1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενούς Υπερχοληστερολαιμίας σε Παιδιά και Εφήβους: 8-9 Ιουνίου, Αθήνα

0

Μετά την ανάδειξή της ως νικήτρια του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάληψη της διοργάνωσης του 1ου παγκοσμίου συνεδρίου οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας (FH) σε παιδιά και εφήβους, ανάμεσα σε 40 άλλα ειδικά κέντρα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά, η Μονάδα Μεταβολικών Νοσημάτων της α’ παιδιατρικής κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε το συνέδριο τον Ιούνιο, στο ξενοδοχείο «Athenaeum Intercontinental».

Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική διοργάνωση, η μοναδικότητα της οποίας συνίστατο στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπισης της οικογενούς κληρονομικής υπερχοληστερολαιμίας από τη μικρή παιδική ηλικία, με σκοπό την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε νέους ενήλικες.
Η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα στην παιδική και εφηβική ηλικία και τα πάσχοντα άτομα έχουν πολύ υψηλές τιμές χοληστερόλης που δεν οφείλονται στη διατροφή, αλλά σε παθολογικό γονίδιο. Τα παιδιά αυτά διατρέχουν 60 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ της ηλικίας 30-55 ετών.
Στο συνέδριο συμμετείχαν οι πλέον διακεκριμένοι ξένοι ειδικοί, καθώς και Έλληνες που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της έρευνας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας σε παιδιά και εφήβους, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.
Ανάμεσά τους και η παγκοσμίου φήμης αμερικανίδα καθηγήτρια παθολογίας και μοριακής γενετικής, ερευνήτρια του ιατρικού ινστιτούτου Howard Hughes του πανεπιστημίου του Τέξας των ΗΠΑ, Helen H. Hobbs, η οποία ανήκει στην επιστημονική ομάδα που έχει κερδίσει βραβείο νόμπελ για την ανακάλυψη του επιφανειακού κυτταρικού υποδοχέα της LDL χοληστερόλης και την ανάδειξη του ρόλου του στον μεταβολισμό της χοληστερόλης.
Επιπλέον, σημαντική ήταν και η συμμετοχή της Blair Wenter, προέδρου του ιδρύματος πασχόντων από οικογενή υπερχοληστερολαιμία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα που κάλυψαν όλο το φάσμα της FH, ξεκινώντας με την παρουσίαση της γενετικής και της κλινικής της κατάστασης, με επισκόπηση της διατροφής και των φαρμακευτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων και ιδιαίτερη αναφορά στις τρέχουσες και τις μελλοντικές στρατηγικές και προοπτικές για τη θεραπεία και την πρόληψη.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.