Ιατρικά συνέδρια

0

Economist Events’ conference: THE GLOBAL CRISIS OF DEPRESSION
November 25th, London
Μια αποκλειστική συγκέντρωση των φορέων χάραξης πολιτικής, ειδικών σε θέματα ψυχικής υγείας, εργοδοτών και ομάδων ασθενών.

Περισσότεροι από 200 διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικής, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, ασθενείς και εθελοντές από 20 χώρες και πέντε ηπείρους συναντήθηκαν στο Λονδίνο στα τέλη του Νοεμβρίου για να συζητήσουν την επείγουσα ανάγκη για μια παγκόσμια λύση στην αυξανόμενη επίπτωση της κατάθλιψης.
Στη διάσκεψη με τίτλο «Global Crisis of Depression – The Low of the 21st Century?» συζητήθηκε η έκταση που έχει λάβει η κατάθλιψη παγκοσμίως, η οποία πλήττει σήμερα περισσότερους από 350 εκατομμύρια ανθρώπους, και επισημάνθηκε η ανάγκη για συνολική προσέγγιση, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει γίνει η κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο. Στην Ευρώπη ένας στους 10 εργαζόμενους έχει χάσει την εργασία του λόγω της κατάθλιψης.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης έγινε γνωστό ότι, εκτός από το προσωπικό κόστος για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι τεράστιες, με το κόστος στην Ευρώπη να ανέρχεται σε 92 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επισημάνθηκε δε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι εργοδότες απέτυχαν να καταλάβουν το μέγεθος και τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος.
Εν τω μεταξύ, η κατανομή των κονδυλίων της δημόσιας υγείας είναι άνιση, υπέρ των σωματικών ασθενειών, ενώ παράλληλα η κοινωνία εξακολουθεί να στιγματίζει όσους υποφέρουν. Το ζήτημα είναι πολύπλοκο και απαιτεί τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών υπευθύνων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, των εργοδοτών και των ασθενών. Η διάσκεψη έφερε σε επαφή τους βασικούς παγκόσμιους ηγέτες από όλες αυτές τις ομάδες για να δώσουν μια εικόνα για την παγκόσμια πρόκληση της κατάθλιψη.
Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο Kofi Annan, πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος, ο Norman Lamb, υπουργός περίθαλψης και υποστήριξης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Nick Hækkerup, υπουργός υγείας της Δανίας.
Λαμβανομένου υπόψη ότι τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν ήδη εγκρίνει το σχέδιο δράσης 2013 – 2020 για την ψυχική υγεία, το οποίο καλεί για αύξηση των θεραπειών για την ψυχική υγεία κατά 20%, έως το 2020, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, ο κ. Annan, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι αυτές οι δεσμεύσεις μετατρέπονται σε συγκεκριμένες δράσεις σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός κ. Norman Lamb, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η ανισορροπία μεταξύ της ψυχικής και σωματικής υγείας πρέπει να αλλάξει, καθώς δεν είναι αποδεκτό για τους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους στη μιζέρια. Από την πλευρά του ο κ. Nick Hækkerup, υπουργός υγείας, της Δανίας τόνισε ότι ο ρόλος του κράτους και της κοινωνίας είναι η κατανόηση της ψυχικής ασθένειας και η προσπάθεια παροχής της δυνατότητας μιας καλύτερης ζωής σε αυτούς που υποφέρουν.

shutterstock_150276857
EUROECHO-IMAGING 2014
3 – 6 December 2014, Vienna, Austria
Το Euroecho-Imaging αποτελεί το μεγαλύτερο συνέδριο για την απεικόνιση σ’ όλο τον κόσμο

