12o Ηealthworld: 19-20 Οκτωβρίου, Αθήνα

0

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

> Με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων του κλάδου Υγείας πραγματοποιήθηκε το 12o συνέδριο HEALTHWORLD με τίτλο: «Από το Μνημόνιο στην Ανασυγκρότηση του Υγειονομικού Τομέα», το οποίο στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.

Περισσότεροι από 400 διακεκριμένοι προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας παρακολούθησαν το συνέδριο και έλαβαν μέρος στον εποικοδομητικό διάλογο. Οι ομιλητές και οι σύνεδροι εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους, σχετικά με το περιβάλλον της υγειονομικής περίθαλψης σήμερα στην Ελλάδα. Στο συνέδριο συζητήθηκαν βασικά θέματα του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις και προτάθηκαν λύσεις, κυρίως σε ζητήματα απεμπλοκής από την περιοριστική πολιτική του μνημονίου και την επιστροφή σε μια πορεία ανάπτυξης για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Έγινε αναφορά στην ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ και την εμπλοκή του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επισημάνθηκε ότι, ένας νέος σχεδιασμός, που θα εκμεταλλευόταν με καλύτερο τρόπο το εκτεταμένο δίκτυο σημείων πρωτοβάθμιας φροντίδας, θα απελευθέρωνε πόρους και βάρος και θα επέτρεπε σημαντικές βελτιώσεις στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Έγινε, επίσης, εκτενής αναφορά στην καινοτομία και στην αναγκαιότητα της γρήγορης εισαγωγής των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά, ώστε να μη μένει πίσω η χώρα μας, ούτε να υπολείπεται στο προσδόκιμο ζωής από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάστηκαν, δε, συγκεκριμένες μεθοδολογίες και εργαλεία αξιολόγησης της θεραπευτικής αξίας των καινοτόμων φαρμάκων, ώστε η εισαγωγή τους στο σύστημα να μην προκαλεί ιδιαίτερη αύξηση της συνολικής δαπάνης.

Ο κ. Μπέζας, Υφυπουργός Υγείας, επισήμανε ότι, οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν στόχο τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και της ανταποκρισιμότητας του συστήματος υγείας στις προσδοκίες των πολιτών, αλλά και τη δικαιοσύνη στη χρηματοδότηση του συστήματος. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, το υπουργείο υλοποιεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα διαχείρισης του ΕΣΥ, στον ΕΟΠΥΥ και το φάρμακο, όπως την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την προώθηση του νέου χάρτη υγείας, με λειτουργικές συνενώσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας, τη μη οριζόντια κινητικότητα και, ταυτόχρονα, δέσμευση ότι, δεν θα υπάρξουν απολύσεις, αλλά και την ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και την οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΟΠΠΥ. Όπως τόνισε, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρχει ισχυρή, δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, υπογραμμίζοντας την υλοποίηση του προγράμματος, για πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία όσων έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και τη ρύθμιση για αστική χρέωση των τηλεφωνημάτων για ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι, η μείωση του προϋπολογισμού της δαπάνης, έστω και κατά 1 ευρώ, θα φέρει τη χώρα πιο κοντά σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς υγείας να χαράξουν κοινή πολιτική, τονίζοντας ότι, οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Share.

About Author

Αρχισυντάκτρια

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.