55th ASH: 7-10 Δεκεμβρίου, Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ

0

Η Αμερικανική Αιματολογική Εταιρεία διοργάνωσε το κορυφαίο αυτό γεγονός στην αιματολογία, συγκεντρώνοντας τους πλέον ειδικούς από όλον τον κόσμο

Το συνέδριο έδωσε στους παρευρισκόμενους μια ανεκτίμητη εκπαιδευτική εμπειρία και τη δυνατότητα ανασκόπησης περισσοτέρων των 3.000 επιστημονικών περιλήψεων, επισημαίνοντας τις νεότερες εξελίξεις των θεμάτων που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην αιματολογία σήμερα. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 20.000 επιστήμονες προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, αλλά και να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό και επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου. Κατά την πρώτη μέρα του 55ου συνεδρίου της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκε ειδικό συμπόσιο για τις κατευθυντήριες οδηγίες στην κλινική πράξη, όπου συζητήθηκε το πως θα μπορούσαν μελλοντικά να διαμορφωθούν, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών με αιματολογικές νόσους. Παράλληλα παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, μελέτες που υποδεικνύουν ότι η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων είναι πλέον αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των δύσκολα θεραπεύσιμων μορφών καρκίνου του αίματος-λευχαιμίες, και διαθέσιμη σε ευρύ πληθυσμό ασθενών, χάρη στις σημαντικότατες τελευταίες εξελίξεις στις στρατηγικές και τις τεχνολογίες των μεταμοσχεύσεων.

Ευρήματα νέων μελετών φανερώνουν πως, με σωστή διερεύνηση, τα μοσχεύματα με απλοσυμβατό τύπο ιστοσυμβατότητας (50% ιστοσυμβατά), ή τα μοσχεύματα με κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως βιώσιμες, αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις, όταν δεν μπορεί να βρεθεί απόλυτα συμβατός δότης. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι, τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων μπορεί να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο αν αναγνωρισθούν οι ασθενείς, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων επιπλοκών, όπως μείωση των νοητικών λειτουργιών, ή αν εφαρμόζονται, μετά τις μεταμοσχεύσεις, θεραπείες για τον περιορισμό του κίνδυνου υποτροπής. Στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας ανακοινώθηκαν συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα των στοχευμένων θεραπειών, οι οποίες εστιάζουν στα λευχαιμικά κύτταρα και δεν έχουν καμία επίδραση σε άλλο είδος κυττάρου του σώματος. Για τους ειδικούς η μέθοδος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της λευχαιμίας, αλλά και άλλων κακοήθων ασθενειών του αίματος, εφόσον μπορεί να αναγνωριστεί ένα διαφορετικό μόριο στην επιφάνεια των λευχαιμικών κυττάρων, το οποίο δεν υπάρχει στα υγιή. Σύμφωνα με τη μέθοδο λαμβάνεται περιφερικό αίμα από τον ασθενή, το οποίο φιλτράρεται και λαμβάνονται τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία ανήκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Μέσα στον πυρήνα αυτών των κυττάρων εισάγεται στο εργαστήριο το γονίδιο, το οποίο κωδικοποιεί την ιδιαίτερη πρωτεΐνη-στόχο της κυτταρικής μεμβράνης, η οποία χαρακτηρίζει και διαφοροποιεί τα λευχαιμικά κύτταρα από τα υγιή. Τα τροποποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα επιστρέφουν στο σώμα του ασθενούς με ενδοφλέβιες εγχύσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται εντός τριών ημερών.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κα. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου, με την εφαρμογή της μεθόδου ο ασθενής δεν κινδυνεύει από απόρριψη, δεν χρειάζεται να παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και δεν προηγείται της μεθόδου χημειοθεραπεία-ακτινοθεραπεία.

Τέλος, σε διάφορες μελέτες, που παρουσιάστηκαν, η στοχευμένη θεραπεία εφαρμόστηκε συνολικά σε 120 ασθενείς με διάφορες κακοήθεις ασθένειες του αίματος και οι περισσότεροι έχουν οδηγηθεί σε ύφεση για περισσότερα από τρία χρόνια.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Comments are closed.