Το EuroEcho-Imaging 2014 είναι η ετήσια συνάντηση της ευρωπαϊκής εταιρείας καρδιαγγειακής απεικόνισης (EACVI), τμήμα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), που έχει ως στόχο την εκπαίδευση στο καρδιαγγειακό υπερηχογράφημα και σε άλλες τεχνικές απεικόνισης, δίνοντας έμφαση στην αριστεία η οποία μπορεί να καταστεί καταλύτης για την παροχή προηγμένων υπηρεσιών διάγνωσης.
Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Βιέννη, δόθηκε έμφαση στην πολυτροπικότητα της απεικόνισης και αποδείχθηκε το πιο επιτυχημένο συνέδριο απ’ όσα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, χάρη στην αφοσίωση των μελών της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος και των τοπικών οικοδεσποτών.
Διεθνούς φήμης επιστήμονες εξέτασαν την αξία της τρισδιάστατης ηχοκαρδιογραφίας στην καθοδήγηση των επεμβατικών διαδικασιών και υπογραμμίστηκαν τα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης ηχοκαρδιογραφίας, η οποία παρέχει ολοκληρωμένη αξιολόγηση και χαρτογράφηση των βλαβών. Παρουσιάστηκαν οι νεότερες τεχνικές διαδερμικής παρέμβασης στη μιτροειδή βαλβίδα, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη τρισδιάστατης απεικόνισης στη διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI). Αναδείχθηκε η χρησιμότητα της τρισδιάστατης ηχοκαρδιογραφίας για την αξιολόγηση της συμμετρίας της ανάπτυξης της βαλβίδας και για την έγκαιρη διάγνωση πιθανών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Οι ειδικοί τόνισαν ότι με τη μελλοντική τεχνολογική ανάπτυξη, η τρισδιάστατη ηχοκαρδιογραφία μπορεί να αποτελεί την τεχνική επιλογής, ώστε να αποφεύγεται η διασωλήνωση και να απλουστευθεί ακόμη περισσότερο η επέμβαση. Υπογραμμίστηκε δε η σημασία των πληροφοριών για τους μαλακούς ιστούς, που παρέχονται σε πραγματικό χρόνο με την ηχοκαρδιογραφία.
Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος της απεικόνισης στη μονάδα επειγόντων περιστατικών για τους ασθενείς με βαλβιδοπάθεια, με οξεία ενδοκαρδίτιδα, με οξεία πνευμονική εμβολή, καθώς και με οξεία δυσλειτουργία προσθετικών. Υπογραμμίστηκε παράλληλα και ο ρόλος της CT ως μέθοδος απεικόνισης πρώτης γραμμής. Έγινε λόγος για τον σημαντικό επιπολασμό της βαλβιδικής καρδιακής νόσου, ο οποίος σχετίζεται εν μέρει με τη γήρανση του πληθυσμού, καθώς και με πολυάριθμες άλλες αιτίες. Επισημάνθηκε ότι τα συνήθη ηχοκαρδιογραφικά μέσα είναι δύσκολο να ερμηνευθούν όταν συνυπάρχουν πολλαπλές βλάβες και ότι στις ευρωπαϊκές όσο και αμερικανικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη βαλβιδοπάθεια γίνεται εκτενής λόγος για τις μεμονωμένες βλάβες, ενώ αντίθετα δεν περιλαμβάνονται πολλές πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση της πολυβαλβιδοπάθειας, ιδιαίτερα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Επίσης, αυστριακή μελέτη, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, δείχνει ότι η καρδιοτοξικότητα που προκαλούν οι ανθρακυκλίνες μπορεί να αναχθεί με λιποσωμική ενθυλάκωση.
Εκφράστηκε, τέλος, η άποψη ότι η νέα τρισδιάστατη εκτυπωμένη καρδιά θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων καρδιάς σε παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια, από τέσσερις που χρειάζονται συνήθως σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ζωής τους σε μία ή δύο επεμβάσεις, καθώς οι γιατροί θα είναι σε θέση να επιλέξουν, εκ των προτέρων, την καλύτερη επεμβατική προσέγγιση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή της πολύμηνης παραμονής των παιδιών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
shutterstock_242119213
10ο Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΣΔΥ
18 – 20 Δεκεμβρίου 2014, Αθήνα
Το συνέδριο επιχείρησε τη διατύπωση αξιολογικών ιδεών, κριτικών σκέψεων και τεκμηριωμένων προτάσεων για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στον υγειονομικό τομέα.

