Χρήστος Αντωνόπουλος

0

Χρήστος Αντωνόπουλος | MD, PhD, EMBA, Διευθυντής τμήματος Ογκολογίας / Αιματολογίας, Μέλος ΔΣ, AstraZeneca Ελλάδος

Προσφέρουμε απρόσκοπτα τα καινοτόμα φάρμακά μας στην ελληνική κοινωνία

Μπορεί να βιώνουμε μια νέα πραγματικότητα, ωστόσο ο καρκίνος δεν έχει αλλάξει και παραμένει το ίδιο απειλητικός» όπως τονίζει ο κ. Χρήστος Αντωνόπουλος μιλώντας στο «The Doctor», υπογραμμίζοντας πως «Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας μας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών που επισκέπτονται τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

Είστε επικεφαλής του τμήματος της Ογκολογίας/Αιματολογίας και μέλος του ΔΣ της AstraZeneca Ελλάδος. Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες της εταιρείας σε σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του Έλληνα ασθενή;

Με 30 και πλέον χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα βρισκόμαστε κοντά στον ασθενή, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα χιλιάδων ανθρώπων. Στόχος μας είναι να αλλάζουμε τις αντιλήψεις, να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να δημιουργούμε το μέλλον με άξονα την καινοτομία, υπερβαίνοντας τα όρια του εφικτού μέσω της επιστήμης.

Στην AstraZeneca αποδεικνύουμε εμπράκτως την προσήλωσή μας στον ασθενή με ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα portfolio που αφορά τις 3 θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες επικεντρωνόμαστε, όπως είναι η ογκολογία & αιματολογία, τα καρδιομεταβολικά νοσήματα και το αναπνευστικό & ανοσολογία. Προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας, όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουμε απρόσκοπτα τα καινοτόμα φάρμακά μας στην ελληνική κοινωνία και στηρίζουμε με κάθε ευκαιρία τους Έλληνες επιστήμονες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το 2020 ήταν μία χρονιά που η πανδημία COVID-19 άλλαξε όλες μας τις προτεραιότητες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ποια ήταν η συνεισφορά της AstraZeneca αυτή τη περίοδο;

Η AstraZeneca Ελλάδος με κεντρικό μήνυμα «Η Δύναμη του μΑΖί» έλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες έχοντας ως προτεραιότητα:

την εξασφάλιση της σταθερής και απρόσκοπτης διάθεσής των φαρμάκων της, ώστε κάθε ασθενής να μπορεί να έχει πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζεται, ανεξαρτήτως των συνθηκών

την υποστήριξη της επιστημονικής και υγειονομικής κοινότητας και

τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων της.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναπτύξαμε ένα από τα εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2 το οποίο έχει λάβει έγκριση από τις περισσότερες ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως και είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας. Υποστηρίζουμε την ευρεία και ισότιμη πρόσβαση στο εμβόλιο μας ενάντια στη νόσο COVID-19, χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ομάδες Έρευνας και Ανάπτυξης εργάζονται εντατικά για τον προσδιορισμό μονοκλωνικών αντισωμάτων ως αγωγή για την πρόληψη της νόσου COVID-19, ενώ παράλληλα ερευνούμε φάρμακά μας εγκεκριμένα για άλλες νόσους ως πιθανές θεραπείες. Παράλληλα, επιταχύνουμε την ανάπτυξη και στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων.

Διοργανώσαμε webcasts παγκόσμιας εμβέλειας στα οποία κορυφαίοι επιστήμονες μοιράστηκαν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και την κλινική τους εμπειρία. Περισσότεροι από 69.000 Επαγγελματίες Υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων από 152 χώρες και περισσότεροι από 1.100 Επαγγελματίες Υγείας από την Ελλάδα τα παρακολούθησαν.

Τέλος, η AstraZeneca προχώρησε σε δωρεά 9 εκατομμυρίων ιατρικών μασκών για την υποστήριξη του υγειονομικού προσωπικού στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο. Στην Ελλάδα συμμετείχαμε στη συλλογική εθνική προσπάθεια του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων προσφέροντας 4.000 ιατρικές μάσκες FFP2, 10 οθόνες παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών ΜΕΘ και 46.000 τεστ PCR. Παράλληλα, θέσαμε σε λειτουργία πρόγραμμα κατ΄ οίκον παράδοσης φαρμάκων μας και υποστηρίξαμε διαδικτυακές δράσεις των συλλόγων ασθενών.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στη θεραπεία του καρκίνου;

Η πανδημία της νόσου COVID-19 έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις υπηρεσίες περίθαλψης ασθενών με καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, τόσο η έγκαιρη διάγνωση, όσο και τα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα των ασθενών έχουν επηρεαστεί αρνητικά.

Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό παραπομπής ασθενών για έλεγχο έχει μειωθεί έως και 80% παγκοσμίως. Σε πρόσφατη δήλωσή του ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε ανέφερε ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας στον καρκίνο στην Ευρώπη δεν είναι κάτι λιγότερο από καταστροφικός». Στην Ολλανδία και το Βέλγιο, κατά το πρώτο lockdown την άνοιξη του 2020, ο αριθμός των καρκίνων που διαγνώσθηκαν μειώθηκε κατά 30% με 40%, ενώ αντίστοιχα ποσοστά αφορούν και στην Ελλάδα.

Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τον εκτιμώμενο μελλοντικό αντίκτυπο, καθώς η καθυστέρηση της διάγνωσης μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερη έκβαση για τον ασθενή. Αντίθετα, εάν ο καρκίνος ανιχνευτεί έγκαιρα, προτού δηλαδή δημιουργήσει μεταστάσεις, η έκβαση για τον ασθενή, είναι συνήθως, καλύτερη, ειδικά και με τις νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως οι στοχεύουσες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία που αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» της Ιατρικής Ακριβείας.

Τι θα μπορούσε να γίνει, κατά τη γνώμη σας, για να αναστραφεί η κατάσταση που περιεγράφηκε νωρίτερα;

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ο καρκίνος δεν σταματά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μπορεί να βιώνουμε μια νέα πραγματικότητα, ωστόσο ο καρκίνος δεν έχει αλλάξει και παραμένει το ίδιο απειλητικός. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας μας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών επισκέπτονται τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ως Ογκολογία της AstraZeneca υποστηρίζουμε το μήνυμα «Οι συνήθειες άλλαξαν. Ο καρκίνος όχι» της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού που υλοποιείται από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και τελεί υπό την αιγίδα σημαντικών ιατρικών και επιστημονικών εταιρειών του χώρου της Ογκολογίας. Είναι σημαντικό να συμβάλλουμε όλοι και να αποτρέψουμε να χαθεί το σημαντικό όφελος που έχει στην έκβαση της νόσου η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σε συνδυασμό με τις νέες διαθέσιμες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.