Ιατρικά συνέδρια

0

ESC CONGRESS 2015
29 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2015, Λονδίνο, ΗΒ

Το σημαντικότερο ευρωπαϊκό συνέδριο για την πρόληψη, διαχείριση και θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς.

Το φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ήταν πραγματικά συναρπαστικό. Ο αριθμός ρεκόρ των συμμετεχόντων (32.758), αντικατοπτρίζει τα επιστημονικώς άριστα θέματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, το οποίο αποτέλεσε πεδίο συνάντησης όλων των εκπροσώπων της πιο πρόσφατης έρευνας από όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκε έμφαση, για πρώτη φορά, στην αλληλεπίδραση μεταξύ του περιβάλλοντος και της καρδιάς, και ειδικότερα στη ρύπανση ως παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων.
Στο πενταήμερο συνέδριο παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, πέντε νέες κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής – οι οποίες καλύπτουν τις περικαρδιακές νόσους, τις κοιλιακές αρρυθμίες και τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, την πνευμονική υπέρταση, τη λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα και τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα χωρίς ανάσπαση του διαστήματος ST – και 4.533 περιλήψεις, το εύρος και η ποιότητα των οποίων κατέστησε το συνέδριο αυτό ένα καινοτόμο φόρουμ όπου οι εξελίξεις στην έρευνα θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε πρακτικές εφαρμογές για τους κλινικούς γιατρούς.
Μεταξύ των θεμάτων που κέντρισαν το ενδιαφέρον ήταν η ανθεκτική υπέρταση, η οποία αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα. Τα αποτελέσματα της μελέτης PATHTWAY-2 έδειξαν ότι η προσθήκη διουρητικής σπειρονολακτόνης θέτει την ανθεκτική υπέρταση υπό έλεγχο στους περισσότερους ασθενείς, με καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι άλλα αντιυπερτασικά φάρμακα. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ευρεία διεθνή σημασία και εφαρμογή, θεσπίζοντας μια σαφή ιεράρχηση για τη φαρμακευτική θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης που μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας και κλινικής πρακτικής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι σύνεδροι εστίασαν επίσης στο σακχαρώδη διαβήτη και στη σχέση μεταξύ της νόσου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Αποτελέσματα από την ανάλυση TECOS υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ή ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη σιταγλιπτίνη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και με καρδιαγγειακή νόσο. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν τη χρήση της σιταγλιπτίνης στους συγκεκριμένους ασθενείς, χωρίς ανησυχίες για επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.
Πολλές ήταν και οι παρουσιάσεις σχετικά με τους πληθυσμούς ασθενών και τη διάρκεια που ενδείκνυται η διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή (DAPT), συμπεριλαμβανομένης μιας μετα-ανάλυσης 6 μελετών που έδειξε ότι η υποβολή σε DAPT για περισσότερο από ένα χρόνο σε σταθεροποιημένους ασθενείς υψηλού κινδύνου με προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου μείωσε το σύνθετο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και του θανάτου μόνο από εγκεφαλικό επεισόδιο και από καρδιαγγειακά αίτια.
Όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο είχαν την ευκαιρία, εκτός από την ενημέρωση για τα αποτελέσματα κορυφαίων πρόσφατων κλινικών δοκιμών, να ενημερωθούν για τα νεώτερα δεδομένα σε απαιτητικούς, αμφισβητούμενους τομείς της καρδιολογίας, συμπεριλαμβανομένης της επεμβατικής καρδιολογίας σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, και των κλινικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη χρήση των αντιπηκτικών.