Με τίτλο «Υγεία 2020: από τη ρητορική στην τεκμηρίωση για το μέλλον του υγειονομικού τομέα», πραγματοποιήθηκε το 10ο πανελλήνιο συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας, που διοργανώνει κάθε χρόνο με επιτυχία η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας – τομέας οικονομικών της υγείας. Κατά τη διάρκειά του επανεξετάσθηκαν τα μείζονα ζητήματα της εθνικής πολιτικής υγείας και κυρίως της εξέλιξης και ανάπτυξης του υγειονομικού τομέα στην προσεχή περίοδο.
Στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν με διαλέξεις, εισηγήσεις και παρεμβάσεις διακεκριμένοι επιστήμονες, φορείς και σύλλογοι προερχόμενοι από τον ευρύτερο χώρο της υγείας και της οικονομικής επιστήμης, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να ανταλλάξουν απόψεις σε ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της υγείας, όπως η υγειονομική μεταρρύθμιση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η πολιτική ασφάλισης υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, η νοσοκομειακή περίθαλψη, οι πολιτικές ανάπτυξης και επενδύσεων στον υγειονομικό τομέα κ.ά.
Σημειωτέον ότι στο συνέδριο μεγαλύτερη ήταν η εκπροσώπηση του δημόσιου τομέα, που ανήλθε στο 58,7% των συμμετεχόντων, ενώ η κατανομή του υπόλοιπου 41,3% ήταν: φαρμακευτικές εταιρείες 51,2%, αυτοαπασχολούμενοι 36,9%, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα 8,3% και 1,2%, εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας 2,4%.
Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του, καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, ενώ κατά την επίσημη τελετή έναρξης, μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, την κεντρική ομιλία εκφώνησε εκ μέρους του καθ. Wim Van Lerberghe, WHO/Europe, ο Dr. Silviu Domente, WHO/Europe.
Οι στρογγυλές τράπεζες, συζητήσεις και διαλέξεις κάλυψαν ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατάσταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όσον αφορά την ποιότητα, τη διαχείριση και προτάσεις για την αναβάθμισή της, η διαμόρφωση της αγοράς υπηρεσιών υγείας μετά τον ΕΟΠΠΥ και η διαχείριση χρονίων νοσημάτων, όπως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης, και ο καρκίνος. Σημαντική θέση αφιερώθηκε στην καινοτομία, τόσο όσον αφορά το φάρμακο, όσο και την πολιτική υγείας συνολικά, αλλά και την καινοτομία σε ζητήματα διαχείρισης, όπως οι τεχνικές αποζημίωσης και τιμολόγησης.
Με τη συμμετοχή ξένων ομιλητών συζητήθηκαν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο οι μεταρρυθμίσεις του υγειονομικού τομέα και έγινε αναφορά σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το QUALICOPC.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχε και ο υπουργός υγείας, ενώ σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες συμμετείχαν πολιτικοί και εκπρόσωποι της Πολιτείας, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και έγκριτοι δημοσιογράφοι.
Στη στρογγυλή τράπεζα για την πολιτική της υγείας στη χώρα, έγινε συζήτηση μεταξύ του υπουργού υγείας Μάκη Βορίδη και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΣΕΚ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ), όπου ο υπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, την αισιοδοξία του για τον προϋπολογισμό του 2015 γιατί ήδη φέτος έχει μειωθεί σημαντικά η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

shutterstock_79850122
19ο Πανελλήνιο ακτινολογικό συνέδριο
19 – 21 Δεκεμβρίου 2014, Αθήνα
Το 19ο πανελλήνιο συνέδριο είχε επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας

Στόχοι του φετινού πανελλήνιου ακτινολογικού συνεδρίου, που διοργανώνεται από την ΕΚΕ, ήταν η υψηλού επιπέδου συνεχιζόμενη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των ελλήνων ακτινολόγων, η ανταλλαγή απόψεων και ο γόνιμος διάλογος μεταξύ των ακτινολόγων και των συναδέλφων τους άλλων ειδικοτήτων, αλλά και η εμπέδωση των αρχών της σωστής και ασφαλούς εφαρμογής των νεότερων απεικονιστικών μεθόδων, οι οποίες πρέπει να έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την επίτευξη της βέλτιστης φροντίδας των ασθενών της χώρας στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν ακτινολόγοι, που απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από όλα τα μέρη της Ελλάδος, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην ακτινολογία, τόσο στο διαγνωστικό όσο και στον επεμβατικό τομέα. Επίσης, την εμπειρία τους ανέπτυξαν έγκριτοι έλληνες ακτινολόγοι, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και γιατροί του Ε.Σ.Υ. και ελεύθεροι επαγγελματίες. Πέραν των ακτινολόγων, στο συνέδριο ενεργά συμμετείχαν όλοι όσοι συμβάλουν με το έργο τους στην ασφαλή και με υψηλή ποιότητα διενέργεια διαγνωστικών και επεμβατικών ακτινολογικών πράξεων, όπως ακτινοφυσικοί, τεχνολόγοι ακτινολόγοι και πυρηνικοί γιατροί.
Η διαμόρφωση του επιστημονικού προγράμματος του συνεδρίου κάλυψε όλο το φάσμα της σύγχρονης ακτινολογίας και των επιμέρους υποειδικοτήτων της, ενώ στην θεματολογία του συνεδρίου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις νεότερες εξελίξεις των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων, όπως οι υπέρηχοι, η πολυτομική αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και το PET CT. Στην επεμβατική ακτινολογία παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα της αναγνωρισμένης πλέον εξειδίκευσης που αφορούν τόσο στην εφαρμογή των απλών επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται καθημερινά στα ακτινολογικά τμήματα όλης της χώρας, όσο και σε εξειδικευμένες τεχνικές που πραγματοποιούνται στα ειδικά τμήματα επεμβατικής ακτινολογίας σε μεγάλα νοσοκομεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εκπαίδευση των νεοτέρων ακτινολόγων, στην μελέτη των παθήσεων της καρδιάς με τη χρήση της πολυτομικής αξονικής τομογραφίας και της μαγνητικής τομογραφίας. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκαν στρογγυλά τραπέζια, διαδραστικές συνεδρίες με ενεργό συμμετοχή των συνέδρων και συνεδρίες πρακτικής άσκησης στην εφαρμογή των παραπάνω νεοτέρων τεχνικών.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 29 στρογγυλά τραπέζια, τέσσερις hands on συνεδρίες και μια παρουσίαση interactive. Επίσης, ανακοινώθηκαν 88 ελεύθερες ανακοινώσεις και αναρτήθηκαν ηλεκτρονικά 286 posters.Πολύ σημαντική ήταν η διενέργεια στα πλαίσια του συνεδρίου της στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία συναντά την Ευρωπαϊκή Ακτινολογική Εταιρεία». Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο την προαγωγή της ακτινολογίας στην Ευρώπη και την εναρμόνιση της εκπαίδευσης και των πρακτικών εφαρμογής της σε ευρωπαϊκό και, κατ΄ επέκταση, σε ελληνικό επίπεδο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακτινολογικής Εταιρείας, καθηγητής κύριος Lorentzo Bonomo, τίμησε με την παρουσία του το συνέδριο, απεύθυνε χαιρετισμό στην τελετή έναρξης και είχε ενεργό συμμετοχή στη συγκεκριμένη στρογγυλή τράπεζα.

