37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ 24-29 Μαρτίου, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

0

Κορυφαίοι ακτινολόγοι από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αξιολόγησαν την συμβολή των νέων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στην αντιμετώπιση κακοηθειών και αγγειακών προβλημάτων στο πλαίσιο του 37oυ Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Στις ελάχιστα επεμβατικές ακτινολογικές τεχνικές που αναβαθμίζουν το επίπεδο της προσφερόμενης περίθαλψης, μειώνουν τη διάρκεια της νοσηλείας και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς επικεντρώθηκαν οι εργασίες του 37ου συνεδρίου της αμερικανικής εταιρείας επεμβατικής ακτινολογίας. Στην κορυφαία ακτινολογική εκδήλωση του έτους συζητήθηκαν οι νέες στοχευμένες ακτινοθεραπείες, που όπως και τα νέα στοχευμένα αντικαρκινικά φάρμακα αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση των κακοηθών νοσημάτων, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή της ακτινοθεραπείας. Στις διαλέξεις του ετήσιου συνεδρίου έγινε ειδική μνεία για μια minimal invasive τεχνική που βοηθά τους άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη -την πιο συχνή πάθηση των ανδρών άνω των 65 ετών- να ανακτήσουν τη φυσιολογική τους ζωή. Επίσης, συζητήθηκαν καινοτόμες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των πιο ανθεκτικών στη χημειοθεραπεία και δυσπρόσιτων όγκων του παγκρέατος που δύσκολα αντιμετωπίζονται με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς δεν είναι χειρουργήσιμοι.

Αντικείμενο ενδιαφέρουσας συζήτησης αποτέλεσε και η συνεισφορά της προηγμένης ακτινοθεραπείας στη γυναικεία μάστιγα του καρκίνου του μαστού. Οι νεότερες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές μειώνουν την έκθεση του ασθενή στην ακτινοβολία, ενώ συνοδεύονται και από λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες από κακοήθη νοσήματα. Χάρη στην αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας, η επεμβατική ογκολογία εξελίσσεται σε αιχμή του δόρατος της επεμβατικής ακτινολογίας, με τους ειδικευμένους ακτινολόγους να προσφέρουν επαναστατικές αντικαρκινικές θεραπείες που στοχεύουν με απόλυτη ακρίβεια στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφο τον περιφερικό υγιή ιστό.

Εκτός από τους καρκινοπαθείς και οι ασθενείς με αγγειακά προβλήματα έχουν ωφεληθεί σημαντικά από την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ακτινολογίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που συζητήθηκαν στα δορυφορικά τραπέζια, τις διαλέξεις, τα σεμινάρια και τα συμπόσια του συνεδρίου αποτελούν η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (στα κάτω άκρα), που εγκυμονούν κινδύνους πνευμονικής εμβολής εφόσον αποσπαστεί τμήμα του θρόμβου και η αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων της αορτής στην κοιλιακή περιοχή, τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη ζωή των ασθενών.

Τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των συνέδρων διεκδίκησαν τα καινούρια ευρήματα σχετικά με την εφαρμογή της ακτινοθεραπείας σε άλλες παθήσεις, όπως στην πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και στη δισκοπάθεια. Οι νέες προκλήσεις που ανοίγονται για την ακτινολογία περιλαμβάνουν ασθένειες με τρομακτικά υψηλή συχνότητα εμφάνισης, καθώς ειδικά οι εκφυλιστικές βλάβες των μεσοσπονδύλιων δίσκων της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες πλήττουν έναν στους δύο ενήλικες παγκοσμίως.

Share.

About Author

Ιατρική Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.