shutterstock_278933621_fmt

EADV 2015
7-11 Οκτωβρίου 2015, Κοπεγχάγη, Δανία

Το συνέδριο που ανατρέπει τα ιατρικά δεδομένα.
Τεράστια επιτυχία σημείωσε το 24ο EADV Congress, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες έρευνες και οι νεότερες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, μερικές από τις οποίες αναμένεται να επηρεάσουν ευρέως την ιατρική και όχι μόνο τη δερματολογία, αποδεικνύοντας τον καινοτόμο χαρακτήρα της ειδικότητας.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε σημαντικά από τον αντίστοιχο περσινό καταδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους γιατρούς της ειδικότητας για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών με παθήσεις του δέρματος.
Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου εισήγαγε μια νέα μορφή προγράμματος, με συνεδρίες διαφόρων επιπέδων διδασκαλίας, προς διευκόλυνση των συμμετεχόντων. Στόχος του, ο οποίος και επετεύχθη, ήταν όλοι οι συμμετέχοντες να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους με νέες γνώσεις, ιδέες και δεξιότητες, καθώς και με ευχάριστες αναμνήσεις από τους φίλους και συναδέλφους τους.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι τα μελανώματα που δεν σχετίζονται με την ηλιακή ακτινοβολία, αν και σπάνια, είναι συχνά θανατηφόρα, λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης αλλά και λόγω των λιγότερων θεραπευτικών επιλογών για τους συγκεκριμένους υποτύπους της νόσου.
Ο τρόπος ζωής όπως, ορισμένα φάρμακα, ακόμα και οι ρύποι, μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των κακοηθειών. Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου που έχει συζητηθεί τον τελευταίο καιρό είναι η χρήση του Sidenafil, ενός PDE5A αναστολέα, καθώς είναι πιθανό τα φάρμακα που ρυθμίζουν προς τα κάτω την οδό PDE5A να προωθούν το σχηματισμό μελανώματος. Δείχθηκε ότι οι χρήστες του sildenafil είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο διεισδυτικού μελανώματος.
Για τη θεραπεία της ψωρίασης αναφέρθηκε ότι η έρευνα για τη νόσο έχει οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές επιλογές για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς θεραπείες που αναπτύχθηκαν αρχικά για την ψωρίαση τώρα διερευνούνται για αυτές τις ασθένειες.
Επίσης, σημειώθηκε ότι ο έλεγχος των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) γίνεται ολοένα και δυσχερέστερος, γεγονός που αποδεικνύεται από τους αριθμούς που δείχνουν ότι κάθε χρόνο 40 εκ. άνθρωποι ηλικίας 19 – 49 ετών μολύνονται από έναν εκ των τεσσάρων συνηθέστερων ΣΜΝ (χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη και τριχομονάδες).
Ειδικότερα, όσον αφορά τη σύφιλη έχει φανεί τελευταία ότι η εφάπαξ δόση της καθιερωμένης θεραπείας δεν επαρκεί πλέον. Παραδόξως, η σύφιλη έχει αναπτύξει πρόσφατα αντοχή στην αζιθρομυκίνη και η μόνη εναλλακτική λύση είναι πια η ενέσιμη πενικιλίνη.

Τέλος, όσον αφορά τα τατουάζ, σημειώθηκε ότι η τάση ενέχει κινδύνους και γι’ αυτό τα μελάνια που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να ανταποκρίνονται τουλάχιστον στα ίδια πρότυπα με τα καλλυντικά προϊόντα. Επισημάνθηκε δε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη χρήσης λίστας ασφαλών χρωστικών ουσιών και συστατικών και ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σχετικά με την τοξικότητα των μελανιών, τη φωτοτοξικότητα και την καρκινογένεση. ⨯

shutterstock_229923013_fmt

8o Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων
16-17 Οκτωβρίου 2015, Αθήνα

Ένα ακόμα επιτυχημένο συνέδριο της ΠΕΣΠΑ αναφορικά με τις σπάνιες παθήσεις στη χώρα μας.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8o ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ.) στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2015, με θέμα «Σπάνιες Παθήσεις – Ορφανά Φάρμακα: Απαραίτητη η συνεργασία ασθενών, ιατρών και επαγγελματιών υγείας», υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
Το συνέδριο αποτέλεσε ακόμα μία σημαντική εκδήλωση της Π.Ε.Σ.ΠΑ. στο πλαίσιο της παράλληλης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στον τομέα των σπανίων παθήσεων, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε και το έναυσμα για το πρόγραμμα εκπαίδευσης ασθενών, που θα συνεχιστεί με τη διενέργεια εκπαιδευτικών ημερίδων τους επόμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου η συμμετοχή του κοινού ήταν ικανοποιητική, με ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία νέων γιατρών, γεγονός που δίνει ελπίδα ότι η υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.
Φυσικά, εξίσου σημαντική ήταν και η παρουσία ασθενών, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον στην προσπάθεια του φορέα για την έναρξη ενός προγράμματος εκπαίδευσης ασθενών με σπάνιες παθήσεις.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου χωρίστηκε σε τρεις θεματικές ενότητες και περιελάμβανε ομιλίες αναφορικά με διάφορες σπάνιες παθήσεις με ορφανά φάρμακα, συμβουλές και λύσεις για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και παρουσιάσεις από εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας (ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΕΟΠΥΥ, κ.α.).