shutterstock_164110880
10ο Πανελλήνιο συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς
15 – 17 Ιανουαρίου 2015, Αθήνα
Το συνέδριο υαλοειδούς αμφιβληστροειδούς αποτελεί τη μοναδική και ουσιαστικότερη πηγή μετεκπαίδευσης των ελλήνων οφθαλμιάτρων
Η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το 10ο πανελλήνιο συνέδριο υαλοειδούς αμφιβληστροειδούς, το θέμα του οποίου ήταν: «Η τεχνολογία επαναφέρει το φως». Το ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο επί 10 συναπτά έτη, συγκεντρώνει διακεκριμένους ξένους ομιλητές από όλο τον κόσμο, που μεταφέρουν στους έλληνες συναδέλφους τους όλα τα νεώτερα δεδομένα που αφορούν την οφθαλμολογία, καθώς και όσα έχουν προστεθεί στον τομέα της αντιμετώπισης του υαλοειδούς αμφιβληστροειδούς, τόσο στον φαρμακευτικό όσο και στον χειρουργικό τομέα. Επιπλέον, το συνέδριο προβάλλει και τιμά όλους τους έλληνες οφθαλμιάτρους που ειδικεύονται στο αντικείμενο, προκειμένου να μπορέσουν οι νεώτεροι να τους συμβουλευτούν και να ωφεληθούν από την συμπυκνωμένη αυτή προσφορά εμπειρίας που τους προσφέρεται, μέσω διαλέξεων αλλά και κλινικών φροντιστηρίων.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου συμπεριλήφθηκαν ομιλίες από σημαντικούς έλληνες και ξένους επιστήμονες, ειδικούς στο θέμα της όρασης, οι οποίοι παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση παθήσεων και προβλημάτων που συναντούν οι οφθαλμίατροι στην καθημερινή τους πράξη. Πέρα από τα στατιστικά της κάθε χώρας, συζητήθηκαν καίρια θέματα, μεταξύ των οποίων οι παθήσεις που θα αντιμετωπίζονται καλύτερα με τα νέα φάρμακα, για τα οποία έγινε εκτεταμένη και εμπεριστατωμένη αναφορά από διακεκριμένους ξένους επιστήμονες. Έγινε λόγος για τα χειρουργικά μηχανήματα, τα οποία βελτιώνουν τις δυνατότητες των χειρουργών προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα χειρουργικά τους περιστατικά.
Επίσης, για πρώτη φορά υπήρξαν αντιπαραθέσεις (debates) μεταξύ διακεκριμένων ξένων ομιλητών σε ενδιαφέροντα θέματα, καθώς επίσης και ειδική συνεδρία με παρουσιάσεις video χειρουργικών περιστατικών (RETINAWS), η οποία φιλοξενείται σε όλα τα μεγάλα διεθνή συνέδρια.
Φέτος, στο συνέδριο παρουσιάστηκε και το πρωτοποριακό εμφύτευμα Argus II, μία μοναδική συσκευή, η πρώτη εγκεκριμένη παγκοσμίως, η οποία βοηθάει σήμερα στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού λειτουργικής όρασης για άτομα που υποφέρουν από τύφλωση και που έχει  ήδη εμφυτευθεί παγκοσμίως σε 85 ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Το εμφύτευμα αποτελείται από μια μικροσκοπική κάμερα, που βρίσκεται σε ειδικά γυαλιά τα οποία φορά ο ασθενής, και η οποία συλλαμβάνει τις εικόνες και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αποστέλλονται σε μια συστοιχία 60 ηλεκτροδίων η οποία έχει εμφυτευθεί επάνω στον αμφιβληστροειδή του ασθενούς. Τα οπτικά σήματα «ταξιδεύουν» στο οπτικό νεύρο και στη συνέχεια στον εγκέφαλο έχοντας προηγουμένως περάσει από μια ειδική μικρή συσκευή επεξεργασίας που φορά ο ασθενής στη ζώνη του (Vision Processing Unit, VPU) και η οποία δουλεύει με μπαταρία. Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν οι χειρουργοί που έχουν τοποθετήσει παγκοσμίως τα περισσότερα από τα 100 micro chips ARGUS II, οι οποίοι παρουσίασαν την εμπειρία τους καθώς και τα αποτελέσματα στην όραση των τυφλών ασθενών τους.

