Οι 10 νέες κορυφαίες κυκλοφορίες φαρμάκων για το 2024

0

Τη λίστα των 10 κορυφαίων φαρμάκων που αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός του 2024 παρουσιάζει το Evaluate, με τους αναλυτές να αξιολογούν τα φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις –εφόσον εγκριθούν φέτος– από πλευράς πωλήσεων, έως και το 2028.

Κάθε χρόνο, η ετήσια αναφορά του Evaluate αξιολογεί τα σημαντικότερα πιθανά νέα φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος. Συνήθως, στη λίστα παρουσιάζονται μεγάλες φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, με καθεμία εξ’ αυτών να παρουσιάζει πιθανές καινοτομίες. Το 2024, ωστόσο, το φάρμακο με τις υψηλότερες «προσδοκίες» προέρχεται από μια μικρή βιοτεχνολογική εταιρεία, την Karuna Therapeutics. Το φάρμακό της δεν αφορά παραδοσιακά γνωστές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία ή ο καρκίνος, αλλά εστιάζει στη σχιζοφρένεια, μια κατάσταση με λίγες έως σήμερα αποτελεσματικές θεραπείες και περιορισμένη προσοχή από τα ΜΜΕ.

Όλα άλλαξαν όταν η BMS εξαγόρασε την εταιρεία στα τέλη του 2023, έναντι 14 δισ. δολαρίων, με το κύριο στόχο της συμφωνίας την απόκτηση του KarXT, ενός νέου είδους φαρμάκου για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Η Evaluate προβλέπει έως το 2028, πωλήσεις 2,8 δισ. δολαρίων για το συγκεκριμένο σκεύασμα, καθιστώντας το στην πρώτη θέση με την υψηλότερη εκτίμηση μεταξύ των κορυφαίων 10 πιο αναμενόμενων εγκρίσεων φαρμάκων για το 2024. Εάν παρακολουθείτε τις ετήσιες εκθέσεις Evaluate τα τελευταία δύο χρόνια, θα συναντήσετε ένα γνωστό φάρμακο στη θέση νούμερο δύο. Πρόκειται για την ελπιδοφόρα δονανεμάμπη κατά του Αλτσχάιμερ της εταιρείας Eli Lilly. Το συγκεκριμένο φάρμακο είχε μια μακρά και δαιδαλώδη πορεία προς πιθανή έγκριση. Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις του Evaluate, η Lilly ελπίζει ότι το 2024 θα είναι η χρονιά του.

Το τρίτο πιο αναμενόμενο λανσάρισμα φαρμάκων προέρχεται από μια άλλη μικρή βιοτεχνολογική εταιρεία, την Madrigal Pharmaceuticals. Πρόκειται για το φάρμακο resmetirom, για το λιπώδες ήπαρ. Η θεραπεία αυτής της πάθησης, που συνήθως προκαλείται από παχυσαρκία και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο και ανεπάρκεια, έχει προβλεφθεί από καιρό ότι πρόκειται να αποτελέσει μια σημαντική πηγή εσόδων για τη βιομηχανία βιοφαρμακευτικών προϊόντων. Ωστόσο, πολλές αποτυχίες δοκιμών και αδύναμα αποτελέσματα τα τελευταία πέντε έτη έχουν καταλήξει ότι η ασθένεια είναι ένας πολύ πιο δύσκολος αντίπαλος για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Η Madrigal ελπίζει ότι το φάρμακο του αγωνιστή THR-β θα έχει επιτυχία, εκεί όπου τόσα άλλα σκευάσματα έχουν αποτύχει.

Όπως και πέρυσι, η φετινή ανάλυση περιλαμβάνει συντηρητικές προβλέψεις σχετικά με τις εκτιμήσεις πωλήσεων.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στις συνολικές πιθανές πωλήσεις έως το 2028 και για τα 10 κορυφαία φάρμακα, οι οποίες, για το 2024, ανέρχονται σε μόλις 15,2 δισ. δολάρια. Αυτό σηματοδοτεί μια πτώση από το ήδη χαμηλό σύνολο του 2023, των 17,5 δισ. δολαρίων.

 

Drug sales in 2021

Η λίστα των 10 κορυφαίων βασίζεται στην αξιολόγηση 2024 του Evaluate, όπου οι αναλυτές αξιολογούν αυτά που θεωρούν ως φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις που θα εγκριθούν φέτος, όσον αφορά τις πωλήσεις έως το 2028.

 

KarXT

Φάρμακο: KarXT

Εταιρεία: Karuna Therapeutics

Χρησιμοποιείται για: Σχιζοφρένεια

Πωλήσεις 2028: 2,8 δισ. Δολάρια

 

Donanemab

Φάρμακο: Donanemab

Εταιρεία: Eli Lilly

Χρησιμοποιείται για: Νόσος Alzheimer

Πωλήσεις 2028: 2,2 δισ. δολάρια

 

Resmetirom

Φάρμακο: Resmetirom

Εταιρεία: Madrigal Pharmaceuticals

Χρησιμοποιείται για: Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα

Πωλήσεις 2028: 2,1 δισ. δολάρια

 

Sotatercept

Φάρμακο: Sotatercept

Εταιρεία: Merck & Co.

Χρησιμοποιείται για: Πνευμ. αρτηρ.υπέρταση

Πωλήσεις 2028: 2 δισ. δολάρια

 

Datopotamab deruxtecan

Φάρμακο: Datopotamab deruxtecan

Εταιρείες: Daiichi Sankyo/AstraZeneca

Χρησιμοποιείται για: Καρκίνο πνεύμονα και μαστού

Πωλήσεις 2028: 1,8 δισ. δολάρια

 

Acoramidis

Φάρμακο: Acoramidis

Εταιρεία: BridgeBio Pharma

Χρησιμοποιείται για: ATTR καρδιομυοπάθεια

Πωλήσεις 2028: 1 δισ. Δολάρια

 

mRNA-1345

Φάρμακο: mRNA-1345

Εταιρεία: Moderna

Χρησιμοποιείται για: RSV εμβόλιο

Πωλήσεις 2028: 913 εκατ. δολάρια

 

Anktiva

Φάρμακο: Anktiva

Εταιρεία: ImmunityBio

Χρησιμοποιείται για: Μη διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Πωλήσεις 2028: 878 εκατ. δολάρια

 

Ensifentrine

Φάρμακο: Ensifentrine

Εταιρεία: Verona Pharma

Χρησιμοποιείται για: Συντήρηση χρόνιας ΧΑΠ

Πωλήσεις 2028: 784 εκατ. δολάρια

 

Imetelstat

Φάρμακο: Imetelstat

Εταιρεία: Geron

Χρησιμοποιείται για: Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα χαμηλότερου κινδύνου

Πωλήσεις 2028: 737 εκατ. Δολάρια

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.