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ενότητα περιελάμβανε ομιλίες αναφορικά με διάφορες σπάνιες παθήσεις με ορφανά φάρμακα, όπως η μυασθένεια Gravis, το κληρονομικό αγγειοοίδημα, η οζώδης σκλήρυνση, το σκληρόδερμα και η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση.

Η δεύτερη ενότητα αφορούσε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σχετικά με θέματα της καθημερινής τους επαφής με τους ιατρούς και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως η διαπροσωπική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ασθενή και τον επαγγελματία υγείας, η τήρηση του φακέλου του ασθενούς, η διευθέτηση των νομικών αντιπαραθέσεων που προκύπτουν, καθώς και η συμμετοχή των ασθενών σε κλινικές μελέτες.

Η τρίτη ενότητα, που έλαβε χώρα το Σάββατο, περιελάμβανε παρουσιάσεις από εκπροσώπους αρμοδίων φορέων υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας, όπως ο ΕΟΦ, ο ΙΦΕΤ, ο ΕΟΠΥΥ, κ.α. τα θέματα των οποίων αφορούσαν στις εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, στη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων (μέσω του ρόλου των συλλόγων ασθενών στα συστήματα υγείας), στις παραμέτρους που ορίζουν την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, στον ρόλο της οικογένειας στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του ασθενούς και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα επικοινωνίας και εστιασμένης στον ασθενή φροντίδας.

Μετά το πέρας του συνεδρίου, οι παρευρισκόμενοι σχολίασαν πολύ θετικά τη δομή και το περιεχόμενο των ομιλιών, ενώ υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την προεγγραφή ασθενών στον προγραμματισμό των ημερίδων που θα ακολουθήσουν, αναφορικά με την εκπαίδευση ασθενών.

shutterstock_76820224_fmt

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων
4-6 Νοεμβρίου 2015, Αθήνα

Επιβεβλημένη η αλλαγή της ατομικής και συλλογικής κουλτούρας για την ασφάλεια των ασθενών.
Έ να σημαντικό επιστημονικό γεγονός, στο οποίο συμμετείχαν έγκριτοι ειδικοί και διακεκριμένοι επιστήμονες – πρωτοπόροι σε θέματα δημόσιας υγείας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς – πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων (Ε.Ε.Ε.Λ.) στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Με τη διοργάνωση του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων, με τίτλο «Πολεμάμε τις λοιμώξεις βελτιώνοντας τη συμμόρφωση», η Ε.Ε.Ε.Λ. προσπάθησε να κάνει ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης της πρόληψης στην καθημερινή κλινική πραγματικότητα, καθώς η χώρα μας συγκαταλέγεται σήμερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ συνεχίζει να είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.
Κατά τη διάρκειά του οι σύνεδροι ασχολήθηκαν με όλο το επιστημονικό φάσμα που σχετίζεται με τα λοιμώδη νοσήματα. Οι ομιλίες περιέλαβαν όλους τους χώρους του νοσοκομείου που απαιτείται η σωστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ αναλύθηκαν και ζητήματα που αφορούν στον εξωνοσοκομειακό χώρο, στον οποίο αναδυόμενα λοιμώδη νοσήματα εξελίσσονται σε σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία.
Παράλληλα, δεν έλειψαν οι αναφορές στα θέματα που αφορούν στην προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών, η οποία αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης, αλλά και περιορισμού της μικροβιακής αντοχής, καθώς με το νέο θεσμικό πλαίσιο έχουν επέλθει και σε αυτόν τον τομέα σημαντικές αλλαγές στα ελληνικά νοσοκομεία. Όπως τονίστηκε δε, η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών υλοποιείται μέσω της εφαρμογής στα νοσηλευτικά ιδρύματα ενός προγράμματος επιτήρησης και επιμελητείας των χορηγουμένων στους νοσηλευόμενους ασθενείς αντιβιοτικών, με τον τίτλο “Antibiotic Stewardship”. Το πρόγραμμα αυτό ήδη εφαρμόζεται υποχρεωτικά στα νοσοκομεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α.
Τόσο τα στρογγυλά τραπέζια, όσο και τα κλινικά φροντιστήρια, αφορούσαν σημαντικά και βασικά ζητήματα πρόληψης, που απαιτούν επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές και εφαρμόσιμες εφικτές λύσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, η διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων, η διερεύνηση και αντιμετώπιση των επιδημιών και η πολιτική χρήσης των στολών στους επαγγελματίες υγείας. Τα θέματα των διαλέξεων που επιλέχθηκαν, κάποια από τα οποία αναλύθηκαν από γνωστούς στο χώρο ξένους ομιλητές, χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερο δεοντολογικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και αφορούσαν το κοινό, τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας, όπως η συμμετοχή των συνοδών των ασθενών στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων, η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης και η πιστοποίηση των ελληνικών νοσοκομείων.
Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των υπέρογκων δαπανών που συνεπάγονται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις και το όφελος από την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων Τονίστηκε δε, ότι στο τεράστιο άμεσο ιατρικό κόστος έρχεται να προστεθεί και το έμμεσο, το οποίο σχετίζεται με την απώλεια εσόδων του ασθενή, τη μειωμένη παραγωγικότητα, το διαφυγόν εισόδημα του οικογενειακού περιβάλλοντος που βρίσκεται δίπλα στον ασθενή και τα έξοδα που κάνει. ⨯