shutterstock_18549316

EUROGIN 2015
4 – 7 February 2015, Barcelona, Spain
To φετινό συνέδριο συνέβαλε καθοριστικά στη ανταλλαγή γνώσεων για τη διαχείριση του HPV και των ασθενειών που προκαλεί

Το συνέδριο EUROGIN 2015 στόχευε στην πλήρη επανεξέταση των τρεχουσών επιστημονικών εξελίξεων στον τομέα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των ασθενειών που σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, αναδεικνύοντας την αύξηση της ανάγκης για υπεύθυνες υπηρεσίες υγείας σε αυτόν τον τομέα. Η προσπάθεια των διοργανωτών ήταν να μεταλαμπαδευτεί η επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα στην κλινική πρακτική, υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις και τελευταίες επιστημονικές γνώσεις για τον έλεγχο και τη διαχείριση του HPV, την επίδραση του HPV και των καρκίνων που προκαλεί και τις στρατηγικές για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τον HPV.
Το συνέδριο αποτέλεσε πόλο έλξης για επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για τις λοιμώξεις από τον ιό HPV και γιατρούς που ασχολούνται με τη πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που προκαλεί ο ιός, καθώς επίσης και υπεύθυνους επικοινωνίας για την υγεία και την υγειονομική περίθαλψη, φορείς λήψης αποφάσεων, κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς φορείς. Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν ηγέτες από διεθνείς ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς, εκπρόσωποι ιατρικών και επιστημονικών εταιρειών, καθώς και οργανώσεων για την υγεία των γυναικών, οι οποίοι συζήτησαν και αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με θέματα που άπτονται τόσο της προσωπικής όσο και της δημόσιας υγείας.
Οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με την έγκαιρη ανίχνευση του ιού και τις νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες, αλλά και τις στρατηγικές πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων του προσυμπτωματικού ελέγχου και του εμβολιασμού κατά του ιού HPV. Επανεξέτασαν την επιβάρυνση και την επιδημιολογία των σχετιζόμενων με τον ιό HPV ασθενειών του χαμηλότερου γεννητικού συστήματος, του πρωκτού, καθώς επίσης της κεφαλής και του τραχήλου.
Οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στην κατανόηση του ρόλου των μοριακών εξετάσεων στον πρωτογενή έλεγχο, την πρόληψη και την εφαρμογή τους στην καθημερινή πράξη. Επισημάνθηκε η ανάγκη ενσωμάτωσης της χρήσης του εμβολίου κατά του ιού στην κλινική πρακτική, αλλά και η ανάγκη κατανόησης των επιπτώσεων του εμβολιασμού κατά του HPV στη δημόσια υγεία και της σχέσης κόστους / αποτελεσματικότητας. Σημειώθηκε ακόμα ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για την τραχηλικό νόσο. Παράλληλα, επανεξετάστηκαν διαφορετικά εργαλεία και τεχνικές οι οποίες είναι διαθέσιμες στο χώρο της διάγνωσης του ιού HPV και ανταλλάχτηκαν απόψεις για το ποιες είναι πλέον οι κατάλληλες στρατηγικές για τους ασθενείς.
Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και διεθνές φόρουμ για τους καρκίνους της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, η οποία αποδίδεται στην αντίστοιχη άνοδο των ποσοστών καρκίνου στο κεφάλι και τον τράχηλο. Στο φόρουμ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και ο ρόλος της σεξουαλικής συμπεριφοράς στη μόλυνση της στοματικής κοιλότητας από τον HPV, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και της χημειοθεραπείας, ανάλογα με την κατάσταση του HPV.

Share.

About Author

Comments are closed.