18ο πανελλήνιο συνέδριο εσωτερικής παθολογίας : 18 – 20 Οκτωβρίου 2012, Αθήνα

0

Το συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Ε.Α.Ι.Ε., του Π.Ι.Σ., της E.A.S.A., του Ε.ΚΕ.ΔΙ. και του Ε.Ι.Η. Το 18ο πανελλήνιο συνέδριο εσωτερικής παθολογίας στόχευε στην ενημέρωση των ελλήνων επιστημόνων για τις νέες γνώσεις που έχουν προκύψει στη διάρκεια της χρονιάς σε όλους τους τομείς της εσωτερικής παθολογίας, στην εκπαίδευση των νέων παθολόγων σε θέματα αιχμής και στην ευαισθητοποίηση ιατρών και κοινού σε θέματα πρόληψης σοβαρών νοσημάτων, που λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά, κατάθλιψη κτλ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ανακοίνωση με θέμα «Τι αποκομίσαμε από τα έξι χρόνια χρήσης των DPP-4 αναστολέων στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2», ενώ σημαντική επιστημονική γνώση προσέφερε και το στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Η έκφραση νοσημάτων εσωτερικής παθολογίας» με τις διαλέξεις «Στον οφθαλμό», «Στα νύχια», «Στο πόδι», και «Στους νεφρούς».

Ανάμεσα στις πλέον ενδιαφέρουσες διαλέξεις ήταν «Ο ρόλος της προληπτικής ιατρικής σήμερα». Παράλληλα, την ίδια μέρα στην ειδική παρουσίαση “Meet the experts” συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα «Παχυσαρκία: μια σύγχρονη μάστιγα και η αντιμετώπισή της». Ένα άλλο σημείο αιχμής της ημέρας αποτέλεσε και το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Θεραπευτικές προσεγγίσεις στην υπέρταση».

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επίκαιρο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Κατάθλιψη: σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις», όπου αναλύθηκε η σχέση της κατάθλιψης με τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, καθώς και οι κοινωνικές διαστάσεις της νόσου, ενώ τονίστηκε η σημασία της διασυνδετικής ψυχιατρικής στην αντιμετώπισή της.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν τα στρογγυλά τραπέζια «Εξελίξεις στην καρδιολογία: από την πρόληψη στη θεραπεία», «Σύγχρονες απόψεις στα λοιμώδη νοσήματα», «Τα κακοήθη νοσήματα στην εσωτερική παθολογία». Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη λήξεως με θέμα «Μοριακή καρκινογένεση και επιλεκτική φαρμακευτική στόχευση».

Μεταξύ των σημαντικότερων σημείων, που αναπτύχθηκαν, ήταν η αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη την τελευταία 20ετία. Στη χώρα μας τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζονται σε 1.200.000, ενώ σε διεθνές επίπεδο υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια. Το πλέον ανησυχητικό, όπως επισημάνθηκε, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται να έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012, απονεμήθηκε το 12ο «βραβείο Β. Μαλάμου», καθώς και το 12ο «Ασκληπιείο βραβείο». Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η απονομή του 16ου «Ιπποκράτειου» βραβείου, μαζί με τη συνοδό «Ιπποκράτειο διάλεξη», που φέτος παρουσίασε ο βραβευόμενος επίτιμος διδάκτορας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Felix Unger, με θέμα «Ο αιώνιος Ιπποκράτης». Επιπλέον, η Ε.Ε.Ε.Π. απένειμε το βραβείο «Ηρακλή φίλη».

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.