Κυμπουρόπουλος: Ψυχικά υγιείς κοινότητες και η ευημερία των πολιτών

0

Συνδιοργανωμένη από τους Ευρωβουλευτές Στέλιο Κυμπουρόπουλο (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), István Ujhelyi (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) και Soraya Rodriguez (Renew Europe), η εκδήλωση αποτέλεσε το επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας, με τίτλο «Πώς οι ψυχικά υγιείς κοινότητες μπορούν να μας κάνουν να ευημερήσουμε».

Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν να αναδείξουμε τους τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονες κοινότητες, όπως το σχολείο, το εργασιακό περιβάλλον, η οικογένεια και οι κοινοτικές δομές μπορούν να αξιοποιηθούν ως αρωγοί της σωστής πληροφόρησης, της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης, της ολιστικής θεραπευτικής υποστήριξης και εν τέλει, της ουσιαστικής αποδοχής των προβλημάτων ψυχικής υγείας από ολόκληρη την κοινωνία, μακριά από το στίγμα, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα, που παλαιότερα συνόδευαν την ψυχική νόσο. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αναλυτικά πρακτικές και πολιτικές σε διαφορετικούς τύπους κοινοτήτων (π.χ. στην εργασία, στα σχολεία και σε άλλα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, στο σπίτι και ιδιωτικά), όπου εντοπίστηκαν τα κενά και οι προσκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Δράσεις κοινωνικής πολιτικής

Ως μέλος του Συνασπισμού για την Ψυχική Υγεία και την ευημερία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της Συμμαχίας για την Ψυχική Υγεία, ο ψυχίατρος και ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, τόνισε ότι «η ψυχική υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και τυγχάνει ζωτικής σημασίας τόσο για την προσωπική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη όσο και για την κοινότητα. Χρειαζόμαστε δράσεις κοινωνικής πολιτικής που θα εξαλείψουν τις διακρίσεις σε κάθε κοινωνική δομή, ώστε καθένας μας να αισθάνεται ασφαλής και αισιόδοξος για το μέλλον».

Εν γένει, οι ομιλητές υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κοινότητες στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, διευκρινίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να εγείρουν φραγμούς και να ενισχύσουν τον αποκλεισμό, ενώ σε άλλες επιτρέπουν στους ανθρώπους να ευημερούν χωρίς στίγμα ή διακρίσεις. Οι ευρωβουλευτές István Ujhelyi και Soraya Rodriguez, υπογράμμισαν την ανάγκη να σπάσει το ταμπού της ψυχικής υγείας και να ενθαρρυνθεί ο ανοικτός διάλογος.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων ενεργειών του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ευρωβουλευτή και σκιώδη εισηγητή για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της «Έκθεσης-Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία». Σημειώνεται ότι η εν λόγω Έκθεση αναμένεται να αποτελέσει το θεμέλιο και για την επερχόμενη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία τον Ιούνιο του 2023.

Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας αποτελεί μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της ψυχικής υγείας στην καθημερινή μας ζωή, και διοργανώνεται από τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη ΜΚΟ ψυχικής υγείας της Ευρώπης, τη Mental Health Europe (MHE). Φέτος, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία, πραγματοποιείται από τις 22 Μαΐου έως τις 28 Μαΐου 2023.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής λαμβάνουν χώρα δράσεις με δυνατότητα φυσικής παρουσίας ή διαδικτυακά, που δίνουν την ευκαιρία σε όλους να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες για τους τρόπους αντιμετώπισης δυσκολιών σε περιόδους κρίσης και γενικά να τονίσουν την ανάγκη δημιουργίας δράσεων σχετικά με την ψυχική υγεία.

 

 

Share.

About Author

JP Communications

Comments are closed.