shutterstock_260096123_fmt

EURO-NOTES 2015
12-14 Νοεμβρίου 2015, Τορίνο, Ιταλία

Νέοι ορίζοντες ανοίγονται στον τομέα της χειρουργικής.
Τ ο EURO-NOTES 2015, που διοργανώθηκε από την European Association for Endoscopic Surgery and other interventional techniques, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας πολλούς συμμετέχοντες από όλες τις ηπείρους. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση των φυσικών οπών ως πύλες του οργανισμού, στην ενδοσκοπική δηλαδή χειρουργική μέσω φυσικών οπών (NOTES), η οποία επιτρέπει τη διενέργεια ενδοπεριτοναϊκών επεμβάσεων χωρίς να υπάρχει δερματική τομή.
Οι συνεδρίες περιέλαβαν θέματα όπως: νέες τεχνολογίες, ΝΟΤΕS & ρομποτική, χειρουργική παχέος εντέρου, βαριατρική, NOTES και τεχνολογικές προοπτικές, και αξιολόγηση της χειρουργικής μέσω φυσικών οπών. Όλες οι συνεδρίες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, γεγονός που επιβεβαιώνει την αρτιότητα του προγράμματος, καθώς και την ποιότητα των ομιλητών. Οι ομιλητές στο συνέδριο, οι οποίοι αποτελούνταν από νοσοκομειακούς γιατρούς και μηχανικούς, αντάλλαξαν απόψεις και εμβάθυναν στις κλινικές ανάγκες, αλλά και στις πιθανές τεχνικές λύσεις με πολύ εποικοδομητικό τρόπο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του φετινού EURO-NOTES ο Prof. Paolo Dario από τη Scuola Superiore Sant’Anna της Πίζα έδωσε διάλεξη με θέμα «Bioinspired solutions for endoluminal and transluminal surgery».
Οι ομιλητές συνέκλιναν στην άποψη ότι η συγκεκριμένη ενδοσκοπική χειρουργική προσέγγιση ανοίγει νέους ορίζοντες στη χειρουργική και ιδιαίτερα στην επεμβατική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, καθώς η προσέγγιση των χειρουργών στην περιτοναϊκή κοιλότητα πραγματοποιείται μέσω των φυσικών οπών του ανθρώπινου σώματος. Τα τελευταία χρόνια η ΝΟΤΕS εφαρμόζεται σε μεγάλα κέντρα της Γαλλίας, του Βελγίου και των Η.Π.Α. Στο χρονικό αυτό διάστημα έχουν υποβληθεί σε ενδοσκοπική, ενδοαυλική, επιμήκη διαμερισματοποίηση του στομάχου 60 άνθρωποι σε Ευρώπη και Αμερική, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η νέα επαναστατική μέθοδος, η οποία απαιτεί πολύ λιγότερη χρήση αναισθησίας και μειώνει σημαντικά το χρόνο νοσηλείας του ασθενούς, ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, καθώς είναι λιγότερο επεμβατική από την κλασική και από τη λαπαροσκοπική χειρουργική και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς. Όπως τονίστηκε, μεταξύ των πλεονεκτημάτων είναι η απουσία λοιμώξεων – φλεγμονών των δερματικών τομών, ο λιγότερος πόνος, η αποφυγή μετεγχειρητικών κηλών, τα λιγότερα αναλγητικά και κατασταλτικά φάρμακα και το άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα.

