Συνέδρια

0

eHealth Forum 2015
3 – 4 Δεκεμβρίου 2015, Αθήνα

Η ηλεκτρονική υγεία μεταρρυθμιστικό εργαλείο του υγειονομικού τομέα & μοχλός ανάπτυξης

Το eHealth Forum 2015 συγκέντρωσε για πρώτη φορά τους ειδικούς και τους ενδιαφερόμενους για την ηλεκτρονική υγεία στην Ελλάδα, οι οποίοι αποτύπωσαν την εικόνα του eHealth στη χώρα, κατέθεσαν απόψεις και έθεσαν τα ζητήματα προς επίλυση. Η ανάγκη για ένα forum για την ηλεκτρονική υγεία όπου να συναντώνται οι ειδικοί της πληροφορικής, οι ιατροί και άλλοι επαγγελματίες της υγείας, η Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες και αξιωματούχοι από το εξωτερικό επιβεβαιώθηκε σε αυτή τη διοργάνωση, με τους συνέδρους να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την επόμενη συνάντηση το 2016.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου η Πολιτεία, διά στόματος του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, ανακοίνωσε τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει ο τομέας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου υγείας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: μηχανισμούς διαβούλευσης με τους φορείς του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου για τα πληροφορικά συστήματα, τη σύναψη συμφωνιών επιστημονικής υποστήριξης του υπουργείου από φορείς όπως το HL7, η ΗΔΙΚΑ, κ.α., τη σύσταση εθνικού οικοσυστήματος ηλεκτρονικής υγείας και Εθνικού Δικτύου ηλεκτρονικής υγείας, δημιουργία διαύλων ανοιχτής επικοινωνίας για τα έργα ηλεκτρονικής υγείας με αναπτυξιακό ορίζοντα, τη δημιουργία τεχνοβλαστών νεοφυών εταιρειών (e-Clusters), την ενίσχυση δράσεων εκπαίδευσης σε θέματα eHealth, την έναρξη λειτουργίας του Άτλαντα Υγείας σε πιλοτική μορφή, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά εφαρμογών για την ενημέρωση των πολιτών.
Τις δύο ημέρες του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν έγκριτους επιστήμονες που περιέγραψαν την αναγκαιότητα και λειτουργία του ευρωπαϊκού πλαισίου διαλειτουργικότητας στην Ευρώπη, ανέφεραν τις αναγκαίες κωδικοποιήσεις για την υγεία, παρουσίασαν διεθνή πρότυπα – μεταξύ των οποίων τα προφίλ ολοκλήρωσης του φορέα ΙΗΕ που ενσωματώθηκαν από την ΕΕ στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές – του προτύπου δημιουργίας κλινικών εγγράφων κατά HL7 CDA και του προτύπου ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου υγείας του HL7 (ISO/HL7 10781:2009: HL7 Electronic Health Record-System Functional Model) και αναφέρθηκαν στις προοπτικές για το μέλλον.
Παρουσιάστηκαν μεγάλα έργα σε εξέλιξη, τα οποία αφορούν τη διασυνοριακή συνταγογράφηση και τον συνοπτικό φάκελο ασθενούς, τα μητρώα ασθενών, αλλά και επιτυχημένες εφαρμογές, όπως το παράδειγμα της κάρτας υγείας της Αυστρίας. Όσον αφορά τις εφαρμογές ανάλυσης και διαχείρισης ιατρικών δεδομένων ενδιαφέρουσες ήταν οι παρουσιάσεις των συστημάτων που εφαρμόζουν ο ΕΟΠΥΥ, ο αντίστοιχος οργανισμός της περιφέρειας της Βενετίας, αλλά και το σύστημα του Business Intelligence του υπουργείου υγείας. Η φαρμακευτική βιομηχανία (ΣΦΕΕ, EFPIA), οι ιατροί αλλά και ο ΕΟΠΥΥ συναντήθηκαν σε μια συζήτηση για την αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων (big data) και την ανταλλαγή των ηλεκτρονικών στοιχείων υγείας μεταξύ τους. Τέλος, κλινικοί ιατροί με ειδικότητες που ξεκινούσαν από την παιδιατρική, την πνευμονολογία, τη γυναικολογία έως και τη νευρολογία – ψυχιατρική παρουσίασαν τους τρόπους που εφαρμογές και συστήματα ηλεκτρονικής υγείας χρησιμοποιούνται στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη και στη φροντίδα των ασθενών σε διάφορους τομείς.

