22ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο: 10-13 Απριλίου 2014, Ιωάννινα

0

Το μείζον επιστημονικό γεγονός στο χώρο των επιστημών της συμπεριφοράς.

⤷ Στο φετινό πολυθεματικό συνέδριο συμμετείχε μεγάλος αριθμός Ελλήνων ψυχιάτρων, πολλοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικευόμενοι γιατροί, ψυχιατρικοί νοσηλευτές, εργοθεραπευτές και φοιτητές, αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκειά του έγινε αναφορά σε σημαντικά τρέχοντα ζητήματα της ψυχιατρικής, όπως είναι η ανάγκη για χρησιμοποίηση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ως συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα ψυχικής υγείας, της επανασύστασης της επιτροπής ψυχικής υγείας του ΚΕΣΥ, το θέμα της οροφής (πλαφόν) στη χορήγηση φαρμάκων, το θέμα της υποχρηματοδότησης της ψυχικής υγείας και της συνεπούς και αποδοτικής αξιοποίησης των πόρων και το θέμα της τομεοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος ήταν η ανάγκη επικέντρωσης του ιατρού και των υγειονομικών υπηρεσιών στο πρόσωπο του πάσχοντος, με τις ιδιαιτερότητές του και τις συγκεκριμένες ψυχολογικές του ανάγκες. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν θέματα, που αφορούν στην εφαρμογή των αρχών ηθικής και δεοντολογίας στην καθημερινή ψυχιατρική πρακτική και στις μεθοδολογικές απαιτήσεις της ψυχοπαθολογίας. Αναλύθηκε η συμβολή της ψυχανάλυσης στην αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα δύσκολης κατηγορίας ασθενών, αυτών που έχουν διαταραχή προσωπικότητας “οριακού” τύπου, από την οποία προέρχονται πολλά από τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών, αλλά και οι ψυχοπαθολογικές εκείνες καταστάσεις, που το ψυχικό δυναμικό εκφράζεται μέσα από το σύμπτωμα του σωματικού πόνου, οι δυσίατες ψυχιατρικές καταστάσεις και ο ρόλος της κληρονομικότητας στις ψυχικές διαταραχές. Εκτενής αναφορά έγινε και στη σχιζοφρένεια, που είναι άλλωστε και το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας για το 2014.

Οι σύνεδροι αναφέρθηκαν επίσης στην οργάνωση και διοίκηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σ’ όλες τις χώρες, αλλά που για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η επιχειρηθείσα «ψυχιατρική μεταρρύθμιση’ δεν έχει ολοκληρωθεί και σήμερα κινδυνεύει να ναυαγήσει, λόγω της εμφανισθείσας οικονομικής κρίσης.

Στο θέμα του «κλεισίματος» των ψυχιατρικών νοσοκομείων χρονίως πασχόντων και της αντικατάστασής τους από ψυχιατρικές υπηρεσίες στην κοινότητα, επισημάνθηκε η θέση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, σύμφωνα με την οποία η αντικατάσταση αυτή θα πρέπει να γίνει για λόγους θεραπευτικούς (και όχι οικονομικούς), θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία εναλλακτικών δομών και να ακολουθήσει η διακοπή λειτουργίας.

Οι προκύπτοντες, από την αξιοποίηση των ψυχιατρικών δομών που θα καταργηθούν, πόροι θα πρέπει να διατεθούν σε προγράμματα ενίσχυσης και αναμόρφωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αν αυτοί οι όροι δεν τηρηθούν, είναι προτιμότερη (με κριτήριο το όφελος για τον ασθενή) η αναμόρφωση των υπαρχουσών ψυχιατρικών δομών για ένα διάστημα.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα, που θίχτηκε στο συνέδριο, είναι το θέμα κόστους/οφέλους στη χρηματοδότηση υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις, όπως τονίστηκε, ότι η χρηματοδότηση της θεραπείας και ιδίως της πρόληψης στον τομέα της ψυχικής υγείας δεν έχουν μόνο επιστημονική, ηθική και ανθρωπιστική σημασία, αλλά και οικονομική σκοπιμότητα.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Comments are closed.