Για τα νεώτερα δεδομένα στη χειρουργική, ο Γενικός Χειρουργός MD, PhD, Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, ο οποίος παρακολούθησε το συνέδριο, ανέφερε ότι με την ενδοσκοπική χειρουργική μέσω φυσικών οπών ο ασθενής ανανήπτει γρηγορότερα ακόμη και από τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, ανακτά ταχύτερα τη φυσιολογική αναπνευστική και καρδιαγγειακή του λειτουργία, ενώ παράλληλα και μειώνεται σημαντικά ο χρόνος νοσοκομειακής του νοσηλείας. Ο τελικός στόχος είναι η εκτέλεση της επέμβασης να πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση γενικής αναισθησίας, και σε λιγότερο από 24 ώρες ο ασθενής να επιστρέφει σπίτι του χωρίς καθόλου ή ελάχιστο πόνο. ⨯

shutterstock_203186941_fmt

24ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο
26-29 Νοεμβρίου 2015, Αθήνα

Στο συνέδριο εξετάστηκε όλο το γνωστικό αντικείμενο της πνευμονολογίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις, εγχώριες και διεθνείς, στους τομείς της πρόληψης, της αιτιοπαθογένειας, της διάγνωσης και της αντιμετώπισης όλων των αναπνευστικών νοσημάτων, παρουσιάστηκαν στο φετινό, 24ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, με πληθώρα σχετικών ανακοινώσεων, διαλέξεων και επιστημονικών στρογγυλών τραπεζιών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα, τον καρκίνο του πνεύμονα, την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση και τη φυματίωση, το σύνδρομο απνοιών-υποπνοιών κατά τον ύπνο, το κάπνισμα και τη διακοπή του. Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στις ομάδες εργασίας της Πνευμονολογικής Εταιρείας να ανασκοπήσουν το έργο τους και να προγραμματίσουν τις μελλοντικές δράσεις τους. Επίσης παρείχε μοναδική ευκαιρία συνάντησης όλων των πνευμονολόγων της Ελλάδας, όπου συζήτησαν τα ζέοντα θέματα της πνευμονολογίας. Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), καθηγητής J. Vesbo, ως ένδειξη της μεγάλης σημασίας της συνεργασίας της ΕΠΕ με την αντίστοιχη ERS. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, υπάρχει σχετική επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία. Επισημάνθηκε δε, ότι η έξαρση που παρατηρείται σ’ όλες τις νόσους του αναπνευστικού αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, διότι γύρω στο 40% του ελληνικού πληθυσμού καπνίζουν, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου το ποσοστό έχει φτάσει γύρω στο 15% – 20%. Αναφέρθηκε ότι το φορτίο των πνευμονικών νοσημάτων και το κόστος σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι τεράστιο, και τονίστηκε ότι υπάρχουν ασθενείς που τροποποιούν, ή εγκαταλείπουν τις θεραπείες τους, λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν δύο πρωτότυπες παρουσιάσεις, η πρώτη από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Κυριάκο Σουλιώτη, η οποία αφορούσε την «Εκτίμηση του κόστους της ΧΑΠ και του Άσθματος στην Ελλάδα: Ερευνητικά ευρήματα». Και η δεύτερη από τον καθηγητή και διευθυντή ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας αναπληρωτή κοσμήτορα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η οποία είχε ως θέμα «Το κοινωνικό και οικονομικό φορτίο της ΧΑΠ στην Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια δορυφορικού συμποσίου, που διεξήχθη στο πλαίσιο συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με ένα καινοτόμο φάρμακο που παρουσιάστηκε προσφάτως στην Ελλάδα, προϊόν της Glaxo Smith Kline, για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ και του άσθματος, το Relvar. Το Relvar συνδυάζει τις δραστικές ουσίες φουροϊκή φλουτικαζόνη και βιλαντερόλη και χορηγείται με μία εύκολη πρωτοποριακή συσκευή, την Ellipta. Σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες που παρουσιάστηκαν, το Relvar διαθέτει παρατεταμένη 24ωρη δράση με μια μόνο εισπνοή την ημέρα και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας, τη μείωση των παροξύνσεων, τη μείωση των συμπτωμάτων και της χρήσης ανακουφιστικής αγωγής, καθώς και την κλινικά σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στο Anoro, ένα νέο, καινοτόμο διπλό, σταθερό συνδυασμό βρογχοδιασταλτικών μορίων (umeclidinium και βιλαντερόλης) με 24ωρη αποτελεσματικότητα και μία δόση την ημέρα, που θα χορηγείται μέσω της ίδιας πρωτοποριακής συσκευής Ellipta για τους ασθενείς με ΧΑΠ που χρειάζονται άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.
Τέλος, έγινε αναφορά για το ευεργετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα της τριπλής αγωγής, του Relvar σε συνδυασμό με ένα νέο αντιχολινεργικό, στην ίδια συσκευή Ellipta, το Incruse, για τους ασθενείς με ΧΑΠ που τη χρειάζονται. ⨯