shutterstock_192104888_opt

Neuroscience R&D Technologies
3 – 4 Δεκεμβρίου 2015, Βαρκελώνη, Ισπανία

Επαναστατικές καινοτομίες καθιστούν τις νευροεπιστήμες από τους πιο συναρπαστικούς τομείς έρευνας στη σύγχρονη επιστήμη

Το Neuroscience R&D Technologies Conference στόχευε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να βρουν απαντήσεις στις τρέχουσες ερωτήσεις και προκλήσεις της έρευνας στον τομέα της νευροεπιστήμης.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η κατανόηση των λειτουργιών του εγκεφάλου και ο τρόπος που αυτός λειτουργεί, είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι τομείς στη σύγχρονη εποχή – έχοντας επιπτώσεις στις θεραπείες των νευρολογικών και των ψυχιατρικών παθήσεων που δύνανται να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών. Επισημάνθηκε ότι, παρότι ο αριθμός των φαρμάκων που αναπτύχθηκαν από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για τις διαταραχές του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αντιστρέψει αυτή η τάση.

Συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι κατά το τελευταίο οικονομικό έτος έχουν γίνει μαζικές επενδύσεις, τόσο στην ανάπτυξη φαρμάκων όσο και στις μη επεμβατικές θεραπείες όπως η τεχνική neuromodulation και η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση. Όπως όμως αναφέρθηκε, παρότι έχει συζητηθεί εκτενώς η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη σύγχρονη απεικόνιση του εγκεφάλου, τη νευροπληροφορική και τα ζωικά μοντέλα, οι επιστήμονες πρέπει να εγκύψουν στο πώς μπορούν να εφαρμοστούν όλα αυτά για τον έλεγχο και την επικύρωση φαρμάκων, συσκευών και άλλων θεραπειών που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης.
Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νευροχημείας (ESN), έγιναν γνωστές οι τελευταίες εξελίξεις που συμβάλουν στη νευρολογική έρευνα. Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι η μελέτη του συνόλου των νευρώνων, το connectome, ο χάρτης του δικτύου των νευρώνων, έχει αποτελέσει το σημείο εστίασης της έρευνας. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην μαγνητική νευροαπεικόνιση, που χρησιμοποιούν απεικόνιση τανυστή διάχυσης, επιτρέπουν στους επιστήμονες να παρατηρήσουν πώς διαφέρει ανά ηλικία, ή μεταξύ ασθενών και υγιών ατόμων ελέγχου, το ανθρώπινο δίκτυο του εγκεφάλου.
Επισημάνθηκε δε ότι οι πληροφορίες σχετικά με το ανθρώπινο connectome επιτρέπει την ανάπτυξη λεπτομερών υπολογιστικών μοντέλων της λειτουργίας του εγκεφάλου σε επιμέρους άτομα ή ασθενείς. Η χρήση των υπολογιστικών μοντέλων που βασίζονται στο connectome θα βοηθήσει στη πιο έγκυρη διάγνωση και στην καλύτερη πρόβλεψη της κατάλληλης θεραπείας, δεδομένου ότι ακόμη και σε εγκεφαλικές ασθένειες, όπως η επιληψία, η ακριβής μορφή των ανατομικών αλλαγών ποικίλλει μεταξύ των ασθενών, όπως επίσης και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Παρουσιάστηκε και μια επισκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων για το connectome, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μοντέλων της δυναμικής του εγκεφάλου σε ανθρώπους. Με την ανάλυση της δομής του δικτύου επιτρέπεται, για παράδειγμα, η διάκριση υπο-τύπων άνοιας, αλλά και η εξέταση της επίδρασης της χειρουργικής αφαίρεσης του εγκεφαλικού ιστού. Από την άλλη πλευρά, περισσότερο λεπτομερή μοντέλα του εγκεφαλικού ιστού επιτρέπουν να αξιολογηθεί η επίδραση των φαρμάκων.

