Interview – Lionel Picard

0

Interview – Lionel Picard | General Manager Sanofi Genzyme Greece & Cyprus and Country Lead Sanofi Greece & Cyprus

Τα τελευταία 3 χρόνια διπλασιάσαμε την επένδυση σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα

Η δέσμευσή μας είναι να φέρουμε πρώτες ή κορυφαίες στην κατηγορία τους μετασχηματιστικές θεραπείες σε ασθενείς, βασισμένες κυρίως σε βιολογικές τεχνολογίες, σε τομείς όπως η ατοπική δερματίτιδα, η ογκολογία, οι σπάνιες παθήσεις, οι σπάνιες διαταραχές του αίματος και τα εμβόλια.

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε μια σύντομη αναδρομή, ποια η προσφορά της εταιρείας στην αντιμετώπιση ασθενειών και στη βελτίωση των προσφερόμενωνυπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια; Ποιοι οι βασικοί «σταθμοί»;

Στη Sanofi, το πάθος μας είναι η πρόληψη, η φροντίδα, η θεραπεία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Στην Ελλάδα η Sanofi δραστηριοποιείται για περισσότερο από 40 χρόνια ενώ κάθε χρόνο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ασθενείς λαμβάνουν θεραπευτικές λύσεις της Sanofi για χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η θρόμβωση και 100 χιλιάδες άτομα με διαβήτη επωφελούνται από τις βασικές ινσουλίνες μας πρώτης και δεύτερης γενιάς. Επιπρόσθετα, παρέχουμε θεραπευτικές λύσεις στα πεδία της ογκολογίας, της πολλαπλής σκλήρυνσης, της ατοπικής δερματίτιδας και των σπανίων παθήσεων. Παράλληλα, συμβάλλουμε για μια καλύτερη υγεία στην Ελλάδα υποστηρίζοντας συνεχώς τους συλλόγους των ασθενών για ογκολογικές, χρόνιες και σπάνιες ασθένειες. Υλοποιούμε υψηλής ποιότητας προγράμματα ευαισθητοποίησης μερικά από τα οποία αφορούν: στην ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπεία του διαβήτη, την καλύτερη κατανόηση του φορτίου της πολλαπλής σκλήρυνσης και την ευαισθητοποίηση για την ατοπική δερματίτιδα.Τα τελευταία 3 χρόνια διπλασιάσαμε την επένδυση σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Η Sanofi Ελλάδας διεξήγαγε 42 κλινικές μελέτες το 2019, στον τομέα του διαβήτη, της ογκολογίας, της καρδιολογίας, της πολλαπλής σκλήρυνσης, της αιματολογίας και των σπανίων παθήσεων.

Σε ποιες δράσεις συλλόγων ασθενών ή/και δράσεις ΕΚΕ έχετε συμβάλλει ως εταιρεία;

Είμαστε δίπλα στους συλλόγους ασθενών για πολλά χρόνια και τους στηρίζουμε στις προσπάθειές τους να ικανοποιήσουν τις ακάλυπτες ανάγκες των ασθενών. Έχουμε αποδείξει την υποστήριξη μας με σημαντικές πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τη ζωή, ιδίως κατά τη διάρκεια της περιόδου COVID, όπου η ανάγκη συνεργασίας και επαφής ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Ενδεικτικά, υποστηρίξαμε τους Συλλόγους Ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση σε εκπαιδευτικά ψηφιακά σεμινάρια (webinars) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης και ήμασταν δίπλα στις Ενώσεις Ασθενών με Διαβήτη για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον διαβήτη μέσω των εκστρατειών τους. Ενισχύουμε τις εκπαιδευτικές και ενημερωτικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους συλλόγους καρκινοπαθών σε θέματα όπως ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος, μεταξύ άλλων, ενώ επίσης στηρίζουμε και τους συλλόγους ασθενών με σπάνιες παθήσεις για να τους βοηθήσουμε να ακουστούν ακόμα περισσότερο. Η υποστήριξη και ενδυνάμωση των συλλόγων ασθενών αποτελεί μέρος της ιστορίας και της νοοτροπίας της Sanofi και θα συνεχίσει να αποτελεί κατευθυντήρια δύναμη και στο μέλλον.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αφορά στην ευθύνη που δείχνει η Sanofi απέναντι στην κοινωνία. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε ποιες είναι οι προσδοκίες και οι ανάγκες της κοινωνίας και ανταποκρινόμαστε εστιάζοντας στις ευπαθείς ομάδες σε συνεργασία με οργανισμούς και ΜΚΟ (π.χ. πρόγραμμα Merry streetmas για τους αστέγους από την Emfasis, Προάσπιση και Προαγωγή της Υγείας Ευπαθών Ομάδων της ΜΚΟ Υγεία για Όλους, πρόγραμμα «Κατ’ οίκον νοσηλεία» από τη ΝΟΣΗΛΕΙΑ).

