ECCO 2014: 20-22 Φεβρουαρίου 2014, Κοπεγχάγη, Δανία

0

Το 9ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα, αποτέλεσε το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό γεγονός στο πεδίο της Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου στην Ευρώπη

Τεράστια απήχηση σε επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο είχε το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κοπεγχάγη, καθώς προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν εκπαίδευση και πρόσβαση στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα στην γαστρεντερολογία ενηλίκων και παιδιών, στις ασθένειες του ήπατος, την ενδοσκόπηση, την απεικόνιση και τις χειρουργικές επεμβάσεις που σχετίζονται με την ΙΦΝΕ.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η καλύτερη κατανόηση των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, η βελτίωση των κατευθυντήριων οδηγιών, μέσω μιας πιο άρτιας διαδικασίας και ο καθορισμός εγκυρότερων διαδικασιών για τη θεραπεία της ΙΦΝΕ.

Απώτερος στόχος των ειδικών ήταν με την προώθηση της έρευνας, την ενοποίηση της βασικής επιστήμης και της κλινικής πρακτικής, την προώθηση των διεθνών συνεργασιών και της φιλίας, να προσφέρουν ελπίδα και καλύτερη φροντίδα στους πολλούς ανθρώπους ανά την υφήλιο που πάσχουν από τη νόσο.

Το πρόγραμμα αποτελούνταν από οκτώ προσεκτικά επιλεγμένες συνεδριάσεις, διαρθρωμένες γύρω από τη βασική επιστήμη, τη μεταφραστική ιατρική και την κλινική πρακτική. Πριν από την έναρξη του ECCO 2014 υπήρξαν πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ στα πλαίσιά του ανακοινώθηκαν υποτροφίες και επιχορηγήσεις.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο παρουσιάστηκε η πλέον πρόσφατη έρευνα για τις ΙΦΝΕ. Η μελέτη POCER διερευνά την αξία της ενδοσκοπικής παρακολούθησης μετά την επέμβαση, τον χρόνο και την καλύτερη δυνατή χρήση της φαρμακευτικής αγωγής, τους κινδύνους υποτροπής και το κατά πόσο η μέτρηση δείκτη (καλπροτεκτίνη) μπορεί να υποκαταστήσει την ενδοσκοπική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, καθηγητή Michael Kamm, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ΙΦΝΕ σήμερα είναι η θεραπεία με παράγοντες αντι-TNF. Ανέφερε επίσης ότι αναπτύσσονται πολλά νέα φάρμακα, αλλά εκείνα που είναι πιθανότερο να έχουν επίπτωση στο εγγύς μέλλον είναι εκείνα που αναστέλλουν την παλιννόστηση των κυττάρων σε εστίες φλεγμονής.

Ο καθ. Feagan περιέγραψε με τη σειρά του τη μελέτη REACT, η οποία συνέκρινε μια δομημένη προσέγγιση της θεραπείας με τη συμβατική θεραπευτική οδό. Επεσήμανε δε τη δυνατότητα σημαντικής μείωσης του χρόνου νοσηλείας και αποφυγής της χειρουργικής οδού χάρη στη δομημένη προσέγγιση της περίθαλψης.

Επίσης, παρουσιάστηκε έρευνα σε 5000 ασθενείς, από την οποία διαπιστώθηκε ότι, το 25% αυτών περίμενε περισσότερο από ένα χρόνο για διάγνωση, το ένα τρίτο είχε εισαχθεί εκτάκτως στο νοσοκομείο εντός του περασμένου έτους, ένας στους πέντε ανέφερε «συνεχή» συμπτώματα κατά το ίδιο διάστημα, ενώ λιγότεροι από τους μισούς είχαν συζητήσει σχετικά με τους στόχους της θεραπείας.

Φέτος, παρουσιάστηκε και μια εκτεταμένη πλατφόρμα e-Learning, που εστιάζει στη θεραπεία, τις επιπλοκές, το κόστος θεραπείας και το βάρος της περίθαλψης και την πρόληψη. Παρουσιάστηκαν νέες κατευθυντήριες οδηγίες, νέα δεδομένα για την ινογένεση και τη μικροχλωρίδα, αλλά και για τη φροντίδα των ασθενών.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Comments are closed.