Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα
Στα πλαίσια του συνεδρίου, επιστήμονες από τα μεγαλύτερα ερευνητικά και θεραπευτικά κέντρα της Ευρώπης παρουσίασαν σημαντικές μελέτες για την αντιμετώπιση των «έξυπνων» όγκων.
Κατά την ομιλία του ο Δρ. Cornelis van de Velde, καθηγητής χειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Leiden και πρόεδρος της ECCO, υπογράμμισε τις διαφορέςς ως προς την επιβίωσης μεταξύ των ασθενών από διαφορετικά κράτη της Ευρώπης παρουσιάζοντας ως πιθανές αιτίες τις διαγνωστικές πρακτικές και τις διαφορές στην πρόσβαση της σύγχρονης συστημικής θεραπείας.
Όσον αφορά στον καρκίνο του προστάτης ο κ. Παπανδρέου, καθηγητής ογκολογίας από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποίας οι ασθενείςς που τους χορηγούνται φάρμακας που έχουν στόχο τους ανδρογονικούς υποδοχείς (όπως η enzalutamide), παρουσιάζουν σημαντικά βελτιωμένη συνολική επιβίωση, σε σύγκριση με αυτούς, που λαμβάνουν placebo. Ο κ. Fizazi, από το ινστιτούτο Gustave Roussy, παρουσίασε παρόμοια θετικά αποτελέσματα για την abiraterone σε ανθεκτικούς στον ορμονικό χειρισμό καρκίνους του προστάτη, ενώ ο Yann-Alexandre Vano, από το νοσοκομείο Georges Pompidou, παρουσίασε ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τη χημειοθεραπεία στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, επικεντρώνοντας στη δράση του cabazitaxel, αλλά και στην αλληλουχία των θεραπευτικών χειρισμών.
Για το μελάνωμα είναι γνωστό, πλέον, ότι έχουμε περάσει από την μη-ειδική ανοσοθεραπεία στην εξαιρετικά αποτελεσματική εκλεκτική αδρανοποίηση των Τ-κυττάρων, με χαρακτηριστική τη δράση του Ipilimumab, που παρουσίασε ο Peter Mohr από το νοσοκομείο Elbe Kliniken Buxtehude.
Η Δρ. Brown από το νοσοκομείο Royal Marsden παρουσίασε τα νεώτερα δεδομένα για την διάγνωση και την σταδιοποίηση του καρκίνου του ορθού με τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας , αναδεικνύοντας τους προγνωστικούς παράγοντες για την τοπική και την απομακρυσμένη υποτροπή. Ο Δρ. Ξυνός, καθηγητής χειρουργικής του πανεπιστημίου της Κρήτης, παρουσίασε την σύγχρονη και μελλοντική προοπτική, που αφορά την παθολογοανατομική πλήρη ανταπόκριση μετά από την νεο-επικουρική θεραπεία του καρκίνου του ορθού. Τέλος, ο Δρ. Peeters, από το τμήμα ογκολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αντβέρπης, αποσαφήνισε την εξατομικευμένη θεραπεία στο μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο, ιδίως με τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα, που έχουν πετύχει οι νεώτεροι στοχευτικοί παράγοντες, όπως το panitumumab.
Αποτελέσματα, που μεταφράζονται σε αυξημένη επιβίωση των ασθενών με ηπατικές μεταστάσεις έδειξε ο Δρ. Paul, από το τμήμα γενικής, χειρουργικής κοιλίας και μεταμοσχευτικής χειρουργικής του πανεπιστημίου του Essen.
Στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρωταρχικής επέμβασης, έναντι της προεγχειρητικής χημειοθεραπείας, σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών, αναφέρθηκαν η Δρ. Fotopoulou, από το Imperial College και ο Δρ. Μπάμιας, αν. καθηγητής του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».
Για το παρόν και το μέλλον της ακτινοθεραπείας, την ποιότητα των νέων τεχνολογιών, καθώς και τις εφαρμοσμένες κλινικές πρακτικές, ανέπτυξαν, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Καρδαμάκης, καθηγητής ακτινοθεραπείας του πανεπιστημίου Πατρών, ο Δρ. Brada και ο Δρ. Ηλιάδης, ακτινοθεραπευτής ογκολόγος από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο.