Ιατρικά συνέδρια

0

EURETINA 2014
11 – 14 Σεπτεμβρίου 2014, Λονδίνο
Το μεγαλύτερο συνέδριο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ειδικών Αμφιβληστροειδούς, με συνολικά 5.447 συνέδρους
Ειδικοί και ερευνητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για το 14ο ετήσιο συνέδριο EURETINA. Κατά την τελετή έναρξης ο πρόεδρός της και πρόεδρος της επιτροπής του προγράμματος Francesco Bandello απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους ανέφερε ότι το συνέδριο αυξάνει ολοένα τη δύναμή του χάρη στη συμμετοχή ομιλητών υψηλών προδιαγραφών και συνέδρων. Υποστήριξε δε ότι η στρατηγική ένωσης των δυνάμεων με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κερατοειδούς (EuCornea) ήταν η σωστή επιλογή για τους πολυάσχολους συνέδρους, επισημαίνοντας πως παρείχε μια μοναδική ευκαιρία παγκόσμιας δικτύωσης.
Η διάλεξη EURETINA 2014 δόθηκε φέτος από τον Robert Mac Laren, καθηγητή οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με θέμα «Γονιδιακή θεραπεία για τη νόσο του αμφιβληστροειδούς – Τι μας περιμένει». Η Johanna Μ Seddon, καθηγήτρια οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, ΗΠΑ έδωσε την ετήσια «Διάλεξη Kreissig», το θέμα της οποίας ήταν «Κατανοώντας τους μηχανισμούς και την αιτιολογία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας – γενετικοί και τροποποιήσιμοι παράγοντες».
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου EURETINA ήταν η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και οι τρόποι θεραπείας, η διάγνωση της ρηγματογενούς αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, η εκφύλιση της ωχράς ξηρού τύπου, αλλά και τα λάθη στην θεραπεία ασθενειών του αμφιβληστροειδούς.
Νέες μελέτες, που παρουσιάστηκαν, δίνουν σημαντικά δεδομένα για τη χρήση των ουσιών ocriplasmin και ranibizumab. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στο Cole Eye Institute του Cleveland Clinic, το ocriplasmin επέδειξε υψηλό ποσοστό λύσης και αποκατάστασης της υαλοειδοωχρικής σύμφυσης και της οπής ωχράς κηλίδας. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τη σχετιζόμενη με την όραση ποιότητα ζωής που βίωσαν οι ασθενείς μετά τη θεραπεία με τη χρήση του ocriplasmin. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι αυτοί οι ασθενείς παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στη σχετιζόμενη με την όραση λειτουργικότητά τους, σε σύγκριση με τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ένεση με εικονικό φάρμακο.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικά δεδομένα για το ranibizumab που υποστηρίζουν το καλά χαρακτηρισμένο και μακροχρόνια εδραιωμένο προφίλ ασφάλειάς του, ενώ παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη για το ρόλο του ως τη μοναδική anti-VEGF θεραπεία με πρωτοποριακή αποτελεσματικότητα και έγκριση για πέντε οφθαλμικές ενδείξεις. Η χρήση της ουσίας ranibizumab έχει ένα καλά εδραιωμένο προφίλ ασφάλειας, που υποστηρίζεται από 43 κλινικές μελέτες και πλούσια εμπειρία σε πραγματικό περιβάλλον.
Στα πλαίσια του συνεδρίου διοργανώθηκε για τρίτη φορά ο αγώνας πέντε χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή Docklands του Λονδίνου. Όλα τα έσοδα από τον αγώνα διατέθηκαν στη διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση για την πρόληψη της τύφλωσης Orbis. Πάνω από 120 δρομείς όλων των ηλικιών πήραν μέρος στην κούρσα που κέρδισε ο Γάλλος Frederic Gobert, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε 16 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα.
shutterstock_181679795
ISHRS 2014
8 – 11 Οκτωβρίου 2014, Μαλαισία
Το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών είναι το παλαιότερο στον τομέα της χειρουργικής μεταμόσχευσης μαλλιών.

Το 22ο συνέδριο της ISHRS ήταν αφιερωμένο στην προώθηση της τέχνης, της επιστήμης, καθώς και στην ενθάρρυνση της επαγγελματικής αριστείας και της ασφάλειας των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης μαλλιών. Γιατροί από όλο τον κόσμο μοιράστηκαν τις γνώσεις, τις καινοτομίες, τις εφευρέσεις και τις τεχνικές τους.
Παρότι η Μπανγκόκ ήταν η αρχική επιλογή για τη φετινή διοργάνωση, η ανησυχία λόγω των πολιτικών αναταραχών και ο φόβος για την ασφάλεια των συμμετεχόντων οδήγησε στην επιλογή της Κουάλα Λουμπούρ, η οποία αποτελεί και τον πρώτο ασιατικό προορισμό της ετήσιας συνάντησης της ISHRS.
Ο σκοπός της εταιρείας ήταν να καλύψει, μεταξύ άλλων, και τις ανάγκες των μελών της και να αμβλύνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των πρακτικών που εφαρμόζονται σήμερα και των καλύτερων που υπάρχουν, παρέχοντας πρακτική κατεύθυνση και επιστημονικώς τεκμηριωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Η θεματολογία αφορούσε την απώλεια και την αποκατάσταση των μαλλιών καθώς και τις τελευταίες θεραπευτικές μεθόδους. Από τους προσκεκλημένους ομιλητές, ο καθηγητής Rodney Sinclair αναφέρθηκε στην ανδρογενετική αλωπεκία, ο καθηγητής Desmond Tobin, συζήτησε για τη γήρανση του τριχωτού της κεφαλής, ο καθηγητής Valerie Randall παρουσίασε έρευνα για τις προσταμίδες στα θυλάκια του τριχωτού της κεφαλής, και ο καθηγητής Thomas Dawson ανέπτυξε το θέμα της γυναικείας γήρανσης των μαλλιών και τη φροντίδα τους.
Στο συνέδριο προσκεκλημένος ομιλητής ήταν και ο Δρ Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της λευκοτριχίας στο πρόσωπο και σε σημεία του σώματος, ο οποίος ανέφερε ότι η μέθοδος που προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η FUE, που βασίζεται στην αφαίρεση του θύλακα της τρίχας με το εργαλείο punch υπό τοπική αναισθησία. Παρουσίασε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 32 ασθενείς, οι 18 από τους οποίους με την εφαρμογή της μεθόδου είχαν ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μόνο σε μία συνεδρία. Οι παρενέργειες που εμφανίστηκαν ήταν μικρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εξαγωγής (15%) και εκχύμωση (12,5%), ενώ δεν παρουσιάστηκαν ουλές.
Για τον ρόλο των βλαστοκυττάρων στην τριχόπτωση έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχουν σοβαρές κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, παρά μόνο σημαντικά πειράματα σε πειραματόζωα. Ωστόσο, δεν έχουν διεξαχθεί συμπεράσματα για την ευρεία εφαρμογή μιας τέτοιας θεραπείας. Το ίδιο ισχύει και για τις πειραματικές θεραπείες που γίνονται με ενέσεις βλαστοκυττάρων στο τριχωτό, που έχουν απομονωθεί από το λίπος του ασθενή.
Τέλος, έγινε γνωστό ότι η έρευνα κινείται προς την αναζήτηση της πλήρους χαρτογράφησης της γονιδιακής βάσης της αλωπεκίας με στόχο την ανάπτυξη γονιδιακών τεστ στο μέλλον, αλλά και την έγκαιρη έναρξη της συντηρητικής αγωγής και την επιβράδυνση της τριχόπτωσης. Η πλήρη γνώση του γονιδιακού χάρτη συνεπάγεται και τη γνώση των πρωτεϊνών που μπορούν να αναστείλουν την έκφραση των επίμαχων γονιδίων ώστε να υπάρξουν νέες θεραπείες.

shutterstock_96831577
EHS 2014
9 – 11 Οκτωβρίου 2014, Στοκχόλμη
Το 11ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ισχίου πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, με μεγάλη επιτυχία και παγκόσμια συμμετοχή.

Η θεματολογία αφορούσε την χειρουργική του ισχίου, κυρίως των ενηλίκων, από τις πιο συντηρητικές μεθόδους θεραπείας μέχρι και τις πιο επιλεγμένες επεμβάσεις αρθροπλαστικών. Το παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 σύνεδροι, ενώ υπήρχε αντιπροσώπευση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μέσω των εθνικών αντιπροσώπων τους, αλλά και του Γενικού Γραμματέα της EFORT Dr. Per Kjaersgaard-Andersen, ο οποίος συμμετείχε και παρακολούθησε τις διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης η ολομέλεια των μελών της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ισχίου, της Επιτροπής Έρευνας και Εκπαίδευσης, καθώς επίσης και του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ορθοπεδικής Εταιρίας του Ισχίου, της οποίας γενικός γραμματέας είναι ο Έλληνας αν. καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ελευθέριος Τσιρίδης.
Σημαντικές εξελίξεις στην χειρουργική του ισχίου αποτελούν σήμερα η αποκατάσταση της άρθρωσης με τεχνικές επιδιόρθωσης του χόνδρου, αλλά και ειδικές οστεοτομίες γύρω από την άρθρωση. Σε ότι αφορά τις αρθροπλαστικές, νέα δεδομένα από τον πανευρωπαϊκό οργανισμό καταγραφής αποτελεσμάτων των αρθροπλαστικών (EAR) έδειξαν ότι το πιο σημαντικό στοιχείο επιτυχίας των αρθροπλαστικών του ισχίου αποτελεί η εμπειρία του χειρουργού και όχι η προσπέλαση ή το υλικό που χρησιμοποιείται. Από τα κλινικά και ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύεται ότι οι σύγχρονες αρθρούμενες επιφάνειες με την μεγαλύτερη επιβίωση είναι αυτές που συνδυάζουν το κεραμικό με το πολυαιθυλένιο, ενώ οι αρθρούμενες επιφάνειες μετάλλου πάνω σε μέταλλο έχουν εμφανίσει σημαντικά προβλήματα και υπάρχει εν εξελίξει ευρωπαϊκή οδηγία που περιορίζει πάρα πολύ τη χρήση τους.
Σ’ ότι αφορά τις επανεγχειρήσεις – αναθεωρήσεις των ολικών αρθροπλαστικών, μεγάλη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να γίνονται αυτές οι επεμβάσεις από εξειδικευμένους γιατρούς και εξειδικευμένα κέντρα, ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα. Επίσης, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα για την προφύλαξη των θρομβώσεων αλλά και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.
Ο αν. καθηγητής κ. Ε. Τσιρίδης οργάνωσε ένα διεθνές στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων ορθοπεδικών χειρουργών του ισχίου απ’ όλον τον κόσμο και συγκεκριμένα τους καθηγητές Farrington από τη Ν. Zηλανδία, Schwarzkopf  από την Καλιφόρνια, Bodarengo από την Ουκρανία και Srouers από την Ολλανδία. Το θέμα του στρογγυλού τραπεζιού αφορούσε την επανεγχείρηση αρθροπλαστικών ισχίου μετά την αποτυχία της προηγούμενης επέμβασης με σημαντική απώλεια οστού, είτε λόγω οστεόλυσης, είτε λόγω κατάγματος. Το παρακολούθησε μεγάλος αριθμός συνέδρων και έγινε γόνιμη συζήτηση με το συντονισμό του Έλληνα καθηγητή πάνω στα θέματα ανακατασκευής, κυρίως της κοτύλης. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι τεχνικές αναδόμησης της κοτύλης με τη χρήση του συνδυασμού κλωβού και κοτύλης τανταλίου, αλλά και τρισδιάστατων μεταλλικών κλωβών που παρασκευάζονται κατά παραγγελία για τον κάθε ασθενή. Οι επεμβάσεις αυτές αποτελούν τη σύγχρονη μεγάλη πρόκληση της χειρουργικής αναθεωρήσεων του ισχίου και, όπως έγινε φανερό στο συνέδριο, η ελληνική πλευρά διαθέτει πρωτοποριακή και ισχυρή κλινική εμπειρία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

shutterstock_230757883
8ο Συνέδριο DIETS/EFAD
9 – 12 Οκτωβρίου 2014, Αθήνα

Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 800 διαιτολόγοι και άλλοι επιστήμονες υγείας από όλη την Ευρώπη.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου συνεδρίου DIETS της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων, με θέμα «Υγεία 2020: διατροφική υποστήριξη ευαίσθητων ομάδων».

Στο συνέδριο, που διεξήχθη με τη συμμετοχή και υποστήριξη ευρωπαϊκών και ελληνικών επιστημονικών εταιρειών, αναδείχθηκε ο ουσιαστικός ρόλος του διαιτολόγου στη χάραξη ορθών διατροφικών πολιτικών και την προώθηση υγιών διατροφικών προτύπων για καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε περισσότερες από 12 διαλέξεις, 10 workshops και περίπου 20 συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» παρουσιάστηκαν όλες οι νέες εξελίξεις στο χώρο της διαιτολογίας. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι το 9 – 37% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να αποδοθεί στη διατροφή, ποσοστό που είναι δυνατόν να προληφθεί. Όσον αφορά την υπέρταση, υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας των γιατρών και διαιτολόγων για τη θεραπεία της, συνεργασία είναι υποχρεωτική για την επίτευξη πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου. Συζητήθηκαν επίσης οι επιπτώσεις του διατροφικού λίπους στο καρδιαγγειακό κίνδυνο και αναφέρθηκε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η χαμηλότερη κατανάλωση κορεσμένου λίπους και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς σχετίζεται με σχεδόν 40% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Σκόπιμη κρίνεται και η συμπερίληψη των λιπαρών ψαριών στη διατροφή, τουλάχιστον για την πρωτογενή πρόληψη, όπως άλλωστε και ο κρόκος αυγού, καθώς η επίδρασή του στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου δεν είναι ισχυρή, ίσως ακόμη και ανύπαρκτη, ειδικά όταν πρόκειται για υγιείς πληθυσμούς.

Παράλληλα, τονίστηκε το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο ποικίλει όχι μόνο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και μεταξύ κοινωνικών ομάδων της ίδιας χώρας. Έτσι, οι προσπάθειες αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να γίνονται εξατομικευμένα, λαμβανομένων υπόψη των επιπέδων δραστηριότητας των παιδιών. Έγινε δε αναφορά στην πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια καταγραφής των διατροφικών συνηθειών και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας του ελληνικού πληθυσμού, που διενεργείται από το τμήμα διατροφής του ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας των ελληνικών αρχών για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας μέσω των πολιτικών για την υγεία βάσει αποδεικτικών στοιχείων.

Λόγος έγινε και για τη βιταμίνη D, όπου αναφέρθηκε ότι η συμπλήρωση 400 – 800 IU βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος στους ηλικιωμένους έως 20%. Για τους ασθενείς με οξείες μυοσκελετικές διαταραχές λέχθηκε ότι είναι σε υψηλό κίνδυνο υποσιτισμού, όχι μόνο μετά τον τραυματισμό τους, αλλά και πριν από αυτόν. Εκτιμάται ότι 25 – 30% των ασθενών, που εισάγονται σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία, βρίσκονται σε κίνδυνο υποσιτισμού, με το ποσοστό να ανεβαίνει πάνω από το 50% στους ηλικιωμένους ασθενείς με κάταγμα ισχίου.

Τέλος, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ελληνικό κοινό το νέο ευρωπαϊκό πλάνο δράσης για τα τρόφιμα και τη διατροφή 2015 – 2020.

shutterstock_52802965
Διεθνές συνέδριο «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια»
10 – 11 Οκτωβρίου 2014, Αθήνα

Στο συνέδριο τονίσθηκε η σημασία της σχιζοφρένειας για την κοινωνία, κυρίως όμως για τους πάσχοντες από τη ψυχική νόσο.

«Ζώντας με την σχιζοφρένεια» είναι το θέμα που επιλέχθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2014 και αποτέλεσε επίσης το θέμα του συνεδρίου που οργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, της UNESCO, της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας και άλλων οργανισμών.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλήφθηκαν ομιλίες από σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ειδικούς στο θέμα της σχιζοφρένειας, καθώς και ομιλίες συγγενών και φροντιστών ασθενών, υποστηρικτών και συνηγόρων, αλλά και συμπόσια με συμμετέχοντες εκπροσώπους από τις παραπάνω κατηγορίες.

Αυτό που τονίσθηκε με έμφαση – ιδιαίτερα στην εναρκτήρια ομιλία του κυρίου Γ. Χριστοδούλου είναι το γεγονός ότι οι πάσχοντες δεν χαίρουν της ίδιας φροντίδας με τους μη πάσχοντες. Χαρακτηριστικά, σπάνια υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική και σπάνια εισάγονται σε νοσοκομείο, όταν έχουν επιπλοκές διαβήτη, ενώ δεν υποβάλλονται σε θεραπεία διακοπής καπνίσματος. Επιπλέον, δεν προφυλάσσονται από τη χρήση ουσιών, πράγμα που έχει κρίσιμη σημασία, καθώς ένας από τους πυροδοτικούς μηχανισμούς της σχιζοφρένειας είναι η χρήση χασίς.

Θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, ήταν η «Θεραπεία της σχιζοφρένειας στο γυναικείο πληθυσμό», «Η αντίληψη του χρόνου στη σχιζοφρένεια», «Οικογένειες με ένα μέλος τους με σχιζοφρένεια», «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια, όταν δεν είσαι σχιζοφρενής», «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας».

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιέλαβε, επιπλέον, ένα συμπόσιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κάθε ομιλητής, από τους 20 συνολικά, ανέπτυξαν το θέμα «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια» από τη δική του σκοπιά (ασθενής, συγγενής, γιατρός, συνήγορος κ.λπ.) μέσα σε πέντε λεπτά.

Αξιοσημείωτη ενέργεια αποτέλεσε η ψήφιση της «Διακήρυξης των Αθηνών για τη Σχιζοφρένεια», στην οποία υποστηρίζεται η ανάγκη για πρόληψη και θεραπεία των ανθρώπων με σχιζοφρένεια και για προαγωγή της ψυχικής υγείας στον τομέα της σχιζοφρένειας. Μεταξύ άλλων, στόχος της ψήφισης αυτής της διακήρυξης αποτέλεσε η υπογράμμιση της σχέσης κόστους – οφέλους στη θεραπεία και την πρόληψη της σχιζοφρένειας. Επιπρόσθετα, επισημάνθηκαν οι δυνητικώς καταστροφικές συνέπειες της επιβολής περικοπών στις υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα, δηλαδή τους ανθρώπους που, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα. Τέλος, στη διακήρυξη τονίζεται το γεγονός ότι υπάρχουν περιθώρια για την αποκατάσταση των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο, ώστε να μπορούν να ζουν με παραγωγικό τρόπο και καλή ποιότητα ζωής.

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια», οι επαγγελματίες υγείας, φροντιστές, οικογένειες και φίλοι των ατόμων με ψυχική νόσο, είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν μια μοναδική βιωματική εμπειρία, ακολουθώντας τα βήματα ενός ατόμου με σχιζοφρένεια μέσα σε μια καθημερινότητα, μέσω του προσομοιωτή σχιζοφρένειας που φιλοξενήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου.

shutterstock_164194466
23ο Πανελλήνιο πνευμονολογικό συνέδριο
5 – 8 Νοεμβρίου 2014, Αθήνα

Στο επιτυχημένο, από κάθε άποψη, συνέδριο παρουσιάστηκαν θέματα αιχμής και ό,τι νεότερο υπάρχει σήμερα στην πνευμονολογία.

Στο πολυπληθές συνέδριο συναντήθηκαν ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συζήτησαν τα δέοντα θέματα της πνευμονολογίας. Κατά την έναρξη του συνεδρίου ανακοινώθηκαν οι έπαινοι και τα βραβεία των εργασιών, που υποβλήθηκαν στο συνέδριο, καθώς και οι κλινικές, ερευνητικές υποτροφίες και οι υποτροφίες αριστείας, που δίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία κάθε χρόνο.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκε εκτενώς ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, για το οποίο χτύπησε προσφάτως το «καμπανάκι» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: η πολυανθεκτική φυματίωση.
Ειδικότερα, οι ομιλητές επεσήμαναν πως απειλείται και η χώρα μας, καθώς η έλλειψη διαθέσιμων θεραπειών και η λειτουργία μόνο μιας μονάδας νοσηλείας ανάλογων περιστατικών, στο νοσοκομείο «Σωτηρία», δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των ειδικών επιστημόνων. Η συγκεκριμένη μονάδα διαχειρίζεται περί τα 50 περιστατικά ετησίως, ενώ η νοσηλεία και γενικότερα η φροντίδα αυτών των ασθενών κοστίζει από 10 έως 20 φορές περισσότερο από την αντιμετώπιση της κοινής φυματίωσης.
Εκτενής αναφορά έγινε και στον ιό Ebola, που αποτελεί υγειονομικό θέμα αιχμής των τελευταίων εβδομάδων. Προσυνεδριακά και εμβόλιμα, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, ο λοιμωξιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας, κύριος Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε την επιστημονική κοινότητα για τη νόσο που προκαλείται από τον ιό Ebola, καθώς και για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισής της.
Όσον αφορά στο κάπνισμα, στο συνέδριο αναφέρθηκε ότι το 38% – 40% του γενικού πληθυσμού καπνίζει, γεγονός που σε έναν βαθμό μπορεί να αποδοθεί στην οικονομική κρίση. Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κύριος Μιχάλης Τουμπής, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν είναι αθώο, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δεν το αποδέχονται ως μέσον διακοπής του καπνίσματος.
Για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αναφέρθηκε ότι η νόσος αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της από την ηλικία των 40 και των 50 ετών. Όμως έχει, πλέον, διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση, όπως άλλωστε και το άσθμα. Η μείωση της συχνότητας εμφάνισής της ΧΑΠ αναμένεται να έλθει με τη μείωση του καπνίσματος. Το ίδιο ισχύει και για τον καρκίνο του πνεύμονα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι 8 στους 10 που πάσχουν από καρκίνο στον πνεύμονα υπήρξαν καπνιστές.
Σήμερα, το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών συνεχώς αυξάνεται και, παρά την πληθώρα των διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα, μικρός αριθμός ασθενών καταφέρνει να ζήσει πέντε χρόνια.

Κατά τη διάρκεια δορυφορικού συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 23ου πανελλήνιου πνευμονολογικού συνεδρίου, παρουσιάστηκε κι ένα καινοτόμο φάρμακο για την αντιμετώπιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και του άσθματος: ο συνδυασμός φουροϊκής φλουτικαζόνης και βιλαντερόλης που είναι προϊόν έρευνας της εταιρείας GlaxoSmithΚline.
Τα κύρια φαρμακολογικά στοιχεία των δραστικών ουσιών, της φουροϊκής φλουτικαζόνης, ενός εικοσιτετράωρης μακράς διάρκειας κορτικοστεροειδούς και της βιλαντερόλης, ενός εικοσιτετράωρης μακράς διάρκειας βρογχοδιασταλτικού, παρουσιάστηκαν από τον κύριο Γρηγόριο ∆άσκο, ιατρικό διευθυντή της GSK. Η παρατεταμένη δράση των ουσιών αυτών, η οποία στηρίζεται σε βελτιωμένες φαρμακολογικές ιδιότητες έναντι άλλων εισπνεόμενων κορτικοειδών και βρογχοδιασταλτικών, προσδίδει εικοσιτετράωρη αποτελεσματικότητα και συνεπώς δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να λαμβάνει την απαραίτητη για αυτόν θεραπεία με μία δόση, μια φορά την ημέρα. Οι δραστικές ουσίες διοχετεύονται μέσα από μια πρωτοποριακή συσκευή, πλεονεκτήματα της οποίας αποτελούν η πολύ εύκολη χρήση (το άνοιγμα και η προετοιμασία της δόσης προς εισπνοή γίνονται με μια κίνηση) και η σταθερή αποδέσμευση της ποσότητας του φαρμάκου που χορηγείται στον ασθενή σε κάθε δόση, ανεξάρτητα από το εύρος εισπνευστικής ροής του ασθενούς.
Η κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του σταθερού συνδυασμού φουροϊκής φλουτικαζόνης και βιλαντερόλης στους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια παρουσιάστηκαν από τον αναπληρωτή καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριο Νικόλαο Τζανάκη. Θεραπευτικοί στόχοι για τους ασθενείς αυτούς είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων τους, η επιβράδυνση της εξελικτικής πορείας της νόσου, που βασίζεται κυρίως στον έλεγχο των παροξύνσεών τους, και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Ο συνδυασμός φουροϊκής φλουτικαζόνης / βιλαντερόλης ενδείκνυται για θεραπεία συντήρησης ενηλίκων με ΧΑΠ και FEV1<70% της προβλεπόμενης φυσιολογικής τιμής (μετά τη χρήση βρογχοδιασταλτικού) με ιστορικό παροξύνσεων παρά την τακτική θεραπεία με βρογχοδιασταλτικά. Με δοσολογία μία εισπνοή την ημέρα 92/22mcg, ο συνδυασμός φουροϊκής φλουτικαζόνης / βιλαντερόλης επιδεικνύει μια παρατεταμένη εικοσιτετράωρη επίδραση στη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας, ενώ δεδομένα από κλινικές μελέτες διάρκειας ενός έτους καταδεικνύουν ότι το φάρμακο ελαττώνει στατιστικά σημαντικά τη μέση ετήσια συχνότητα των παροξύνσεων (κατά 27% έναντι της μονοθεραπείας με βιλαντερόλη 22mcg).

