Τρομερή πίεση στο σύστημα υγείας: Πότε τελειώνουμε με τη μάσκα

0

«Το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τρομερή πίεση αυτή την στιγμή. Όλοι είχαμε προβλέψει ότι ο χειμώνας θα είναι μια δύσκολη περίοδος γιατί όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού παραδοσιακά κάθε χειμώνα δημιουργούν προβλήματα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ανησυχητικές διαστάσεις εξακολουθεί να λαμβάνει η πανδημία και στη χώρα μας, με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Οι ειδικοί επισημαίνουν τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας, προτάσσοντας παράλληλα εναλλακτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
«Πριν από 2 περίπου χρόνια, το 2019, τέτοια εποχή είχαμε 35 -40 συνανθρώπους μας που περίμεναν να μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας κάθε τέτοια μέρα και δεν είχαν πρόσβαση σε κλίνη εντατική θεραπείας και δεν υπήρχε κορωνοϊός, αλλά λίγη γρίπη.
Καταφέραμε σαν κράτος και με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα έχουμε πολύ μικρά προβλήματα στην παροχή εντατικής θεραπείας σε συμπολίτες μας» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως έχει επισημάνει ο κ. Βασιλακόπουλος η διαφορά του lockdown που ισχύει σήμερα με τον lockdown του προηγούμενου Μαρτίου είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού λόγω των μεταλλάξεων. Επίσης, τονίζει πως όταν είναι λιγότερο εφαρμοσμένο από τον κόσμο είναι και λιγότερο αποδοτικό. Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά «νομίζω ότι ο κόσμος δεν εφαρμόζει το lockdown γιατί χρειάζεται να έχει βαλβίδες ανακούφισης-εκτόνωσης, χρησιμοποιεί λοιπόν καταχρηστικά τα sms και πρέπει να του δώσουμε εναλλακτικές που να είναι λιγότερο επικίνδυνες».
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως αν ανοίξουμε το λιανεμπόριο στις μικρές μόνο επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει συνωστισμός και θα είναι πιο ασφαλές από το να πηγαίνουμε στους φίλους κρυφά.

Με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, έχει εκτιμήσει ότι «Θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα», μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους. Έτσι, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού.»
Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «θα δούμε αύξηση των νοσηλευομένων, διότι καθυστερεί της διάγνωσης η βαριά νόσηση, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει.» Επίσης, ανέφερε ότι ήδη διασωληνωμένοι μεταφέρονται από το δημόσιο σύστημα στο ιδιωτικό.
Αναφερόμενος στις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, ο κ. Βασιλακόπουλος έχει επισημάνει ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει από σοβαρή νόσο. Μετά την πρώτη δόση, μάλιστα, το ποσοστό αυτών που έχουν τον ιό στον οργανισμό τους είναι ελάχιστο και τον διατηρούν για ελάχιστο χρόνο και σε επίπεδο που μάλλον δεν είναι μεταδοτικός.
«Αν αυτός ο άνθρωπος φορέσει και τη μάσκα του, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να μολύνει κανέναν. Για να τελειώσουμε με τη μάσκα θα πρέπει να αποκτήσουμε την «ανοσία αγέλης», την οποία εκτιμά ότι θα έχουμε γύρω στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο».

Share.

About Author

Comments are closed.