Ημερίδες Μεταβολισμού: 2-5 Μαΐου, Αθήνα

0

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Ημερίδες μεταβολισμού», το οποίο διοργάνωσαν το Ελληνικό Κέντρο Μεταβολικών Νοσημάτων και το διαβητολογικό κέντρο του Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», παρουσιάστηκαν όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τις δύο σύγχρονες παγκόσμιες επιδημίες, την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη.

Αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 357 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η προοπτική είναι ότι το 2025 οι διαβητικοί θα υπερβούν τα 500 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι πάνω από το 10% του πληθυσμού πάσχουν από τη νόσο. Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις στην αντιμετώπισή της και οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της ADA και του EASD, οι οποίες δίνουν έμφαση στην εξατομίκευση των αγωγών, στη συμμόρφωση και στην επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενή.
Έμφαση δόθηκε στα στατιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2007 οι υπέρβαροι ήταν 1,6 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι 400 εκατομμύρια. Ωστόσο το 2015 εκτιμάται ότι οι υπέρβαροι θα υπερβούν τα 2,3 εκατομμύρια και οι παχύσαρκοι τα 700 εκατ. Στην Ελλάδα, το 35,2% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι, ενώ το 22,5% παχύσαρκοι. Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.
Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση ότι η σεξουαλική δραστηριότητα έχει ευεργετική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία και είναι μία από τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των νέων ινκρετινικών αγωγών. Αναφέρθηκαν πορίσματα αμερικανικών μελετών σύμφωνα με τα οποία η χρόνια χρήση φρουκτόζης στα άτομα με διαβήτη οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο λιπώδους διηθήσεως ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στεατοηπατίτιδα και κίρρωση. Τονίστηκε, επίσης, η αύξηση κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας, όχι μόνο στα άτομα με διαβήτη αλλά και στα άτομα με προδιαβήτη, όπως έδειξε ιταλική εργασία.
Στο συνέδριο αναλύθηκε η αξία και επίδραση στη μεταβολική ισορροπία του οργανισμού του μικροβιώματος. Οι διακυμάνσεις στη μικροβιακή χλωρίδα του κάθε ατόμου επηρεάζουν παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τη μεταβολική δυσλειτουργία του οργανισμού. Επίσης, συζητήθηκε το πρόβλημα της γήρανσης και το σύνδρομο της μακροβιότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, το 0,15% των ανδρών και το 0,44% των γυναικών είναι άνω των 90 ετών. Επισημάνθηκε ότι η γενετική συμβολή (γονίδια) είναι στο 25%. Τα περιβαλλοντικά αίτια συμβάλλουν στη γήρανση κατά 75%. Οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί γήρανσης είναι η βράχυνση των τελομερών των χρωμοσωμάτων, το οξειδωτικό stress, η γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών και η αυξημένη συχνότητα παραγόντων κινδύνου στις ηλικίες αυτές. Η άσκηση, ο περιορισμός πρόσληψης θερμίδων και η ρεσβερατρόλη (φυσική αντιοξειδωτική ουσία) ενεργοποιούν ιστόνες, απαλείφουν μεταλλάξεις κυττάρων, απενεργοποιούν ογκογονίδια και ευοδώνουν το σύνδρομο μακροβιότατος.
Τέλος, ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που αναλύθηκε ήταν αυτό της οικονομίας στην υγεία υπό συνθήκες κρίσης και τονίσθηκε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα επέδειξε μια πρωτοφανή αύξηση σε ορισμένες κατηγορίες δαπάνης υγείας και ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει να αντιμετωπίσει -μεταξύ άλλων- και το πρόβλημα των συσσωρευμένων υποχρεώσεων των εντασσόμενων φορέων.

Share.

About Author

Ιατρικός Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.