Επίσης, ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των υπαλλήλων μας σε εθελοντικές δράσεις όπως το παζάρι που οργανώσαμε για την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Enfants de Sanofi, η αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων και το πάρτι που διοργανώθηκε για το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο (ΠΕΝ) Καλλιθέας.

Η πανδημία άλλαξε ριζικά το σχεδιασμό ανάπτυξης για μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικές αλλαγές προτεραιοτήτων. Πρακτικά, πως μεταφράζονται οι αλλαγές αυτές για εσάς και σε ποια επίπεδα εκτείνονται;

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, προτεραιότητά μας στη Sanofi ήταν να διασφαλίσουμε τη συνέχεια των επιχειρήσεων, την παραγωγή και παράδοση φαρμάκων και εμβολίων στους ασθενείς μας σε όλο τον κόσμο. Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις, σχεδόν 20.000 εργαζόμενοι που εργάζονται καθημερινά σε όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις κατάφεραν να διασφαλίσουν τη λειτουργικότητα των μονάδων παραγωγής στο 100%, συνεχίζοντας την παραγωγή και προμήθεια ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων.

Καθώς τα εμβόλια θεωρούνται ως το απόλυτο όπλο στον αγώνα κατά του SARSCov 2, η Sanofi Pasteur μια παγκόσμια επιχειρηματική μονάδα της Sanofi, συγκέντρωσε την κορυφαία παγκοσμίως επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα των εμβολίων για την ανάπτυξη δύο υποψηφίων εμβολίων. Οι κλινικές μελέτες για τα δύο αυτά υποψήφια εμβόλια είναι σε αρχικό στάδιο και βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, αυξάνουμε τις δυνατότητες παραγωγής ώστε να είμαστε σε θέση να παρέχουμε γρήγορα μεγάλες ποσότητες εμβολίων στο μέλλον και δεσμευόμαστε, μαζί με τους συνεργάτες μας, να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στους πληθυσμούς παγκοσμίως.

Ποιοι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια; Τι προβλέπει το στρατηγικό πλάνο σας σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών;

Η Sanofi ήταν πάντα αφοσιωμένη στην αναζήτηση εμβολίων και θεραπειών, εξασφαλίζοντας την προμήθεια φαρμάκων στους ασθενείς και υποστηρίζοντας τις ανάγκες των τοπικών συστημάτων υγείας. Μια νέα στρατηγική Έρευνας και Ανάπτυξης ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη Sanofi, ενισχύοντας την εστίασή μας στις περιοχές με τις υψηλότερες ακάλυπτες ανάγκες. Ο τομέας Έρευνας και Ανάπτυξης μας, από τα προγράμματα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον διαβήτη, έχει στραφεί σε προγράμματα για την Ειδική Φροντίδα και τα Εμβόλια. Η δέσμευσή μας είναι να φέρουμε πρώτες ή κορυφαίες στην κατηγορία τους μετασχηματιστικές θεραπείες σε ασθενείς, βασισμένες κυρίως σε βιολογικές τεχνολογίες, σε τομείς όπως η ατοπική δερματίτιδα, η ογκολογία, οι σπάνιες παθήσεις, οι σπάνιες διαταραχές του αίματος και τα εμβόλια. Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με τις υγειονομικές αρχές για να φέρουμε περισσότερες καινοτόμες λύσεις σε Έλληνες ασθενείς σε τομείς όπως η Ατοπική Δερματίτιδα, ο Μη Μελανωματικός Καρκίνος του Δέρματος, το Πολλαπλό Μυέλωμα και η Επίκτητη Θρομβωτική Θρομβοπενική Πορφύρα.

Ως μία από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, δεσμευόμαστε να συμβάλουμε ενεργά στον συνεχή διάλογο για τη μελλοντική βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ του Κράτους και της Φαρμακευτικής βιομηχανίας, συνεργαζόμενοι με τους εταίρους μας για την εύρεση στρατηγικών λύσεων με σκοπό την εξισορρόπηση μεταξύ της παρακολούθησης των φαρμακευτικών δαπανών και της ανάγκης αύξησης του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες που θα μπορούσε να φέρει μελλοντικά στους Έλληνες ασθενείς η επιστήμη και η καινοτομία, η ασθενοκεντρική προσέγγιση παραμένει προτεραιότητα για εμάς.

 

Share.

About Author

Comments are closed.