Το 19ο Διεθνές Συμπόσιο Ψυχιατρικής που διοργάνωσαν οι εξέχοντες καθηγητές ψυχιατρικής J. Vallejo και L. Sachez Planell στην Ισπανία, ήταν αφιερωμένο στην νέα παγκόσμια μάστιγα: την κατάθλιψη.
Με την κατάθλιψη να εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα -και λόγω της επίδρασης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον ψυχισμό των λαών- τα συνέδρια ψυχιατρικής πρωταγωνιστούν πλέον στη διεθνή επιστημονική ατζέντα και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον κορυφαίων ερευνητών. Μετά τη δημοσίευση πληθώρας μελετών, που επιβεβαιώνουν τον τρομακτικό αντίκτυπο της εντεινόμενης ύφεσης, της ανεργίας και των σκληρών πολιτικών λιτότητας που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών, οι ψυχίατροι διερευνούν νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της κατάθλιψη. Στο 19ο συμπόσιο της Βαρκελώνης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις αγχώδεις διαταραχές όπως οι κρίσεις πανικού που έχουν αυξηθεί πάνω από 30% και στην Ελλάδα, καθώς και στη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τις ελαφρύτερες ψυχικές διαταραχές από τις βαρύτερες. Παράλληλα, στις διαλέξεις του συμποσίου οι σύνεδροι αναζήτησαν πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για την κατάθλιψη αλλά και μη φαρμακευτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η νοητικής βάσης συμπεριφορική θεραπεία, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους «οπαδούς» στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Η έξαρση του επιστημονικού ενδιαφέροντος στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών οφείλεται και σε ένα άλλο δυσάρεστο φαινόμενο των καιρών -τη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών- που όπως φαίνεται από πρόσφατες μελέτες έχουν άμεση συσχέτιση με την ανεργία, καθώς η αυτοκτονικότητα βαίνει αυξανόμενη στις νέες ηλικίες. Οι αυτοκτονίες στις ηλικίες 15-24 ετών, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων έχουν ανέλθει σε τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και αύξηση των ομαδικών αυτοκτονιών μέσω του διαδικτύου, ένα έτερο δυσάρεστο φαινόμενο των καιρών, με τα περισσότερα περιστατικά να έχουν καταγραφεί στις σκανδιναβικές χώρες και την Αμερική. Στο «στόχαστρο» των ερευνητών βρέθηκε και η διπολική διαταραχή, για την οποία έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια νέες θεραπείες. Η διπολική διαταραχή συγκεντρώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον ως ένα ψυχικό νόσημα που δεν κάνει ταξικές διακρίσεις και πλήττει εξίσου τα ανώτερα και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, αφού πολλοί ασθενείς είναι γνωστά «αστέρια» του καλλιτεχνικού στερεώματος.
Ειδική μνεία στο συμπόσιο έγινε και για τη σχιζοφρένεια, καθώς και για αυτήν η ιατρική φαρέτρα έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, όπως άλλωστε και για την επιληψία. Στο πλαίσιο των εργασιών του συμποσίου, οι σύνεδροι διερεύνησαν και τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ανάπτυξης φλεγμονής στα εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ το ενδιαφέρον τους κέντρισε και η διάλεξη για την πρωτοποριακή αντιμετώπιση της κατάθλιψης με τη μέθοδο της εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης, με τη βοήθεια εμφυτεύσιμων ηλεκτροδίων. Πρόκειται για μια τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί ήδη ευρέως για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών νευρολογικών προβλημάτων, όπως η νόσος του πάρκινσον.