Πλεύρης – Γκάγκα: Αναμνηστική δόση του εμβολίου για όλους το φθινόπωρο

0

«Αν θα χρειαστεί να κάνουμε αναμνηστική δόση, που δεν θα λέγεται πια τέταρτη δόση, αλλά προφυλακτική δόση φθινοπωρινή, όπως κάνουμε για τη γρίπη, είναι κάτι στο οποίο προσανατολιζόμαστε και νομίζω όλοι οι οργανισμοί και όλα τα υπουργεία, στην Ευρώπη τουλάχιστον, προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση», όπως δήλωσε πρόσφατα η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όπως εξήγησε η κυρία Γκάγκα «οι άνθρωποι που έκαναν τέταρτη δόση είναι εκείνοι που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό και δεν κάνουν καλή ανοσολογική απάντηση (στον κορωνοϊό), άρα χρειάστηκαν μια αναμνηστική δόση νωρίτερα».

«Αυτό που συζητάμε τώρα», όπως είπε, «είναι επειδή έχουμε αρκετές μεταλλάξεις του κορωνοϊού όλο αυτό το διάστημα και μοιάζει να συμπεριφέρεται όπως οι ιοί της γρίπης, που έχουν πολλές μεταλλάξεις και, όπως ξέρετε, κάνουμε ένα καινούργιο εμβόλιο κάθε χρόνο – που αλλάζει κάθε χρόνο, δηλαδή παίρνει νέα στελέχη κάθε χρόνο – το ίδιο πράγμα πιθανώς γίνεται για τον κορωνοϊό και ήδη οι εταιρείες ετοιμάζουν νέα μείγματα για το εμβόλιο, που περιλαμβάνουν όλα τα στελέχη που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα».

«Γι’ αυτό και όλα τα κράτη της Ευρώπης, ενώ είχαμε παραγγελίες για εμβόλια, αποφασίσαμε ότι δεν θα κάνουμε τέταρτη δόση και δεν θα παραλάβουμε τα εμβόλια που ήταν να παραλάβουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, για να παραλάβουμε το ανανεωμένο, καινούργιο εμβόλιο το φθινόπωρο», όπως έχει σημειώσει η Μίνα Γκάγκα, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε τα δεδομένα συνεχώς κι αν δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές, αν δούμε νέα κρούσματα, αναλόγως θα αποφασίσουμε».

Από Σεπτέμβριο η 4η δόση εμβολίου

«Θα θέλαμε και στον κορωνοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση» δήλωσε χαρακτηριστικά από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας πως «θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, επισήμανε ότι «αν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας».

Moderna vs Pfizer και κίνδυνος καρδιακής φλεγμονής

Την ίδια στιγμή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επικαλούμενα πρόσφατα στοιχεία, αναφέρουν ότι το εμβόλιο της Moderna κατά της COVID-19 μπορεί να θέτει έναν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής σε ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Η υπηρεσία ανέφερε, ωστόσο, πως τα ευρήματα για τη μυοκαρδίτιδα και την περικαρδίτιδα, καρδιακές φλεγμονές που συνδέονται με αμφότερα τα εμβόλια mRNA, δεν συνάδουν σε όλα τα συστήματα επιτήρησης της ασφάλειας των εμβολίων στις ΗΠΑ.

Η ανάλυση των CDC έρχεται καθώς σύμβουλοι του αμερικανού οργανισμού φαρμάκων FDA συναντώνται σήμερα προκειμένου να συζητήσουν την έγκριση του εμβολίου της Moderna για παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-17 ετών.

Στη βάση δεδομένων από το σύστημα Vaccine Safety Datalink (VSD), ο δείκτης επίπτωσης καρδιακής φλεγμονής είναι 97,3 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων για άνδρες ηλικίας 18-39 ετών έπειτα από μια δεύτερη δόση εμβολίου της Moderna, έναντι 81,7 περιστατικά ανά εκατομμύριο δόσεων του εμβολίου της Pfizer.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό τους με ένα εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19 αναρρώνουν σταδιακά, ανέφεραν τα CDC.

 

Share.

About Author

Comments are closed.