34ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο: 10-12 Οκτωβρίου 2013, Αθήνα

0

Στην ετήσια εκδήλωση, που έδωσε έμφαση στην ενεργό συμμετοχή Ελλήνων καρδιολόγων της διασποράς, έλαβαν μέρος πάνω από 2.500 καρδιολόγοι

> Στα πλαίσια του συνεδρίου συζητήθηκε το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα της γήρανσης της καρδιάς και, όπως επισήμανε ο κ. Καλλικάζαρος, τα σύγχρονα δεδομένα υποστηρίζουν ότι, οι διατροφικές παρεμβάσεις και η συστηματική άσκηση αποτελούν βασικές παραμέτρους, που επιβραδύνουν τη συνολική, αλλά, κυρίως, την καρδιαγγειακή γήρανση. Συγχρονικές μελέτες έδειξαν ότι, ο περιορισμός των θερμίδων μειώνει το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση και τους παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρυνση και βελτιώνει τους δείκτες διαστολικής λειτουργίας. Πιλοτικές μελέτες δείχνουν ότι, ο συνδυασμός άσκησης, ελέγχου του στρες και εξειδικευμένης διατροφής μείωσης της LDL-χοληστερόλης, αυξάνει τη δραστικότητα των τελομερασών. Επιπλέον, φάρμακα, όπως οι αναστολείς του άξονα ρενίνης-αγγειοτασίνης-αλδοστερόνης, οι β-αναστολείς, τα αντιαιμοπεταλιακά και οι στατίνες, αποδεδειγμένα επιβραδύνουν την αναδιαμόρφωση και γήρανση του καρδιαγγειακού συστήματος, αυξάνοντας την ποσότητα και την ποιότητα της ζωής, σε συνθήκες πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης.

Ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Παρχαρίδης ανέλυσε τα μέχρι σήμερα δεδομένα από την καταγραφή stent for life στη χώρα μας, που δείχνουν, πως μέσα στα δύο πρώτα χρόνια η εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στην Ελλάδα αυξήθηκε από 9% σε 32% και το ποσοστό της μη επαναιμάτωσης ελαττώθηκε από 50% σε 28%. Ωστόσο, η θρομβόλυση αποτελεί την προέχουσα μέθοδο επαναιμάτωσης. Η συμμετοχή περισσότερων νοσοκομείων στο πρόγραμμα, η βελτίωση της προνοσοκομειακής διάγνωσης και η γρηγορότερη μεταφορά στο νοσοκομείο θα έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε περισσότερους ασθενείς και μεγαλύτερη ελάττωση της θνητότητας και νοσηρότητας σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και ανύψωση του ST στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην καταγραφή των συγγενών καρδιοπαθειών στην Ελλάδα, καθώς οι προοπτικές επιβίωσης των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια (CHD) έχουν βελτιωθεί σημαντικά εδώ και 4 δεκαετίες.

Τη σχέση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων με άλλες συννοσηρότητες, όπως ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η παχυσαρκία, η κολπική μαρμαρυγή παρουσίασε ο κ. Φούσας. Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στη διάγνωση και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Η συνύπαρξη και άλλων παθήσεων όμως, αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.

Ο κ. Βλασερός μίλησε για την παιδική παχυσαρκία, ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που επηρεάζει σταθερά πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Πρόσφατα αποτελέσματα μιας μελέτης, που άρχισε το 1986 και συμπεριέλαβε 1.117 υγιή παιδιά στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, έδειξε ότι, τα υπέρβαρα παιδιά έχουν διπλάσιο κίνδυνο, ενώ τα παχύσαρκα παιδιά τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση, ως ενήλικες, έναντι των παιδιών με κανονικό βάρος. Επισημάνθηκε, τέλος, ότι, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, καθώς και ασθένειες, που σχετίζονται με αυτά, μπορούν να προληφθούν και, για το λόγο αυτό, η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.