11ο HEALTHWORLD 2012 : 11 Σεπτεμβρίου, Αθήνα

0

Το 11ο HealthWorld διεξήχθη υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 11ο HealthWorld 2012 με θέμα «Επανεξετάζοντας και αναθεωρώντας το μνημόνιο – Οι επιπτώσεις στην υγεία και την περίθαλψη», στο ξενοδοχείο Athens Hilton.

Ο πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι το πρόβλημα της υγείας είναι συστημικό και ότι πρέπει να θεραπευτεί το αίτιο και όχι τα συμπτώματα. Επεσήμανε τη διόγκωση του προβλήματος λόγω της έλλειψης συνολικής λύσης, την κατάρρευση του συστήματος υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και τον κλονισμό του κοινωνικού οικοδομήματος. Πρότεινε την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την υγεία με ορίζοντα 20ετίας, στην εκπόνηση του οποίου οφείλουν να συνεισφέρουν όλοι οι λειτουργοί της υγείας στη χώρα.

Ο υπουργός υγείας τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η διασφάλιση της ποιότητας και πληρότητας των υπηρεσιών υγείας καθώς και η άμεση πρόσβαση σε αυτές του συνόλου των πολιτών. Υπογράμμισε την ανάγκη για μείωση των δαπανών, μέσω σειράς μεταρρυθμίσεων και φιλελευθεροποίησης της αγοράς φαρμάκων.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος τόνισε ότι ο ΣΦΕΕ επιθυμεί να είναι μέρος της λύσης για την διαφύλαξη της υγείας και όχι μέρος του προβλήματος. Σημείωσε την ανάγκη εξόφλησης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μέσα στο 2012 και επεσήμανε ότι ένα Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και κυβέρνησης με σαφείς, απλούς όρους υποχρεώσεων και δικαιωμάτων είναι μονόδρομος. Τόνισε επίσης πως οι στόχοι υπερσυμπίεσης του προϋπολογισμού του φαρμάκου για το 2013-2014 ισοδυναμούν με κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης με αποτέλεσμα να στραφούν οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τον υπερδιπλασιασμό των συνολικών δαπανών για την υγεία.

O πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί με διαφάνεια η πλήρης εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου με ταυτόχρονη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αποπληρωμή των χρεών και συστηματική παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Μόνο τότε θα μπορούμε να συζητάμε για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας που θα διασφαλίζει την επάρκεια φαρμάκων, την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους και τη προβλεψιμότητα για το καλύτερο προγραμματισμό των επιχειρήσεων του κλάδου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΦ πρότεινε δέκα αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου. Τόνισε την ανάγκη αλλαγής του συστήματος τιμολόγησης, την άσκηση ασφαλιστικής φαρμακευτικής πολιτικής με την εφαρμογή εκπτώσεων κατόπιν διαπραγμάτευσης, την αύξηση της ιδίας συμμετοχής των ασφαλισμένων με εισοδηματικά κριτήρια, την αναθεώρηση της θετικής λίστας με την εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων, την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος με τη δημιουργία παρατηρητηρίου κατανάλωσης, την ανάπτυξη της φαρμακευτικής έρευνας με νέο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές έρευνες, μέσω της δημιουργίας κέντρων μελετών βιοϊσοδυναμίας και με την ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρα αναφοράς για ορισμένα φάρμακα, την αξιολόγηση της φαρμακευτικής τεχνολογίας και την ενίσχυση της καινοτομίας και τέλος την ενίσχυση-αναβάθμιση του ΕΟΦ.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.