ECC 2013: 27 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2013, Άμστερνταμ, Ολλανδία

0

Το european cancer congress 2013 διοργανώθηκε από την ECCO σε συνεργασία με τις εταιρείες ESTRO, ESMO, ESSO, EACR, EONS και SIOPE

> Το ευρωπαϊκό ογκολογικό συνέδριο αποτελεί την κύρια διεπιστημονική επαγγελματική και εκπαιδευτική ευκαιρία, που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη,  γεγονός, που ενισχύει τη σημασία, το ρόλο και τη συμμετοχή κάθε ειδικότητας της ογκολογίας.

Κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου ο πρόεδρος της ESMO Martine Piccart επεσήμανε τη σημασία της διάγνωσης για τη μετάβαση στην εξατομικευμένη φροντίδα, τονίζοντας ότι, δεν θα πρέπει η Ευρώπη να υστερεί σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νέα καινοτόμα φάρμακα, που δίνουν ελπίδα ίασης στους ασθενείς με καρκίνο, σηματοδοτώντας, κατά τα λεγόμενα των ειδικών, την έναρξη μιας νέας εποχής. Σύμφωνα με τον καθηγητή Peter Johnson, του Cancer Research βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής αγωγών κατά του καρκίνου, που χρησιμοποιούν το ανοσοποητικό σύστημα, καθώς τα φάρμακα, που μπορούν να ενεργοποιήσουν τις άμυνες του οργανισμού έναντι ενός όγκου, εμφανίζονται υποσχόμενα για το μελάνωμα και άλλα είδη καρκίνου. Ειδικότερα, η νέα θεραπεία περιλαμβάνει 2 είδη φαρμάκων, τα ipilimumab (γνωστό ως ipi) και το anti-PD1s, που εξουδετερώνουν τις άμυνες των καρκινικών κυττάρων. Ο καθηγητής Alexander Eggermont του Institut Gustave Roussy, στη Γαλλία, δήλωσε ότι, το προχωρημένο μελάνωμα θα μπορούσε να γίνει ιάσιμη νόσος, ενδεχομένως για πάνω από το 50% των ασθενών, σε 5 έως 10 χρόνια. Πρόσθεσε ότι, διαφαίνεται, πως οι ειδικοί θα έχουν τον έλεγχο του προχωρημένου μελανώματος για χρόνια, σε σημαντικό ποσοστό ασθενών.

Επίσης, έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα από μια κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ για το αντικαρκινικό φάρμακο T-DM1, τα οποία δείχνουν ότι, αυξάνει σημαντικά το χρονικό διάστημα πριν από την επιδείνωση της ασθένειας σε γυναίκες με HER2 θετικό καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου, των οποίων ο καρκίνος έχει υποτροπιάσει, ή προχωρήσει, παρά τις προηγούμενες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των trastuzumab και lapatinib.

Ανακοινώθηκαν, παράλληλα, τα αποτελέσματα δύο μικρών ερευνών, τα οποία έδειξαν ότι, οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με Luminal A καρκίνο του μαστού ωφελούνται από την υποβολή σε ακτινοβολία μετά την μαστεκτομή.

Ερευνητές, επίσης, αποκάλυψαν ότι, μια μετα-ανάλυση, αφού απέκλεισε όλες τις άλλες αιτίες θανάτου, έδειξε ότι, οι διαβητικοί ασθενείς δεν διατρέχουν μόνο αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, αλλά ακόμα υψηλότερο κίνδυνο θανάτου απ’ αυτές τις νόσους.

Επισημάνθηκε ότι, τα ποσοστά επιβίωσης μετά από τη διάγνωση του καρκίνου, στην Ευρώπη συνδέονται στενά με τα χρήματα, που δαπανούν οι κυβερνήσεις στην υγειονομική περίθαλψη, φαινόμενο, που είναι εντονότερο στις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Τέλος, στα πλαίσια του συνεδρίου, παρουσιάστηκε μια πρόταση για ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την έκβαση του καρκίνου σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.