Efort 2013: 5 – 8 Ιουνίου 2013, Κων/πολη

0

Παρά τα γεγονότα στην Τουρκία, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν τελικά 6.800 ορθοπεδικοί.

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας έχει μακρά παράδοση και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Istanbul Congress Center το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Το επιστημονικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε Συμπόσια και Εκπαιδευτικές Διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές, με θεματολογία που αφορούσε όλες τις υποειδικότητες της ορθοπεδικής, την ορθοπεδική έρευνα, αλλά και συναφείς επιστήμες και ιατρικές ειδικότητες.

Τα κυριότερα σημεία του αφορούσαν την τριβολογία του ισχίου και του γόνατος, τους πολύπλοκους τραυματισμούς του αγκώνα, τα κλειδικά κατάγματα, τα τραύμα του νωτιαίου, την μεταταρσαλγία, τις μετατροπές ανάπτυξης και τις δυσπλασίες, και τους προκληθέντες από τροχαία ατυχήματα μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

Οι Καθηγητές Jean Dubousset και Katsuro Tomita από πρόσφεραν εξαιρετικές τιμητικές διαλέξεις, ενώ οι επίτιμοι ομιλητές Mike Freeman και Erwin Morscher δύο από τους πιο σεβαστούς και έμπειρους χειρουργούς στον κόσμο μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους.

Μεταξύ των 24 Συμποσίων που πραγματοποιήθηκαν, στο συμπόσιο «Χειρουργικές τεχνικές στην αναθεώρηση της κοτύλης  μετά από αποτυχία ολικής αρθροπλαστικής ισχίου» που διοργανώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ορθοπαιδικής Εταιρίας Ισχίου, κ. Ελευθέριο Τσιρίδη έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των αναθεωρήσεων ισχίου αυξάνεται γεωμετρικά, με κύρια αιτία την αναθεώρηση της κοτύλης διότι η οστεόλυση που οφείλεται στα προϊόντα φθοράς της αρθροπλαστικής συνήθως βλάπτει το οστό πέριξ της κοτύλης.

Αναφέρθηκε ότι η ταξινόμηση των βλαβών της κοτύλης γίνεται με εξειδικευμένες σταδιοποιήσεις που είναι απαραίτητες ώστε να υπάρχει συνεννόηση των χειρουργών  για απαραίτητες ενέργειες σε κάθε μια από αυτές στις κατηγορίες. Όταν το οστικό κενό είναι μεγάλο τότε υπάρχει πιθανότητα να γεμίσει με μεγάλου μεγέθους προθέσεις που ονομάζονται jumbo cups ή με μεταλλικές σφήνες κατασκευασμένες είτε από τιτάνιο είτε από ταντάλιο. Επισημάνθηκε ότι η τεχνική επιτρέπει τη σύντομη αναδόμηση μιας κατεστραμμένης κοτύλης, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι αυτό πραγματοποιείται με μεταλλικά υποκατάστατα και όχι με φυσικό οστό.
Όσον αφορά στη δυνατότητα αποκατάστασης έγινε αναφορά στη μεθοδολογία του πακτωμένου αλλομοσχεύματος (impaction bone grafting) που μπορεί να αναδομήσει το οστό της κοτύλης. Πρόκειται για μια εξαιρετικά απαιτητική και τεχνικά δύσκολη μέθοδο αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι αναδομεί την κατεστραμμένη κοτύλη βιολογικά, φτιάχνει δηλαδή οστό.

Σημειώθηκε επίσης ότι όταν η καταστροφή της κοτύλης είναι τόσο μεγάλη που η λεκάνη διαιρείται στα δύο, η αναδόμηση της κοτύλης απαιτεί σύνθετες μεταλλικές κατασκευές που  γεφυρώνουν τη διαιρεμένη κοτύλη και δημιουργούν 3 σημεία στήριξης, το πρόσθιο, το οπίσθιο και την οροφή χρησιμοποιώντας ειδικά cages.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι για την αναδόμηση της κοτύλης με τη χρήση του impaction grafting μπορούν να χρησιμοποιηθούν βλαστοκύτταρα από το μυελό των οστών, τα οποία αφού πολλαπλασιαστούν και φτάσουν τις 35,0000 μπορούν να εγχυθούν στην περιοχή του μοσχεύματος και αυτό να οδηγήσει στην ευκολότερη δημιουργία του οστού.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.