ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, CARDIO ATHENA 30-31 Μαρτίου, Αθήνα

0
 Στο διήμερο συνέδριο CARDIO ATHENA, που διοργάνωσε η α’ καρδιολογική κλινική του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου και το ομώνυμο εργαστήριο του πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στην καρδιολογία, ενώ έγινε και ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην υπερτασική νόσο.Οι αρρυθμίες, οι βαλβιδοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, η χρόνια στεφανιαία νόσος και η υπέρταση αποτέλεσαν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο διεθνές συνέδριο καρδιαγγειακής ιατρικής, το οποίο διοργάνωσε η α’ καρδιολογική κλινική του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου και το ομώνυμο εργαστήριο του πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσα από ποικίλες διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και δορυφορικά συμπόσια παρουσιάστηκαν οι νέες προσεγγίσεις στη μελέτη και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Εκτενείς αναφορές έγιναν για τη στεφανιαία νόσο και την πιο συχνή κλινική της εκδήλωση, τη χρόνια σταθερή στηθάγχη, για την οποία πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στην Αμερική φανερώνουν ότι το 90% των ασθενών θεραπεύονται μόνο με φάρμακα.

Σε ό,τι αφορά τις βαλβιδοπάθειες, στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η στένωση της αορτικής βαλβίδας, με τις νέες τεχνικές διαδερμικής τοποθέτησης της βαλβίδας να εξασφαλίζουν λιγότερες επιπλοκές και να μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους συνέδρους στην καρδιακή ανεπάρκεια, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται παγκοσμίως. Οι στόχοι της θεραπείας της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν τη μείωση της θνητότητας, την ύφεση των συμπτωμάτων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση της ανάγκης για νοσοκομειακή νοσηλεία. Πλέον στη φαρέτρα τους οι γιατροί διαθέτουν ένα νέο «όπλο», την ιβαμπραδίνη, η οποία έχει ήδη εγκριθεί για τη στεφανιαία νόσο.

Με τη νέα ένδειξη για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, που έλαβε πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η ιβαμπραδίνη δίνει ελπίδα σε 275.000 έλληνες πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς μειώνει κατά 26% τον κίνδυνο θανάτου και νοσηλείας. Η νέα ένδειξη βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης SHIFT και προσφέρει στους γιατρούς ένα πολύτιμο, καινοτόμο «όπλο», για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, πέραν του κινδύνου της θνησιμότητας και της νοσηλείας, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Τέλος, στην ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για την υπερτασική νόσο, παρουσιάστηκε μια πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης. Πρόκειται για την απονεύρωση των νεφρών, μια τεχνική που αναπτύχθηκε με σκοπό τον σημαντικό περιορισμό της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην ανθεκτική υπέρταση. Η μέθοδος συνίσταται στην κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation-RSD) με τη διαδερμική εισαγωγή -με τοπική αναισθησία- ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος.

Share.

About Author

Ιατρική Συντάκτης

Leave A Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.