shutterstock_286773158_opt

69th AES Annual Meeting
4 – 8 Δεκεμβρίου 2015, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ

Νέες θεραπείες και προηγμένες τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση της επιληψίας

Πάνω από 5.000 κορυφαίοι επαγγελματίες υγείας στον τομέα της επιληψίας από περισσότερες από 60 χώρες συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Επιληψίας (AES), όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες έρευνες και οι πιο πρόσφατες καινοτομίες στην επιληψία. Το φετινό συνέδριο της AES αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τους επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην έρευνα και στην κλινική φροντίδα των ατόμων με επιληψία – νευρολόγους, επιληψιολόγους, νευροφυσιολόγους, νευροεπιστήμονες, νευροχειρουργούς, παθολόγους, παιδιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες.
Κατά τη διάρκεια του 69ου συνεδρίου παρουσιάστηκαν τρεις μελέτες, οι οποίες περιέγραφαν νέες συσκευές και τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αναμορφώσουν την τρέχουσα κατανόηση των πολύπλοκων μηχανισμών που διέπουν την ανάπτυξη των κρίσεων στον εγκέφαλο. Δύο από τις τρεις αποκάλυψαν πληροφορίες σχετικά με τα νευρωνικά δίκτυα που παράγουν και διαδίδουν τα επεισόδια επιληπτικών κρίσεων, παρέχοντας πληροφορίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τελειοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων. Στην πρώτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια περιέγραψαν μια σειρά από διαφανή ηλεκτρόδια που μπορούν να συλλάβουν εικόνες υψηλής ανάλυσης της νευρωνικής δραστηριότητας σε ζωντανούς εγκεφάλους ζώων, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα ηλεκτροφυσιολογικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των νευρώνων. Η δεύτερη μελέτη ερεύνησε νέες τεχνικές για τη χαρτογράφηση των νευρωνικών δικτύων που δημιουργούν και οξύνουν τις επιληπτικές κρίσεις, παρέχοντας πληροφορίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην επιτυχή έκβαση μιας χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση της επιληψίας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μέθοδος παρήγαγε ισχυρούς χάρτες των επιληπτικών δικτύων και διευκόλυνε τα επιτυχή χειρουργικά αποτελέσματα σε 14 από τους 15 ασθενείς. Στην τρίτη μελέτη ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο περιέγραψαν μια συσκευή ικανή να ανιχνεύσει και να μειώσει την επιληπτική δραστηριότητα. Η συσκευή στοχεύει στην αντιμετώπιση της επιληψίας, παρέχοντας μια σύντομη ηλεκτρική διέγερση, παρόμοια με τη λειτουργία ενός βηματοδότη για τη διακοπή του ανώμαλου καρδιακού ρυθμού.
Παρουσιάστηκαν επίσης τέσσερις μελέτες που αποκάλυψαν τους βιολογικούς παράγοντες που μεσολαβούν στη μείωση της μνήμης των ατόμων με επιληψία, ιδιαίτερα εκείνα με επιληπτικές κρίσεις που επηρεάζουν τον κροταφικό λοβό. Στην πρώτη μελέτη ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο ανέφεραν ότι οι ασθενείς με TLE-HS έχουν καθημερινή δραματική απώλεια μνήμης που δεν μπορεί να ανιχνευθεί μέσω των παραδοσιακών νευροψυχολογικών εξετάσεων. Στη δεύτερη μελέτη ερευνητές από το ίδιο πανεπιστήμιο έδειξαν ότι η μείωση της πυκνότητας των κυττάρων σε ορισμένα μέρη του ιππόκαμπου μπορεί να συνδέεται με απώλεια στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη σε ορισμένους ασθενείς με TLE-HS.
Από την τρίτη μελέτη διαπιστώθηκε ότι από την εστιακή μορφή επιληψίας επηρεάζονται μεγάλα δίκτυα της λειτουργίας του εγκεφάλου, και από την τέταρτη διαπιστώθηκε ότι μια γενικευμένη κρίση επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης.

