ECTRIMS 2013: 2-5 Οκτωβρίου 2013, Κοπεγχάγη, Δανία

0

Το μεγαλύτερο γεγονός στον κόσμο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, έσπασε όλα τα ρεκόρ συμμετοχής

> Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θεραπεία και έρευνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ECTRIMS) πραγματοποίησε το ετήσιο συνέδριο του τρέχοντος έτους στο Bella Center στην Κοπεγχάγη. Το συνέδριο προσέλκυσε περισσότερους από 7.500 συμμετέχοντες, καθιστώντας το συνέδριο το κορυφαίο του είδους στον κόσμο. Το φετινό 4ήμερο συνέδριο περιέλαβε πάνω από 1000 παρουσιάσεις νέων μελετών (αύξηση 10 %) και πλήθος ανακοινώσεων των πρώτων αποτελεσμάτων μεγάλων κλινικών μελετών.

Η θεματολογία επικεντρώθηκε στη γενετική και τις διαφορές των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της εξήγησης για την αύξηση της νόσου στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Παρουσιάστηκε, δε, μελέτη, που έδειξε ότι, η θνησιμότητα από καρκίνο ήταν υψηλότερη στις γυναίκες, από ότι στους άνδρες με σκλήρυνση κατά πλάκας, αν και οι θάνατοι δεν διέφεραν από το αναμενόμενο για κάθε φύλο, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Τα ευρήματα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η MS λειτουργεί. προστατευτικά κατά του καρκίνου.

Συζητήθηκε σε βάθος ο μηχανισμός της φλεγμονής και της βλάβης του ιστού και η ακόλουθη επαναμυελίνωση. Υπήρξε επανεξέταση των δυνατοτήτων χρήσης νέων τεχνικών σάρωσης για την έρευνα του εγκεφάλου. Ένας αριθμός συνεδριών ήταν αφιερωμένος στη διαχείριση της σκλήρυνσης κατά πλάκας με τις νέες και μελλοντικές θεραπείες με έμφαση στην αντιμετώπιση των προοδευτικών μορφών της νόσου.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από κοινού με την RIMS και, επ’ ευκαιρία, συζητήθηκαν διεξοδικά οι νευροψυχολογικές προκλήσεις και η πρόοδος στην αποκατάσταση. Για πρώτη φορά, αναπτύχθηκαν 2 συνεδρίες για τους νοσηλευτές, που εστίασαν στους τρόπους στήριξης των οικογενειών, που πλήττονται από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Φέτος, προσεγγίστηκαν διάφορα επίκαιρα θέματα, που αφορούσαν την αλληλεπίδραση γονιδίων-περιβάλλοντος, το micro RNA, καθώς και τις επιπτώσεις του μικροβιώματος του εντέρου στην ευαισθησία για σκλήρυνση κατά πλάκας. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, μια συνεδρία για τη λειτουργική απεικόνιση και διερευνήθηκε το θέμα της ανοσορρυθμιστικής θεραπείας και το εάν αυτή μπορεί να αλλάξει τη φυσική ιστορία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Παράλληλα, έγινε παρουσίαση νέων αναλύσεων, που υποστηρίζουν ότι, η από του στόματος χορηγούμενη, άπαξ ημερησίως, λακινιμόδη μπορεί να έχει θετική δράση εναντίον της φλεγμονής και εναντίον των ευρύτερων υποκείμενων μηχανισμών, που σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου στην υποτροπιάζουσα- διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας. Ενώ άλλη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, απέδειξε ότι, η συνεχιζόμενη θεραπεία με φινγκολιμόδη βελτίωσε τη μείωση της εγκεφαλικής ατροφίας στους ασθενείς με ΣΚΠ, σε σύγκριση με την καθυστέρηση της θεραπείας με φινγκολιμόδη, κατά 2 έτη.

Τέλος, παρουσιάστηκαν αναλύσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της νόσου, τα αποτελέσματα μιας εκ των οποίων, που αφορούσε στην Ελλάδα, επικύρωσαν την υψηλή κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση της MS. Το οικονομικό κόστος της στην Ελλάδα καθορίζεται από την εξέλιξη της αναπηρίας των ασθενών, ενώ η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται σημαντικά με την εξέλιξη της νόσου σε σοβαρές καταστάσεις αναπηρίας.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.