Κήλη των αθλητών: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

0

Κωνσταντίνος Μ Κωνσταντινίδης, MD, PHD, FACS, MAMSE

Adjunct Professor of Surgery, Ohio State University, USA – Μέλος της Academy of Master Surgeon Educators του American College of Surgeons – Governor Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών – Επιστημονικός Διευθυντής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Διευθυντής Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Γραμματέας, Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, CRSA – Μέλος Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, SRS – Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής

 

Η κήλη των αθλητών είναι μια πάθηση η οποία εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς άνδρες που ασχολούνται με τον αθλητισμό είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά.

Πιο επιρρεπείς στην κήλη είναι οι αθλητές ποδοσφαίρου, μπάσκετ, γκολφ, πάλης και χόκεϋ και γενικότερα τα αθλήματα που απαιτούν εκρηκτικότητα, απότομες αλλαγές κατευθύνσεις ή στροφή του κορμού.

Είναι ένας συχνός αθλητικός τραυματισμός, αποτελώντας έως και 5% του συνόλου των αθλητικών κακώσεων, που μπορεί να οδηγήσει από διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων μέχρι και τέλος στην επαγγελματική καριέρα ενός αθλητή εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γνωστών αθλητών οι οποίοι είτε αναγκάστηκαν να χάσουν μεγάλο κομμάτι της αγωνιστικής περιόδου, είτε να έχουν χειρότερη απόδοση είτε ακόμα και να διακόψουν την καριέρα τους λόγω του συγκεκριμένου τραυματισμού.

Άλλες ονομασίες με τις οποίες είναι γνωστή η συγκεκριμένη οντότητα είναι σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, πόνος ή οστεΐτιδα στην ηβική σύμφυση, χρόνιος πόνος βουβωνικής χώρας ενώ η πιο επίσημη ονομασία από το 2012 είναι βουβωνική διάσπαση ή βουβωνική διαταραχή (inguinal disruption).

Συμπτώματα και Διάγνωση

Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται ξαφνικά κατά την διάρκεια έντονης σωματικής κίνησης σε συνδυασμό με στροφική κίνηση και συμπεριλαμβάνει:

πόνο ή τράβηγμα στους κατώτερους κοιλιακούς

πόνο στην βουβωνική περιοχή, την ηβική σύμφυση και τους όρχεις

κάψιμο ή πόνο στους προσαγωγούς και την έσω επιφάνεια του μηρού

δυσφορία στα γεννητικά όργανα

σπανιότερα αντανακλαστικό πόνο στο σύστοιχο ισχίο

Περιλαμβάνει μικρορήξεις ή θλάσεις στην κοινό απονευρωτικό πέταλο των κοιλιακών μυών του κορμού και των προσαγωγών μυών του μηρού, που εντοπίζεται στη περιοχή της ηβικής σύμφυσης καθώς και αδυναμία στο οπίσθιο τοίχωμα του βουβωνικού πόρου. Αυτές οι δύο μυϊκές ομάδες ασκούν συχνά αντίθετες δυνάμεις με αποτέλεσμα να οδηγούν σε «σκίσιμο» αυτού του πετάλου και γενικότερη αδυναμία της περιοχής.

Η διάγνωση του προβλήματος αποτελεί πρόκληση καθώς τα συμπτώματα του εντοπίζονται και σε άλλες παθήσεις είτε της γενικής χειρουργικής και της ορθοπεδικής. Η εξέταση, τόσο από χειρουργό όσο και από ορθοπεδικό και φυσιοθεραπευτή κρίνεται απαραίτητη, ενώ οι συνηθέστερες απεικονίσεις που απαιτούνται μετά τον αποκλεισμό ορθοπεδικού προβλήματος είναι το δυναμικό υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία από εξειδικευμένο ακτινολόγο.

Αντιμετώπιση συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών

Όταν τεθεί η διάγνωση, η αρχική αντιμετώπιση είναι πάντα συντηρητική και περιλαμβάνει την ξεκούραση για ένα με δύο μήνες, την χρήση μη στερεοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), ενέσεις κορτιζόνης και ήπια φυσιοθεραπεία μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες με στόχο την προοδευτική ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων της περιοχής καθώς και την βελτίωση της ευκαμψίας του κορμού του ασθενούς.

Αν η συντηρητική προσέγγιση αποτύχει και αν ο ασθενής συνεχίσει να ταλαιπωρείται ή ο πόνος επανεμφανισθεί μετά την επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας η αντιμετώπιση είναι πάντα χειρουργική.

Χειρουργική αντιμετώπιση κήλης των αθλητών

Αν και έχουν προταθεί πολλές προσεγγίσεις τις τελευταίες 3 δεκαετίες που ερευνάται το συγκεκριμένο σύνδρομο πλέον τα δεδομένα και η εμπειρία αναδεικνύουν την λαπαροενδοσκοπική αποκατάσταση του συνδρόμου με πλέγμα ως την πλέον ενδεδειγμένη για να επίτευξη τόσο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος όσο και της γρηγορότερης επιστροφής στις δραστηριότητας που ειδικά για τους επαγγελματίες αθλητές κρίνεται επιτακτική.

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Κλινική Ρομποτικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Γενικής Χειρουργικής υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Χειρουργικής Κ. Κωνσταντινίδη έχουν αντιμετωπιστεί με απόλυτη επιτυχία περισσότεροι από 300 ασθενείς με την εν λόγω πάθηση από το 1992 μέχρι και σήμερα είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά από το 2006 και μετά. Αναμεσά σε αυτούς τους ασθενείς βρίσκονται και επαγγελματίες αθλητές κορυφαίων ελληνικών ομάδων με υψηλότατες διακρίσεις και άριστη απόδοση μετά το χειρουργείο.

Η λογική του χειρουργείου είναι η ενίσχυση της ευπαθούς ζώνης που καταφύονται οι κοιλιακοί μύες και οι προσαγωγοί του μηρού. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός πλέγματος στην οπίσθια μεριά του βουβωνικού πόρου ώστε οι αντίθετες δυνάμεις που ασκούνται από αυτές τις δύο μυϊκές ομάδες πλέον να διαμοιράζονται και στο πλέγμα που με το πέρας των μηνών ενσωματώνεται στην ζώνη αυτή.

Παράλληλα, η ελάχιστα τραυματική φύση του χειρουργείου αυτού σε σχέση τόσο με τα αντίστοιχα ανοικτά ή τα χειρουργεία ορθοπεδικής φύσης που περιλαμβάνουν τομές και ράμματα στις απονευρώσεις των μυών, επιτρέπει την ταχύτερη δυνατή επάνοδο του ασθενούς στις υποχρεώσεις τους.

Στην μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών ο ασθενής δύναται να εξέλθει λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες ανάρρωσης, ξεκινάει η ήπια αερόβια γυμναστική και φυσιοθεραπεία, με στόχο ο ασθενής να είναι πλήρως έτοιμος ένα μήνα μετά την επέμβαση.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.