shutterstock_313800779_opt

ESMO Asia 2015 Congress
18 – 21 Δεκεμβρίου 2015, Σιγκαπούρη

Η διεπιστημονική προσέγγιση στην ογκολογία

Το ESMO Asia Congress έδωσε έμφαση τόσο στο επιστημονικό όσο και στο εκπαιδευτικό πεδίο, τα οποία επιμελήθηκε μια διεθνήw επιστημονική επιτροπή, προβάλλοντας τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος προτύπου περίθαλψης όλων των βασικών τύπων καρκίνου. Παράλληλα, αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της διεθνούς ανταλλαγής γνώσης, όπου επιχειρήθηκε να γεφυρωθεί και το χάσμα μεταξύ ασιατών και ευρωπαίων ογκολόγων. Πρόσφερε πολλές ευκαιρίες παγκόσμιας προβολής μέσω της δημοσίευσης των μελετών τους στους ερευνητές όλων των σταδίων σταδιοδρομίας και όλων των φάσεων έρευνας και ειδικότητας.
Στο τετραήμερο αυτό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Παθολογικής Ογκολογίας πραγματοποιήθηκαν πρακτικά σεμινάρια και συζητήσεις ευρείας κλίμακας, στα οποία έγινε προσπάθεια απάντησης στο ερώτημα σχετικά με το πώς οι ογκολόγοι από διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσης μπορεί να συνεργαστούν καλύτερα μεταξύ τους για να πετύχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο.
Όπως επισημάνθηκε, ο καρκίνος έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους ασθενείς, καθώς στοιχεία που συλλέχθηκαν από 8 χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας δείχνουν ότι το 5% των ασθενών με καρκίνο ωθήθηκαν στη φτώχεια, λόγω του υψηλού κόστους αντιμετώπισης της νόσου. Οι ερευνητές έδειξαν ότι ο καρκίνος είχε ως αποτέλεσμα την «οικονομική καταστροφή» σχεδόν του 50% των ασθενών με οικονομικές δυσκολίες κατά τη στιγμή της διάγνωσης.
Σημειώθηκε επίσης ότι καταγράφεται αύξηση των περιστατικών καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Ειδικότερα, σε άνοδο βρίσκεται ο ρινοφαρυγγικός και στοματοφαρυγγικός καρκίνος, τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, γεγονός που θα έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις. Οι ειδικοί επισήμαναν ότι η συχνότητά τους έχει αυξηθεί σε οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες (π.χ. Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες), λόγω του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τόνισαν δε ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της πρόληψης αλλά και για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών.
Συζητήθηκε ότι η ανοσοθεραπεία αποτελεί το κλειδί για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, καθώς στοχευμένες θεραπείες δείχνουν συναρπαστικά ευρήματα για το μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα με αναδιάταξη στο γονίδιο κινάσης αναπλαστικού λεμφώματος (ALK), στον οποίο υπάρχει μια ανικανοποίητη ανάγκη για τον έλεγχο της ανάπτυξης εγκεφαλικών μεταστάσεων.
Τέλος, για τον καρκίνο του στομάχου οι ομιλητές τόνισαν ότι πέραν της προόδου που έχει σημειωθεί στη θεραπευτική προσέγγιση, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του στομάχου αποτελούν πρόκληση. Η καλύτερη στρατηγική ελέγχου θα ήταν η διενέργεια γαστροσκόπησης κάθε 2 ή 3 χρόνια, που όμως δεν γίνεται αποδεκτό από τα υγιή άτομα. Παρότι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, στην Ασία, όπου υπάρχουν, έχουν βοηθήσει πολλούς ασθενείς στην ανίχνευση καρκίνου του στομάχου σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που είχε θετικό αντίκτυπο στη μείωση των θανάτων.

