Το έκτακτο σχέδιο για το ΕΣΥ: Ποιες ιδιωτικές μονάδες «επιστρατεύονται»

0

ΚΟΣΜΑΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ΕΣΥ, με τα νοσοκομεία της χώρας να προσπαθούν να διαχειριστούν μεγάλο όγκο νοσηλειών και διασωληνωμένων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σε προγραμματισμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε ότι λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και εισαγωγών «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο, παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση».
Οπως εξήγησε η κυρία Πελώνη, προκειμένου να θωρακιστεί το ΕΣΥ η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ειδικά στην Αττική. «Ηδη δύο ιδιωτικές δομές –το «Λητώ» και το «Ιατρικό Περιστερίου»– νοσηλεύουν Covid περιστατικά, ενώ το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. για non-covid περιστατικά. Το «Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ» έχει μετατραπεί σε non Covid νοσοκομείο και το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος» τόνισε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα λειτουργεί και πάλι ως μία, ενιαία Υγειονομική Περιφέρεια.

ΠΟΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΈΣ ΚΑΙ ΔΗΜΌΣΙΕΣ ΜΟΝΆΔΕΣ ΜΠΑΊΝΟΥΝ ΣΤΗ «ΜΆΧΗ»

Επιπλέον, σχετικά με τις ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας που «επιστρατεύονται» στη μάχη με τον ιό η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε:
«Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής, άλλες 550 κλίνες από τις οποίες οι 450 non Covid και οι 100 Covid.
Το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες.
Το ΙΑΣΩ GROUP 100 κλίνες.
Ο Όμιλος Αθηνών 50.
Ο Όμιλος ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ 60.
Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ 40
Επιπλέον:
Το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid.
Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251 μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για non Covid περιστατικά.
Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες Μ.Ε.Θ. Covid.
Παράλληλα, παραδίδονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου».
Tο Νοσοκομείο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο», δηλαδή, ο «Ερυθρός Σταυρός», δυναμικότητας 418 κλινών μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Covid.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο Ε.Σ.Υ. το «Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251», το οποίο διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μπαίνει στην εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το Υπουργείο Υγείας δια της ΙΦΕΤ Α.Ε. προμηθεύτηκε και παραδίδει στο Ε.Σ.Υ., και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow therapy).
Το «Σισμανόγλειο» θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ-COVID.

ΤΙ ΙΣΧΎΕΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΡΡΊΚΟΣ ΝΤΥΝΆΝ», «ΩΝΆΣΕΙΟ»

Στις αρχές Μαρτίου, το «NIMTΣ» εγινε non covid νοσοκομείο, το «Ερρίκος Ντυνάν» παραχωρήθηκε για επίσης non covid περιστατικά και το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο» εφημερεύει πλέον καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής.

«ΠΥΡΆ» ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΉΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΎ ΤΟΥ ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή, «πυρά» εξαπολύει ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός προς το Υπουργείο Υγείας για την μετακίνηση προσωπικού από το ΕΣΥ στην Ιδιωτική Κλινική «Λητώ» κάνοντας λόγο για συνεργασία «φιάσκο» του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σε έντονο ύφος, ο πρώην Υπουργός σχολιάζει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας «μετακινεί ειδικευόμενους γιατρούς από νοσοκομεία αιχμής («Ιπποκράτειο», «Λαϊκό») στην Ιδιωτική Κλινική «Λητώ», η οποία υποτίθεται ότι από την Πέμπτη 11/3 δέχεται περιστατικά covid για να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ».
Μάλιστα, ο ίδιος κατηγορεί ότι ο Υπουργός Υγείας ψευδώς διαβεβαίωσε σε ερώτηση για το εάν δύναται η ιδιωτική κλινική, που δεν έχει παθολογικά ή πνευμονολογικά τμήματα και εμπειρία στις λοιμώξεις (όπως το «Λητώ»), να νοσηλεύσει αξιόπιστα ασθενείς με covid πως «αυτό θα γίνει από ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό του Ομίλου στον οποίο ανήκει η συγκεκριμένη κλινική». Ο κ. Ξανθός στηλιτεύει το γεγονός ότι αναιρέθηκε αυτή η θέση καθώς «δεν πέρασαν ούτε δύο μέρες για να αποκαλυφθεί η κοροϊδία».
Σε αιχμηρό τόνο κ. Ξανθός υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με την υπουργική δήλωση ο ιδιοκτήτης της κλινικής όφειλε να φροντίσει «για την επάρκεια γιατρών και την ποιοτική φροντίδα των ασθενών που υποδέχεται η κλινική του, με διπλάσιο νοσήλειο». Όμως όπως σχολιάζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ «σπεύδει το Υπουργείο Υγείας να αποδυναμώσει τα δημόσια νοσοκομεία για να του εξασφαλίσει δωρεάν γιατρούς».
Χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός κάνει λόγο για «μεροληψία» υπέρ του «κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα υγείας» και επισημαίνει ότι η επιλογή αυτή του υπουργείου έγινε «την ώρα που η δημόσια περίθαλψη και το προσωπικό της έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές τους».

Share.

About Author

Comments are closed.