Εμβόλια-ΕΕ: Πρακτικές παζαριού μεταξύ κρατών-μελών και φαρμακευτικής βιομηχανίας;

0

Δριμύτατη κριτική στην ακολουθούμενη από την ΕΕ πολιτική διανομής του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, μεταξύ των χωρών-μελών της, άσκησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, καταγγέλλοντας μάλιστα μεθόδους «παζαριού».

Οι δόσεις των εμβολίων δεν κατανέμονται δίκαια στα κράτη-μέλη, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, όπως είχε συμφωνηθεί, επισήμανε ο καγκελάριος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι έγιναν πρόσθετες συμφωνίες και ένα «παζάρι» μεταξύ των κρατών-μελών και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, κατήγγειλε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ζητώντας ταυτόχρονα «πλήρη διαφάνεια» και δίκαιη κατανομή των εμβολίων.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για καθυστερήσεις τόσο στην παράδοση των εμβολίων όσο και στην έγκριση εμβολίων, ενώ έχει αποσαφηνίσει με έμφαση ότι δεν θα πρέπει να εξαρτηθεί αποκλειστικά από την ΕΕ η παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προαναγγέλλοντας ότι, «εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθήσει σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για την παραγωγή ρωσικών ή κινεζικών εμβολίων, όπως και εμβολίων άλλων χωρών».
«Το θέμα είναι να λάβουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί», τόνισε πρόσφατα ο καγκελάριος, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι ο EMA θα πρέπει επίσης να ελέγξει την έγκριση εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα και ότι από αυτήν την άποψη, δεν πρέπει να υπάρχει «κανένα πολιτικό ταμπού».
Λαμβάνοντας ως αφορμή την πρόσφατη επείγουσα έγκριση από τις αμερικανικές αρχές του εμβολίου κατά της Covid-19 της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson, ο Κουρτς είχε απαιτήσει την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου αυτού -κάτι που συνέβη μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα- από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), «ο οποίος καλείται τώρα να εγκρίνει το εμβόλιο Johnson & Johnson όσο το δυνατόν γρηγορότερα και χωρίς γραφειοκρατία -με τήρηση όλων των επιστημονικών προτύπων», όπως είχε επισημάνει.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε πρόσφατα και πάλι τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ το να εγκρίνονται εμβόλια σε άλλες χώρες ταχύτερα απ’ ό,τι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αξιώσεις για ταχεία έγκριση άλλων εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε διατυπώσει ήδη τον Ιανουάριο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πραγματικά, μετράει κάθε εβδομάδα προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές και θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να μείνει πίσω».

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Από πλευράς της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε μέχρι το τέλος Ιουνίου τον μηχανισμό διαφάνειας και έγκρισης για τις εξαγωγές εμβολίων Covid.
H απόφαση ακολουθεί τις επίμονες καθυστερήσεις σε ορισμένες από τις παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε..
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι «οι πρώτες εβδομάδες από την εφαρμογή αυτού του μέσου έδειξαν ότι δεν συνέβησαν οι διαταραχές του εμπορίου που φοβούνταν πολλοί. Από την εισαγωγή του μέτρου, οι αποστολές εγκρίθηκαν σε περισσότερες από 30 χώρες. Αυτό επιβεβαιώνει ότι, ακόμη και σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση υγείας, η Ε.Ε. καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να είναι ένας αξιόπιστος και υπεύθυνος εμπορικός εταίρος».
Παράλληλα, η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι η Ε.Ε. περιμένει «από εταιρείες, με τις οποίες έχει υπογράψει σύμβαση, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών της Ε.Ε.. Η Ε.Ε. εξάγει πολύ σημαντικές ποσότητες εμβολίων COVID-19, σύμφωνα με τη δέσμευσή μας για παγκόσμια αλληλεγγύη. Ωστόσο, δεν τηρούν όλες οι εταιρείες τις συμφωνίες τους με την Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει προκαταβολή για επαρκή παραγωγή».
Ο μηχανισμός άδειας εξαγωγής ισχύει μόνο για εξαγωγές από εταιρείες με τις οποίες η Ε.Ε. έχει συνάψει Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς. Αυτές οι συμφωνίες δεσμεύουν τους παραγωγούς εμβολίων να παραδώσουν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. έναν προκαθορισμένο αριθμό εμβολίων. Ο μηχανισμός προβλέπει άδειες εξαγωγής εμβολίων COVID-19 εκτός Ε.Ε.. Αρχικά, τέθηκε σε εφαρμογή στις 30 Ιανουαρίου 2021, και με χρονικό πλαίσιο που διαρκεί έως τις 12 Μαρτίου 2021. Ο νέος κανονισμός παρατείνει τη διάρκεια αυτού του μηχανισμού έως τα τέλη Ιουνίου 2021.

Share.

About Author

Comments are closed.