Τα στοιχεία του συνδυασμού για τη θεραπεία του άσθματος, παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή κύριο Στέλιο Λουκίδη. Ο έλεγχος του άσθματος και η προσπάθεια ελάττωσης του μελλοντικού κινδύνου των ασθενών με άσθμα αποτυπώνονται στις σύγχρονες οδηγίες GINA 2014. H φουροϊκή φλουτικαζόνη με την παρατεταμένη συγκράτηση στους ιστούς και την αντιφλεγμονώδη δράση της συμβάλλει στην επίτευξη των παραπάνω θεραπευτικών στόχων. Ο συνδυασμός φουροϊκής φλουτικαζόνης / βιλαντερόλης, με βάση το κλινικό πρόγραμμα, στο άσθμα προσφέρει μία διαρκή εικοσιτετράωρη βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία, με δύο θεραπευτικές δόσεις 92/22 mcg και 184/22 mcg, που διευκολύνουν την κλιμάκωση της θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Ο συνδυασμός, επίσης, μείωσε κατά 20% το σχετικό κίνδυνο εμφάνισης παρόξυνσης συγκριτικά με τη μονοθεραπεία φουροϊκής φλουτικαζόνης.
Η αποτελεσματικότητα της μίας δόσης την ημέρα του συνδυασμού φουροϊκής φλουτικαζόνης / βιλαντερόλης αποδείχθηκε σε μελέτη σύγκρισής του με καθιερωμένο συνδυασμό προπιονικής φλουτικαζόνης / σαλμετερόλης, χορηγούμενου δύο φορές την ημέρα.
Το κλινικό πρόγραμμα φάσης ΙΙΙ του φαρμάκου, που περιελάμβανε 6.237 ασθενείς με ΧΑΠ και 7.034 ασθενείς με άσθμα, προβάλλει ένα φάρμακο καλά ανεκτό με πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες την κεφαλαλγία και τη ρινοφαρυγγίτιδα.
Ο συνδυασμός φουροϊκής φλουτικαζόνης / βιλαντερόλης, με την εικοσιτετράωρη αποτελεσματικότητα με μία εισπνοή την ημέρα, το προφίλ ασφαλείας που επιδεικνύει και την εύκολη πρωτοποριακή συσκευή χορήγησης, αποτελεί μία νέα θεραπευτική επιλογή στην προσπάθεια ελέγχου των αποφρακτικών νοσημάτων του πνεύμονα και κάλυψης των αναγκών των ασθενών.

Τέλος, στο συνέδριο έγινε μεγάλη συζήτηση και για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, η οποία αποτελεί την μητέρα όλων των διάμεσων (ινωτικών) πνευμονοπαθειών. Η θεραπευτική της προσέγγιση πέρασε από διάφορα μονοπάτια, τα περισσότερα εκ των οποίων αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά ή και βλαπτικά για τους ασθενείς. Τις τελευταίες ημέρες εγκρίθηκε η χρήση ενός νέου φαρμάκου, που υπόσχεται σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα. Έτσι, η συνολική προσέγγιση του νοσήματος κατέλαβε δεσπόζουσα θέση στο συνέδριο.

shutterstock_191885444

Share.

About Author

Comments are closed.