shutterstock_257581570_opt

8ο Συνέδριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής
16 – 17 Ιανουαρίου 2016, Αθήνα

Η νέα, καινοτόμος, ολιστική, φυσική και επιστημονική προσέγγιση για πρόληψη, αλλά και για θεραπεία, όλων σχεδόν των ψυχικών και σωματικών παθήσεων

Το 8ο Συνέδριο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Ο.Δ.Ι.). Οι ιατροί – σύμβουλοι Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής ανέπτυξαν μία πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως επιστημονική τεκμηρίωση των αρχών και της μεθοδολογίας αυτής της νέας φυσικής και ολιστικής θεραπευτικής μεθόδου, η οποία θεωρείται η συνέχεια της Ιπποκρατείου Iατρικής, λαμβάνοντας όμως υπόψη της τα επιστημονικά δεδομένα του 21ου αιώνα.
Τα θέματα που ανεπτύχθησαν περιελάμβαναν την εξήγηση της έναρξης της παθολογίας σε κυτταρικό επίπεδο, τα 5 θεμέλια της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής, το φαινόμενο του αντιδραστικού σακχάρου και πως, ενώ δεν ανιχνεύεται με τις συνήθεις ιατρικές εξετάσεις, οδηγεί σταδιακά στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και σε πολλές άλλες παθήσεις, ειδικά του καρδιοαγγειακού συστήματος.
Επίσης συζητήθηκε η σημασία που έχει ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα, όχι μόνο για την πρόληψη κατά του διαβήτη αλλά και την υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος, για πρόληψη της κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών και νευροφυτικών προβλημάτων, για πρόληψη των αυτοάνοσων νοσημάτων και γενικά για την υγεία του συνόλου του οργανισμού μέσω του άξονα εγκεφάλου – εντέρου. Δόθηκε έμφαση στο σημαντικό ρόλο των ορθομοριακών θρεπτικών στοιχείων για τις κυτταρικές λειτουργίες και τη σημασία της σωστής αποτοξίνωσης, αλλά και στη ζωτική σημασία του πιο σημαντικού θρεπτικού στοιχείου για τη λειτουργία των κυττάρων που είναι το ορθομοριακό νερό.
Οι ιατροί – σύμβουλοι Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής παρουσίασαν επίσης πολλά κλινικά περιστατικά που, ενώ θεωρούνται «ανίατα», ανταποκρίθηκαν με άριστα αποτελέσματα στην ορθομοριακή διατροφική αγωγή. Τα περιστατικά αφορούσαν φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, αυτοάνοσα νοσήματα, εκφυλιστικές παθήσεις και προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, παχυσαρκία, κ.α., καθώς και υποκλινικά παθολογικά συμπτώματα. Επισημάνθηκαν επίσης έρευνες που αποδεικνύουν πως εξαιτίας αγχογόνων καταστάσεων διαταράσσεται ο μεταβολισμός και η λειτουργία του πεπτικού συστήματος και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Αναλύθηκαν δε σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες αιχμής που δίδαξαν του παριστάμενους πώς να κάνουν «ορθομοριακή» διάγνωση των αιτιών της εκάστοτε φυσιοπαθολογίας και να εντάξουν τα ορθομοριακά διατροφικά ιατρικά πρωτόκολλα στην κάθε ειδικότητα.
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, όπως προτάθηκαν από τον πρόεδρο του κ. Γεώργιο Μηνούδη, ήταν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά ασθένειες, αλλά επίπεδα κυτταρικής λειτουργίας. Η μονή πρόληψη είναι η συνεχής αναβάθμιση αυτών των επίπεδων, μέσω της σωστής νοοτροπίας, διατροφής και τρόπου ζωής, όπως προτείνεται από την Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική μέσω των 5 θεμελίων της. Τέλος, η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική είναι η βάση και το θεμέλιο στο οποίο συμβατική ιατρική και εναλλακτικές προσεγγίσεις μπορούν να έχουν πιο γρήγορα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, χωρίς υποτροπές. Είναι η μόνη μέθοδος που δρα, όχι μόνο θεραπευτικά αλλά και προληπτικά.

