2o SEERSS: 10-13 Οκτωβρίου 2013, Αθήνα

0

Το συνέδριο απευθυνόταν σε όλους τους γιατρούς, που εφαρμόζουν τη ρομποτική χειρουργική, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να εξειδικευτούν σε αυτήν

> Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα του 2ο διεθνούς συνεδρίου ρομποτικής χειρουργικής της South Eastern European Robotic Surgery Society (SEERSS), πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Κωνσταντινίδης. Στο συνέδριο συμμετείχαν έγκριτοι χειρουργοί και επιστήμονες, που βρίσκονται στις επάλξεις της ιατρικής επιστήμης, από όλες τις Ηπείρους, οι οποίοι είχαν ως στόχο την μετάδοση της γνώσης σε νεότερους γιατρούς.

Το συνέδριο είχε σχεδιαστεί για να παρέχει μια πρωτοποριακή και ολοκληρωμένη επισκόπηση των τελευταίων και πιο σημαντικών εξελίξεων στην ρομποτική, σε κάθε πτυχή της χειρουργικής επέμβασης.
Στις 10 Οκτωβρίου 2013 διοργανώθηκε εκπαιδευτική ημερίδα φοιτητών και ειδικευομένων, που προσέλκυσε πάνω από 450 φοιτητές Ιατρικής από όλη την Ελλάδα και κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις με θέμα τη ρομποτική χειρουργική και εκπαίδευση στη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci Si HD πάνω σε προσομοιωτές.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πολλές θεματικές ενότητες της ρομποτικής χειρουργικής, που περιελάμβαναν χειρουργική εντέρου, στομάχου, χοληφόρων- ήπατος, παγκρέατος, γυναικολογίας, ουρολογίας, θώρακος, παχυσαρκίας και θυρεοειδούς. Εκτέθηκαν τα πολλά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής, μεταξύ των οποίων είναι η πρόσβαση και ορατότητα σε απρόσιτα σημεία, η ακρίβεια και ασφάλεια, η μηδενική απώλεια αίματος, η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και η ταχύτερη ανάρρωση και λειτουργική αποκατάσταση και επισημάνθηκε ότι, οι ρομποτικές επεμβάσεις έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και προσδίδουν τα μέγιστα στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Μεταξύ άλλων, έγινε συζήτηση σχετικά με το κόστος των επεμβάσεων με ρομποτικά συστήματα, το οποίο συγκρίθηκε με το κόστος των συμβατικών επεμβάσεων. Όπως, όμως, χαρακτηριστικά ειπώθηκε, δεν υπάρχουν ελληνικές εμπεριστατωμένες μελέτες, οι οποίες να συμπεριλαμβάνουν το συνολικό κόστος μιας συμβατικής επέμβασης μαζί με την αξιολόγηση των πιθανών επιπλοκών της. Επίσης, τονίστηκε η συστηματική και επιτυχημένη λειτουργία του ρομποτικού συστήματος στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο, που παρέχει αυτή τη δυνατότητα, για όλους τους Έλληνες ασθενείς. Έμφαση δόθηκε στο λεγόμενο «cost benefit», που είναι πραγματικό και σημαντικό για έναν ασθενή.

Αναλύθηκε το θέμα της αντιμετώπισης ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας και βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, όπως οι παχύσαρκοι ασθενείς με διαβήτη ΙΙ, οι οποίοι μπορούν με τις ρομποτικές επεμβάσεις να αποφεύγουν τις μεγάλες τομές και να κάνουν εγχειρίσεις με πολύ μικρότερο ρίσκο. Αλλά και η δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων με μία μόνο τομή και τα οφέλη τους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η πιο γρήγορη ανάρρωση και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Συζητήθηκε, επίσης, η επέκταση της εταιρείας SEERSS προς τη Μέση Ανατολή, αλλά και ο ρόλος της σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι γιατροί μέλη της, με πυρήνα τη ρομποτική χειρουργική, θα μεταδώσουν τη γνώση και τα επιχειρήματα και θα ηγηθούν των εξελίξεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο!

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.