Interview – Γιώργος Καλομοίρης

0

Interview – Γιώργος Καλομοίρης | Γενικός Διευθυντής της Takeda Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Διεθνώς Νο. 1 εταιρεία σε θεραπευτικές λύσεις για τις σπάνιες παθήσεις

Υλοποιούμε το μεγαλύτερο αναλογικά προς το portfolio μας Πρόγραμμα Υποστήριξης Ασθενών (Patient Support Programme, PSP) στην Ελλάδα.

Συνέντευξη: Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε μια σύντομη αναδρομή, ποια η προσφορά της εταιρείας στην αντιμετώπιση ασθενειών και στη βελτίωση των προσφερόμενωνυπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια; Ποιοι οι βασικοί «σταθμοί»;

Οκτώ χρόνια πριν,το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και όταν το σύνολο των παραγωγικών φορέων της χώρας, εγχώριων και πολυεθνικών, σκεφτόταν με ποιόν τρόπο θα αποκλιμακώσει σταδιακά την επένδυσή του, η Takeda αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να συμβάλλει στην υπέρβαση των προκλήσεων της κρίσης, θέτοντας συστηματικά την ολοένα και αυξανόμενη καινοτομία της στην υπηρεσία των ασθενών στην Ελλάδα και συμμετέχοντας στην ενίσχυση της εθνικής υγείας και οικονομίας, άμεσα και έμμεσα.

Τα οκτώ αυτά χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, η Takeda εισάγει και διαθέτει στους ασθενείς καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις στην Ογκολογία/ Αιματολογία, τη Γαστρεντερολογία, τις σπάνιες νόσους και τα προϊόντα αίματος.

Σε ποιες δράσεις συλλόγων ασθενών ή/και δράσεις ΕΚΕ έχετε συμβάλλει ως εταιρεία;

Είναι τόσο πολλές και όλες ουσιαστικές. Η Takeda υλοποιεί το μεγαλύτερο αναλογικά προς το portfolio της Πρόγραμμα Υποστήριξης Ασθενών (Patient Support Programme, PSP) στην Ελλάδα, προκειμένου να υποστηρίζεται ο ασθενής όχι μόνο με την πρόσβαση στη θεραπεία αλλά και με την ορθή της χρήση, έτσι ώστε να βελτιστοποιούνται τα αποτελέσματά της. Καλύπτουμε, έτσι, μερικά σημαντικά κενά του συστήματος υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και στην κατ’ οίκον φροντίδα.

Πολύ πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2020, υποστηρίξαμε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας (ΕΛΙΓΑΣΤ) προκειμένου να υλοποιήσει μια πρωτοπόρο, ψηφιακή δράση, το In Their Shoes, με την οποία προσφέρθηκε η δυνατότητα σε 15 άτομα του πολιτικού, δημοσιογραφικού, καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού χώρου να ζήσουν μια προσομοίωση μιας ημέρας ενός ατόμου με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Η πραγματικότητα που έζησαν οι συμμετέχοντες στη βιωματική εμπειρία ενίσχυσε όχι μόνο την κατανόησή τους για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου αλλά και την πρόθεσή τους να σταθούν αρωγοί κάθε προσπάθειας επικοινωνίας και διεκδίκησης για τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με αυτές. Επιπλέον, εκτός από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των συλλόγων ασθενών με την υλοποίηση των προγραμμάτων δράσης τους, ειδικά φέτος, πραγματοποιήσαμε χορηγίες που σκοπό είχαν να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα αναλωσίμων θεραπείας που οι σύλλογοι διέθεσαν στα μέλη τους που είχαν ανάγκη.

Η πανδημία άλλαξε ριζικά το σχεδιασμό ανάπτυξης για μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικές αλλαγές προτεραιοτήτων. Πρακτικά, πως μεταφράζονται οι αλλαγές αυτές για εσάς και σε ποια επίπεδα εκτείνονται;

Η στόχευσή μας δεν άλλαξε καθόλου με την πανδημία. Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας, μοναδική μας προτεραιότητα παραμένουν οι ασθενείς μας, για την υποστήριξη των οποίων οι άνθρωποί μας συνεργάζονται με όλους τους φορείς, προκειμένου να μην σπάσει η αλυσίδα άμεσης πρόσβασης στις θεραπείες που έχουν ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα, προχωρήσαμε άμεσα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, διευρύναμε και εμπλουτίσαμε τα Προγράμματα Υποστήριξης Ασθενών, υλοποιήσαμε μια ευρύτατη μετάβαση σε ψηφιακή εργασία και ψηφιακές υπογραφές, αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να συνεχίσουμε την ιατρική ενημέρωση και εκπαίδευση και, φυσικά, διαμορφώσαμε τις συνθήκες που οι άνθρωποί μας είχαν ανάγκη προκειμένου να μείνουν ασφαλείς αλλά και να αισθάνονται ασφαλείς –με δράσεις έμπρακτης και ψυχολογικής υποστήριξης, ενημέρωσης, και εγγύησης εργασιακής και μισθολογικής ασφάλειας.

Ποιοι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια; Τι προβλέπει το στρατηγικό πλάνο σας σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων θεραπειών;

Μετά και την απόκτηση της Shire, μιας εταιρείας υψηλά εξειδικευμένης σε θεραπείες για σπάνιες νόσους, η Takeda έχει καταστεί διεθνώς η Νο. 1 Εταιρεία σε θεραπευτικές λύσεις για τις σπάνιες παθήσεις. Μάλιστα, στις νόσους αυτές, όπου πραγματικά ο κάθε ασθενής μετράει, ακόμη και ο ένας, η Takeda ρίχνει το βάρος της Έρευνας και Ανάπτυξης, δεσμεύοντας ετησίως πάνω από 400 δισ. γεν. Και όπως καλά γνωρίζετε, μιλάμε για θεραπείες με πολύ περιορισμένη συγκριτικά αγορά, γεγονός που καθιστά την επένδυση σε αυτές δυνητικά ακόμη μικρότερης επιστροφής αλλά ακόμη μεγαλύτερης ικανοποίησης για όλους εμάς.

Κάθε φορά που καταφέρνουμε να προσφέρουμε μια θεραπευτική λύση έστω και σε λίγους ασθενείς, νιώθουμε ακόμη πιο συνεπείς στις αρχές μας, οι οποίες προτάσσουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ασθενών και της κάλυψης αναγκών εκεί που πραγματικά είναι κρίσιμο, πριν από οποιαδήποτε επιχειρηματική ανάπτυξη.

 

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.