shutterstock_252826066_opt

10ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Marketing
10 – 12 Φεβρουαρίου 2016, Αθήνα

Προοπτικές και προκλήσεις για τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία με τον ασθενή στο επίκεντρο

Το δέκατο κατά σειρά συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικού Marketing (Ε.Ε.Φα.Μ.), μία από τις κορυφαίες διοργανώσεις στο χώρο του ελληνικού φαρμακευτικού κλάδου, πραγματοποιήθηκε στις 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου 2016 στο «Μέγαρο, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών». Το συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί κορυφαία διοργάνωση, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλων των φορέων του κλάδου της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας, είχε ως κεντρικό θεματικό άξονα «Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, με τον ασθενή στο επίκεντρο», πλούσια θεματογραφία και διακεκριμένους ομιλητές από τον ελληνικό και διεθνή χώρο του φαρμάκου και της υγείας. Επιχείρησε να διερευνήσει και να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι ασθενείς και οι άλλοι φορείς υγείας.

Το συνέδριο απευθυνόταν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, συγκεντρώνοντας τη συμμετοχή περισσότερων από 900 συνέδρων από όλο το φάσμα της φαρμακευτικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας (Προέδρους / Γενικούς Διευθυντές φαρμακευτικών εταιρειών, στελέχη πωλήσεων, επικοινωνίας και marketing, εκπροσώπους κρατικών φορέων, επιστημονικών εταιρειών και συλλόγων ασθενών, προμηθευτές υγείας κ.ά.).

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών που θα βοηθήσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τους ασθενείς και τους φορείς υγείας να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές που διαμορφώνονται από την ενδυνάμωση της ασθενοκεντρικής κουλτούρας, το ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον και την πορεία προς τη δόμηση ενός συστήματος υγείας που επικεντρώνεται στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάδειξη του σύγχρονου ρόλου του ασθενή στη λήψη των θεραπευτικών αποφάσεων, στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου επικοινωνίας ιατρού – ασθενούς, στην αξιοποίηση των δεδομένων καθημερινής κλινικής πρακτικής από τη φαρμακοβιομηχανία και τους κοινωνικούς φορείς, τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στο φαρμακευτικό marketing με επίκεντρο τις ανάγκες του ασθενή, αλλά και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του φαρμακοποιού υπό το πρίσμα της ασθενοκεντρικής προσέγγισης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το στρογγυλό τραπέζι που έλαβε χώρα την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, όπου έγινε σφαιρική παρουσίαση της έννοιας της ασθενο-κεντρικότητας, με την ανάπτυξη θέσεων, προσδοκιών και προβληματισμών των ασθενών, των ιατρών και των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας γύρω από τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθολογικών καταστάσεων. Τη δεύτερη ημέρα εξετάστηκε η έκταση και το πλαίσιο εφαρμογής του ψηφιακού marketing στο σύγχρονο φαρμακευτικό κλάδο και αναλύθηκαν οι τρόποι με τους οποίους η χρήση των τεχνικών ψηφιακού marketing και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) μπορεί να συμβάλλει στην προαγωγή της ασθενοκεντρικής αντίληψης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διεξήχθησαν επίσης τα «Αριστεία Φαρμακευτικού Marketing», ο μοναδικός θεσμός που επιβραβεύει τις καλύτερες και πιο καινοτόμες πρακτικές φαρμακευτικού marketing των δύο τελευταίων ετών, στις κατηγορίες: Καμπάνια Νέου Προϊόντος, Καμπάνια Franchise – Επαναλανσαρίσματος Προϊόντος, Καμπάνια Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), Καμπάνια Ενημέρωσης / Ευαισθητοποίησης Κοινού.

Share.

About Author

Comments are closed.