shutterstock_17868226_fmt

Ημερίδα: Σύνοψη AASLD 2015
Γαστρεντερολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Αθηνών
12 Δεκεμβρίου 2015, Αμφιθέατρο «Φ. Φέσσας», ΓΝΑ «Λαϊκό»

Με τη συμμετοχή 14.000 επιστημόνων από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, στις 13-17 Νοεμβρίου 2015, το Ετήσιο Αμερικανικό Συνέδριο Ηπατολογίας (AASLD Liver Meeting 2015), το πρόγραμμα του οποίου ήταν συνολικά πολύ ενδιαφέρον. Στο πρόγραμμα του συνεδρίου συμπεριλήφθηκαν ειδικά μετεκπαιδευτικά μαθήματα, παρουσιάσεις νέων εργασιών, συνεδρίες e-Poster, δορυφορικά συμπόσια, ομάδες εργασίες, ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, καθώς και συζητήσεις με ειδικούς σε νοσήματα του ήπατος.

Δεδομένου του έντονου κλινικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος του συνεδρίου αυτού και της ταυτόχρονα περιορισμένης δυνατότητας παρακολούθησής του από Έλληνες, η Γαστρεντερολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ξεκίνησε από πέρυσι την ανασκόπηση των σημαντικότερων ανακοινώσεων του συνεδρίου αυτού σε μια ημερίδα με τίτλο «Σύνοψη AASLD».
Σκοπός της ημερίδας είναι να μεταφερθούν από ιατρούς, που συμμετείχαν στο συνέδριο, και να συζητηθούν τα κύρια σημεία (highlights) του συνεδρίου σε ένα ευρύτερο κοινό που ασχολείται άμεσα και έχει ενδιαφέρον για τα νοσήματα του ήπατος. Έτσι, μεγάλος αριθμός επιστημόνων θα μπορέσει να ενημερωθεί και να εκπαιδευθεί σε εξελίξεις με ιδιαίτερη σημασία και συχνά άμεση επίδραση στην κλινική πράξη. Τέτοια ενημέρωση είναι απόλυτα απαραίτητη για την επάρκεια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο.
Κύριος φυσικός χώρος διεξαγωγής της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος και του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, ήταν το Αμφιθέατρο «Φ. Φέσσας» στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί από τη Βόρειο Ελλάδα παρακολούθησαν και συμμετείχαν από αίθουσα στη Θεσσαλονίκη, που φιλοξένησε και αναμετάδωσε ζωντανά τις εισηγήσεις των ομιλητών από τη Βόρεια Ελλάδα.
Σε μία προσπάθεια εναρμόνισης με τις νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις, η ημερίδα έχει επιπλέον λάβει τη μορφή ζωντανής διαδικτυακής διάσκεψης (live web conference). Αυτό πρακτικά δίνει τη δυνατότητα ζωντανής αναμετάδοσης μέσω διαδικτύου σε όποιον θέλει να παρακολουθήσει τα θέματα που θα παρουσιαστούν. Όσοι παρακολουθούν από το διαδίκτυο έχουν ακόμη τη δυνατότητα να καταθέσουν ερωτήσεις προς τους εισηγητές μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Συνεπώς, η ημερίδα «Σύνοψη AALSD» προσφέρει συνοπτική ενημέρωση σε όλες οι νεότερες ερευνητικές και κλινικές εξελίξεις στο χώρο της ηπατολογίας, ενώ με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας μεγιστοποιεί τη δυνατότητα παρακολούθησή της από κάθε ενδιαφερόμενο.

page 1 Final AASLD2015_fmt

Share.

About Author

Comments are closed.