ΙΣΑ: Οι έμπειροι γιατροί φεύγουν από το ΕΣΥ | Τα αίτια

0

Τα αίτια της σημερινής παθογένειας του ΕΣΥ και γενικότερα του χώρου της Υγείας, αναλύθηκαν από τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων της χώρας, που πήραν μέρος σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Κοινός παρανομαστής του συστήματος Υγείας στην Περιφέρεια είναι η υποστελέχωση των δομών Υγείας και η έλλειψη κινήτρων, οικονομικών και επιστημονικών, για να επιλέξει την επαρχία ένας νέος γιατρός.

Όπως αναφέρθηκε από όλους, προκηρύξεις θέσεων γίνονται, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς να στελεχώσουν τις δομές Υγείας της επαρχίας. Ακόμα και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί αποφεύγουν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο σε κάποια επαρχιακή πόλη και επιλέγουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αποτέλεσμα όχι μόνο εξειδικευμένοι γιατροί, αλλά και βασικές ειδικότητες να λείπουν. Γιατροί και ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται χιλιόμετρα, οι μεν πρώτοι για να καλύψουν κενά σε δομές και οι δεύτεροι για να βρουν γιατρό.

Βασική αιτία των προβλημάτων, όπως είπαν, είναι η έλλειψη προγραμματισμού και οργάνωσης του συστήματος Υγείας. Δεν υπάρχει χάρτης Υγείας και δεν γνωρίζουμε πόσους γιατρούς χρειαζόμαστε και που.

Αρκετά νοσοκομεία της Περιφέρειας υπολειτουργούν, ενώ ιδιωτικές μονάδες και εξειδικευμένα εργαστήρια σε πολλές περιοχές είναι ανύπαρκτα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, έτοιμη ΜΕΘ από το 2014, δέκα χρόνια μετά δεν λειτουργεί σε ένα νησί με χιλιάδες τουρίστες, κάθε χρόνο.

«Το να προκηρύσσεις θέσεις δεν σημαίνει ότι θα βρεθούν και γιατροί να τις καλύψουν, με τα σημερινά δεδομένα. Προτιμούν να πάνε σε μεγάλα αστικά κέντρα και όχι στην επαρχία», ανέφερε.Σημείωσε μάλιστα, ότι τα νοσοκομεία της επαρχίας το καλοκαίρι, έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας, αλλά το προσωπικό είναι ελάχιστο και η ΠΦΥ σχεδόν ανύπαρκτη. «Οι γιατροί που υπάρχουν φεύγουν και οι νέοι δεν έρχονται», ανέφεραν οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων, τονίζοντας ότι, αν δεν δοθούν κίνητρα, τα προβλήματα θα ενταθούν.

‘Έντονο είναι το πρόβλημα της υποστελέχωσης και στα νησιά του Αιγαίου, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω σε πολλά νησιά δεν λειτουργούν ΜΕΘ, ενώ πολλά είναι τα προβλήματα και στις διακομιδές.

Οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων, ειδικά στα νησιά, έθεσαν και το πρόβλημα της στέγασης, καθώς τα ενοίκια είναι στα ύψη και με το μισθό που παίρνει ένας γιατρός, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

«Όλοι θέλουν γιατρό, αλλά κανείς δεν βοηθάει», τονίστηκε χαρακτηριστικά. Κάποιοι έχουν απευθυνθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως αποτέλεσμα και όπως είπαν η Πολιτεία πρέπει να βρει λύση για το οξυμένο αυτό πρόβλημα.

Εκτός από τις μεγάλες πόλεις, στην υπόλοιπη χώρα δεν υπάρχουν ιδιωτικές μονάδες και εξειδικευμένα εργαστήρια και όπου υπάρχουν, αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, εξαιτίας του clawback, το οποίο έχει φτάσει σε «δυσθεώρητα ύψη».

Η ελάφρυνση του clawback βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης του ΙΣΑ, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επικεντρώθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τον περιορισμό του clawback των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηριακών γιατρών, το οποίο, όπως είπε, έχει εκτοξευθεί από 7% πριν από 10 χρόνια, σε μερικές περιπτώσεις και πάνω από 40%, κάτι που εκτός από τις επιπτώσεις στους παρόχους αυξάνει και τον προϋπολογισμό.

Χωρίς νομική υποστήριξη κάποιοι ιατρικοί σύλλογοι

Οι μικροί ιατρικοί σύλλογοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, αφού το μόνο έσοδο που έχουν είναι οι εισφορές των μελών τους. Απόρροια αυτού είναι και η έλλειψη νομικής υποστήριξης, ένα θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση με τους εκπροσώπους των συλλόγων να συμφωνούν ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να ενσκήψει στα προβλήματά τους και να βοηθήσει στην επίλυσή τους.

Πατούλης: Χρειαζόμαστε ισχυρούς ιατρικούς συλλόγους

Αυτά που ακούσαμε είναι «απογοητευτικά. Είναι εγκατάλειψη της επαρχίας», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΙΣΑ. Οι ιατρικοί σύλλογοι, πρόσθεσε, πρέπει να εστιάζουν στην ισότιμη πρόσβαση όλων σε υπηρεσίες Υγείας και σε αυτή την προσπάθεια ο ΙΣΑ θα βρίσκεται δίπλα τους.

Σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι μικροί ιατρικοί σύλλογοι, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να μην μπορούν να επιβιώσουν. Χρειαζόμαστε ισχυρούς ιατρικούς συλλόγους, που θα είναι πραγματικά επιστημονικοί, πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς και ο ΠΙΣ θα πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε το γραφείο δικτύωσης των ιατρικών συλλόγων, όπου θα υπάρχει αμφίδρομη σχέση των προβλημάτων και των λύσεων. Χρειαζόμαστε ενωμένους, δυνατούς ιατρικούς συλλόγους», κατέληξε.

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.