5th world congress on women’s mental health: 4–7 Μαρτίου 2013 Λίμα, Περού

0

Εστιάζοντας  στα ψυχοκοινωνικά, βιολογικά και κλινικά δεδομένα της ψυχικής υγείας των γυναικών

Βασιζόμενη στην επιτυχία των τεσσάρων προηγούμενων συνεδρίων, που πραγματοποιήθηκαν σε Βερολίνο (2001), Ουάσιγκτον (2004), Μελβούρνη, (2008) και Μαδρίτη (2011), αυτό το διεπιστημονικό συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται τώρα ανά διετίασ προσέλκυσε πάνω από 800 επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ερευνητές, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και εργαζόμενους σ’ αυτόν τον τομέα, από όλο τον κόσμο.

Η διεθνής ένωση για την ψυχική υγεία των γυναικών παρουσίασε ένα καινοτόμο πρόγραμμα και, μέσα από μια σειρά διαλέξεων, συμποσίων, συνεδριών, πόστερς και εργαστηρίων, εξερεύνησε τα ψυχοκοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά πλαίσια της ψυχικής υγείας των γυναικών, καθώς και τις γενετικές, κυτταρικές, ορμονικές, φαρμακολογικές και άλλες βασικές πτυχές της επιστήμης.

Κλινικοί γιατροί όλων των ειδικοτήτων, όπως της ψυχιατρικής, ψυχολογίας, μαιευτικής, γυναικολογίας, οικογενειακής περίθαλψης, κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής και δημόσιας υγείας, αντάλλαξαν γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες εξελίξεις για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των γυναικών σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Εξετάστηκαν καίρια κοινωνικά θέματα για την κατανόηση της ψυχικής υγείας των γυναικών, όπως ο πόλεμος, η βία, η κακοποίηση, οι διακρίσεις, οι κοινωνικοί ρόλοι, η εκπαίδευση, η γήρανση, η εργασία και οι σχέσεις.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, τα αίτια της ψυχικής ασθένειας και οι τρόποι πρόληψής της, εξετάστηκε, εάν τα επίπεδα της κατάθλιψης και του άγχους των γυναικών, που ξεκινούν χημειοθεραπεία, είναι παρόμοια με εκείνα των ανδρών, αλλά και γιατί η εφηβεία θεωρείται κρίσιμη περίοδος για τα υπέρβαρα, ή παχύσαρκα κορίτσια.

Τους συνέδρους απασχόλησαν ιδιαίτερα οι διαταραχές, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά τον τοκετό, οι θεραπείες τους, οι βιολογικές πτυχές της κατάθλιψης μετά τη γέννηση του παιδιού, η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών κατά την εγκυμοσύνη και μετά απ’ αυτή, και η επίδραση των θεραπειών στο παιδί. Επίσης, αναλύθηκε διεξοδικά ο ρόλος των οιστρογόνων στην εμφάνιση κατάθλιψης και σχιζοφρένειας.

Δεν παρέλειψαν να αναπτύξουν θέματα, που αφορούν την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων γυναικών και εκείνων, που φροντίζουν άτομα με χρόνιες ασθένειες. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν έρευνες, που αφορούσαν στις διαφορές των δύο φύλων μετά από έκθεση σε τραυματικά γεγονότα και μετα-τραυματικό στρες, αλλά και, γενικότερα, αναλύθηκαν οι διαφορές των φύλων στη συμπτωματολογία της κατάθλιψης.

Επίσης, ενέσκηψαν στα ψυχικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, που εκτίουν ποινές φυλάκισης, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι κακοποιημένες γυναίκες και οι εγκυμονούσες έφηβες.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “Invisible War”, που ερευνά την «επιδημία» του βιασμού στο στρατό, καθώς οι γυναίκες στρατιώτες στο στρατό των ΗΠΑ είναι πιθανότερο να βιαστούν από έναν άνδρα στρατιώτη, παρά να δεχθούν σφαίρα του εχθρού. Ωστόσο, μόνο το 2% των κατηγοριών βιασμού διώκονται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν απονεμηθεί μετάλλια ανδρείας και επαγγελματισμού σε στρατιώτες ύποπτους για βιασμό.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.