40ο πανελλήνιο συνέδριο ενδοκρινολογίας: 17-20 Απριλίου 2013, Αθήνα

0

Μια συγκροτημένη προσπάθεια συνολικής ανάδειξης της αλματώδους προόδου, που έχει σημειώσει η ενδοκρινολογία στη χώρα μας.

Η κορυφαία επιστημονική εκδήλωση του κλάδου, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές, εστίασε σε όλα τα θέματα, που ενδιαφέρουν και προβληματίζουν τον ενδοκρινολόγο στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η αντιμετώπισή του, η οστεοπόρωση και, γενικότερα, η γυναικολογική ενδοκρινολογία.

Στο πρόγραμμα των κύριων ερευνητικών διαλέξεων ενσωματώθηκαν προφορικές ερευνητικές εργασίες και συνεδρίες συνάντησης με τον ειδικό, που συνέβαλαν, τόσο στην προβολή των νεότερων εξελίξεων στη σύγχρονη ενδοκρινολογία, όσο και στη βελτίωση της επιστημονικής κατάρτισης ειδικευμένων και ειδικευόμενων ιατρών.

Κύριο θέμα του 40ου πανελλήνιου συνεδρίου ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού, που διοργανώθηκε από την ελληνική ενδοκρινολογική εταιρεία και την πανελλήνια ένωση ενδοκρινολόγων, αποτέλεσε η παχυσαρκία και οι επιπτώσεις της στην υγεία του ανθρώπου. Αιτία ήταν τα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για τη χώρα μας, που κατέχει αρνητική πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ο αριθμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 42%, όταν ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 38%. Αρνητικά είναι και τα στοιχεία για τα Ελληνόπουλα: περίπου τρία στα δέκα αγόρια στην εφηβεία και ένα στα έξι κορίτσια είναι υπέρβαρα, ή παχύσαρκα, ποσοστά, που, επίσης, αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.

Τονίστηκε ο τεράστιος ρόλος της παχυσαρκίας στον σακχαρώδη διαβήτη, καθώς η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό και συμβάλλει στην εμφάνιση της νόσου.

Καθησυχαστικά, ωστόσο, είναι τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του διαβήτη, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη φαρμακολογία και αναμένονται και νέα σκευάσματα, ενώ βελτιώνονται συνεχώς οι αντλίες έγχυσης ινσουλίνης. Τέλος, η ημέρα, που το τεχνητό πάγκρεας θα μπορέσει να εφαρμοστεί, πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά, γεγονός, που θα φέρει επανάσταση.

Ένα άλλο σημείο μεγάλου ενδιαφέροντος του συνεδρίου, που βρέθηκε στον πυρήνα του επιστημονικού προγράμματος και απασχόλησε τους συνέδρους, ήταν η διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής του άνδρα, ιδίως σε ότι σχετίζεται με την αναπαραγωγική ικανότητα του ζευγαριού. Στον τομέα αυτόν, όπως επισημάνθηκε, η ανδρολογία έχει επιτύχει μεγάλα επιτεύγματα, ενώ ακόμη πιο σημαντικές αναμένονται οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα με την έρευνα στα στελεχιαία κύτταρα σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα.

Σε ότι αφορά τις απεικονιστικές δυνατότητες στην ενδοκρινολογία, παρουσιάστηκαν οι νεώτερες εξελίξεις της υπερηχογραφίας και τονίστηκε ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος της σε όλες τις ειδικότητες της ιατρικής και, ειδικά, στην διερεύνηση των παθήσεων των ενδοκρινικών αδένων.

Το συνέδριο, τέλος, δεν περιορίστηκε στον επιστημονικό του ρόλο και μόνο, αλλά έφερε κοντά την επιστήμη με την τέχνη. «Γέφυρα» γι’ αυτό αποτέλεσε η διοργάνωση έκθεσης με τίτλο «Ματιές στην εικαστική τέχνη» της γκαλερίστα Γωγούς Κολυβήρα με τη συμμετοχή ζωγραφικών έργων και σύγχρονων εικαστικών κατασκευών πρωτοποριακών Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.