ΧΙΧ INTERNATIONAL AIDS CONFERENCE : 22-27 Ιουλίου, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

0

Πλήθος προσωπικοτήτων ένωσαν τις δυνάμεις τους για την εξάλειψη της επιδημίας του AIDS

Πάνω από 23.000 σύνεδροι από 195 χώρες συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για την διεξαγωγή του XIX Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS. Καθώς οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις έχουν αλλάξει το τοπίο, οι σύνεδροι αφιέρωσαν την εβδομάδα στην παρουσίαση των τελευταίων επιστημονικών ερευνών και στην δυναμική προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση και η παγκόσμια ηγεσία σε όλους τους τομείς συμβαδίζουν με την επιστημονική πρόοδο κατά του HIV.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου οι δρ Katabira και Havlir κάλεσαν τους εκπροσώπους και τους συμμάχους σε όλο τον κόσμο να υπογράψουν την επίσημη διακήρυξη για το AIDS., η οποία επιδιώκει ευρεία υποστήριξη μέχρι το τέλος της επιδημίας του AIDS μέσω ενός σχεδίου δράσης εννέα σημείων. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικοί, επιστήμονες, πρεσβευτές, παγκόσμιοι ηγέτες στον αγώνα κατά του AIDS, ενώ παρουσιάστηκαν πάνω από 3.600 επιστημονικές περιλήψεις που κάλυπταν όλο το φάσμα του HIV.

Η εφαρμογή της θεραπείας ως πρόληψη στους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από τον ιό HIV / AIDS είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο. Το 2011 η μελέτη HPTN 052 έδειξε 96% μείωση της μετάδοση όταν ο οροθετικός σύντροφος ξεκίνησε νωρίς τη θεραπεία. Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι μια συντονισμένη και αποτελεσματική εφαρμογή προγραμμάτων για την προώθηση και εφαρμογή της έγκαιρης διάγνωσης στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της επιδημίας.

Αρκετές πρόσφατες παρατηρήσεις έχουν ενθουσιάσει τους επιστήμονες και τους έχουν δώσει ώθηση για τη συνέχιση της έρευνας για τη θεραπεία του AIDS. Για πρώτη φορά υπάρχει απόδειξη για μια αποτελεσματική θεραπεία. Η περίπτωση του λεγόμενου «ασθενή του Βερολίνου», ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών το 2007 και σήμερα θεωρείται ότι έχει θεραπευτεί από τον ιό HIV αποτελεί μια απόδειξη ότι η θεραπεία είναι δυνατή. Επίσης, οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν για μια σπάνια ομάδα ατόμων μολυσμένων με HIV που φαίνεται να έχουν «θεραπεύσει» φυσικά, την μόλυνσή τους. Οι επιστήμονες τελευταία έχουν σημειώσει πρόοδο στην κατανόηση αυτής της μοναδικής ομάδας ασθενών.

Παράλληλα οι σύνεδροι επεσήμαναν την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών, την ανάπτυξη στρατηγικών για τον περιορισμό της βίας σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες και για την αντιμετώπιση της προκατάληψης και του στιγματισμού των ατόμων με AIDS που έχουν οδηγήσει σε αναβίωση και έξαρση της επιδημίας του HIV σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Οι ειδικοί δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι, παρά τις τεράστιες επιστημονικές εξελίξεις στη θεραπεία και την πρόληψη της λοίμωξης τα τελευταία χρόνια, οι οποίες δημιούργησαν μια άνευ προηγουμένου αισιοδοξία ότι η μάχη κατά του HIV/AIDS μπορεί να κερδηθεί, ο ενθουσιασμός τείνει να φθίνει λόγω της αβεβαιότητας χρηματοδότησης εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.