Ομάδα Cochrane: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη βοηθούν αποτελεσματικά στη διακοπή του καπνίσματος

0

ΚΟΣΜΑΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ

Τι δείχνει πρόσφατη αξιολόγηση επιστημονικών μελετών συγκριτικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη και της θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη μπορούν να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά της καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, σε σύγκριση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη, καθώς και της θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης (επιθέματα, τσίχλες κ.ά.) Σε αυτό το αποτέλεσμα καταλήγει πρόσφατη αξιολόγηση επιστημονικών μελετών από την Ομάδα Cochrane, έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό, που συγκεντρώνει μετά από ενδελεχή εξέταση την αρτιότερη επιστημονική έρευνα και αξιολογεί παρεμβάσεις που αφορούν στην υγεία.
Η ομάδα Cochrane αξιολόγησε 50 κλινικές δοκιμές, με συνολικά 12.430 ενήλικες καπνιστές από 13 χώρες, και στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Ιδιαιτέρως εξετάστηκαν τα δεδομένα από τυχαιοποιημένες δοκιμές, οι οποίες δίνουν τα πλέον αξιόπιστα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα των εξεταζόμενων θεραπειών. Οι κλινικές δοκιμές σε διάφορες χώρες έδειξαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επιταχύνουν τη μετάβαση των καπνιστών στην διακοπή του καπνίσματος. Της, η επιθεώρηση των στοιχείων από την Όμαδα Cohrane έδειξε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σοβαρές βλάβες στην υγεία από την νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το θέμα.
Ο Jamie Hartmann-Boyce, ειδικός του Tobacco Addiction Group της ομάδας Cohrane και της από της επιμελητές της αξιολόγησης, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Αποτελεί παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά τσιγάρα, αλλά όχι εντελώς αβλαβή. Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή 20 κλινικές δοκιμές, της οποίες θα εξετάσουμε, της και νέα δεδομένα για το θέμα, που δημοσιεύονται κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο του 2020. Είναι σημαντικό να παρέχεται τεκμηριωμένη πληροφόρηση στα άτομα που καπνίζουν, της παρόχους υγείας και της Ρυθμιστικές Αρχές για τα δυνητικά οφέλη και της κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων».
Το 2016 μια ανασκόπηση της ομάδας Cohrane είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά της καπνιστές να διακόψουν, σε σχέση με τα επιθέματα νικοτίνης και της τσίχλες, ωστόσο τα διαθέσιμα δεδομένα τότε ήταν πολύ λιγότερα από τα σημερινά.
Ο John Britton, επίτιμος καθηγητής Πνευμονολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ στη Βρετανία δήλωσε ότι η περιεκτική ανασκόπηση όλων των δεδομένων από την ομάδα Cohrane «παρέχει σαφή επιβεβαίωση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσφέρουν της καπνιστές ένα αποτελεσματικό μέσο διακοπής του καπνίσματος, αποτελεσματικότερο από άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα ευθύνεται για πάνω από οκτώ εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Στη Βρετανία, περίπου δύο εκατομμύρια πρώην καπνιστές έχουν ήδη εγκαταλείψει το κάπνισμα και έχουν στραφεί στο «άτμισμα» ηλεκτρονικών τσιγάρων. Στην Ιαπωνία, η είσοδος στη χώρα των προϊόντων θέρμανσης καπνού, ειδικότερα του προϊόντος που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία IQOS, έχει οδηγήσει επί σειρά ετών σε μείωση των πωλήσεων τσιγάρων της τάξης του 9,5% ετησίως, σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες που διεξήχθησαν από ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Share.

About Author

Comments are closed.