Αναδεικνύουμε την καινοτομία των θεραπευτικών επιλογών, σε αξία προς ιατρική κοινότητα και ασθενείς

0

 Χαράλαμπος Λάμπρου

Πρόεδρος ΔΣ & Γενικός Διευθυντής, Astellas Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα

«Η έρευνα και ανάπτυξη ενισχύεται και επιταχύνεται σε ολόκληρο τον κλάδο και στην Astellas το 18% των παγκόσμιων πωλήσεων επενδύεται σταθερά σε αυτό το κομμάτι» όπως τονίζει ο Χαράλαμπος Λάμπρου στο The Doctor, υπογραμμίζοντας πως «Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε αποκτήσει ηγετική θέση στην ογκολογία, παρέχοντας σημαντικές θεραπείες τόσο στους συμπαγείς όσο και στους αιματολογικούς καρκίνους».

 

Κύριε Λάμπρου, βρίσκεστε στη θέση του γενικού διευθυντή της Astellas Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας περίπου ένα έτος. Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας και η στρατηγική της; Ποιες οι προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει έως τώρα;

Από τη θέση του Γενικού Διευθυντή, βασικός μου στόχος ήταν και εξακολουθεί να είναι η ουσιαστική συμβολή μου στη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας και στη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, αναδεικνύοντας την καινοτομία των θεραπευτικών επιλογών της Astellas, σε αξία προς την Ιατρική κοινότητα και τους ασθενείς. Η μεγαλύτερη πρόκληση, ήταν η περίοδος της πανδημίας COVID 19, όπου «δοκιμάστηκαν» τα συστήματα υγείας, η επιστημονική κοινότητα αλλά και η φαρμακοβιομηχανία, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκοσμίως.

Ωστόσο, στην Astellas, όλοι μαζί, πετύχαμε η νέα πραγματικότητα να μην επηρεάσει το στρατηγικό της πλάνο, είτε σε επίπεδο προτεραιοτήτων ή ως προς τον χρόνο υλοποίησής του. Αντιθέτως, η ραγδαία εξέλιξη του εξωτερικού περιβάλλοντος και του ανταγωνιστικού τοπίου οδηγεί στην αύξηση των προσδοκιών. Ο ευρύτερος κλάδος του φαρμάκου εστιάζει σε μοντέλα που επικεντρώνονται στον ασθενή, κάτι που είναι ενσωματωμένο βαθιά στη δική μας φιλοσοφία για το πως θα «Αλλάξουμε το Αύριο», η οποία χαρακτηρίζει κάθε μας ενέργεια.

Η έρευνα και ανάπτυξη ενισχύεται και επιταχύνεται σε ολόκληρο τον κλάδο και στην Astellas το 18% των παγκόσμιων πωλήσεων επενδύεται σταθερά σε αυτό το κομμάτι. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε αποκτήσει ηγετική θέση στην ογκολογία, παρέχοντας σημαντικές θεραπείες τόσο στους συμπαγείς όσο και στους αιματολογικούς καρκίνους. Έχουμε πρωτοπορήσει σε θεραπείες στους τομείς της ουρολογίας, της ανοσολογίας και των λοιμώξεων που έχουν αναδιαμορφώσει τις προσδοκίες των ασθενών για τη φροντίδα και συνεχίζουμε να διερευνούμε το μέγιστο δυναμικό αυτών των καινοτομιών επεκτείνοντας τις ενδείξεις και αναζητώντας νέες συνδυαστικές προσεγγίσεις. Εστιάζουμε σε στοχευμένες θεραπείες για δύσκολα αντιμετωπίσιμους καρκίνους και διευρύνουμε το πεδίο ερευνών μας στη νεφρολογία και την γυναικολογική υγεία.

Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς η Astellas έλαβε έγκριση από τον ΕΜΑ σε μία νέα θεραπεία και μία καινοτόμο κατηγορία στην αντιμετώπιση της Αναιμίας στη ΧΝΝ. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο;

Η έγκριση που λάβαμε από τον ΕΜΑ για τη νέα θεραπεία και την καινοτόμο κατηγορία της, προσθέτει έναν νέο θεραπευτικό παράγοντα στην αντιμετώπιση της Αναιμίας που οφείλεται στην ΧΝΝ με έναν διαφορετικό τρόπο δράσης. Η ενδογενής ερυθροποιητίνη, ορμόνη η οποία επιδρά στο μυελό των οστών βοηθώντας τον να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, μειώνεται στη ΧΝΝ, προκαλώντας κόπωση στον οργανισμό καθώς δεν μεταφέρεται επαρκής ποσότητα οξυγόνου από το αίμα για τις ανάγκες των μυών και του εγκεφάλου. H νέα θεραπεία λειτουργεί μιμούμενη τις συνθήκες υποξίας και βασίζεται στη φυσική απόκριση του ίδιου του σώματος για την τόνωση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν ζωτικό οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα γύρω από το σώμα. Επίσης, το γεγονός ότι είναι η πρώτη από στόματος θεραπεία ερυθροποίησης σε αντίθεση με παλαιότερα διαθέσιμα ενέσιμα σκευάσματα, θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής χιλιάδων ασθενών με ΧΝΝ, δημιουργώντας νέα δεδομένα. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως οι ερευνητές που εξέλιξαν τη θεωρία στην οποία στηρίζεται η νέα θεραπεία της Astellas στην Αναιμία της ΧΝΝ, βραβεύτηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 2019.

Συνολικά πόσοι ασθενείς πρόκειται να επωφεληθούν και τι σημαίνει για την ποιότητα ζωής τους;

Η αναιμία αυξάνεται καθώς μειώνεται η νεφρική λειτουργία και παρουσιάζεται πιο συχνά και με μεγαλύτερη βαρύτητα σε προχωρημένα στάδια ΧΝΝ. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αναιμία της ΧΝΝ επηρεάζει περίπου το 60% των ασθενών με στάδιο 3-5 και ο επιπολασμός μπορεί να αυξηθεί από 43% σε ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 3 σε 93% σε ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 5 που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς και από αυτά σε ποσοστό 10% είναι αρκετά σοβαρά. Περισσότεροι από 10.000 χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρικά νοσήματα τελικού σταδίου υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής τους λειτουργίας.

Ένας στους 10 ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο, η οποία χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Πρόσφατα στηρίξατε την ενημερωτική εκστρατεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας.

Στην Astellas μεταφράζουμε την καινοτόμο επιστήμη σε αξία για τους ασθενείς. Το όραμα και η ύπαρξη της εταιρείας βασίζεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η γνώση που διαμοιράζεται από τις ενημερωτικές εκστρατείες, πιστεύουμε ότι βοηθά εμάς να κατανοήσουμε τις ανάγκες των ασθενών, τους ασθενείς να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε θεραπευτικές επιλογές που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, και το ευρύτερο κοινό να κατανοήσει τη σημασία της πρόληψης. Έχοντας αυτή τη φιλοσοφία συμμετείχαμε στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, με τίτλο «Υγεία των Νεφρών για Όλους: Συμπληρώνοντας τη Γνώση, με στόχο την καλύτερη Υγεία των Νεφρών», η οποία μέσα από ενημερωτικές δράσεις είχε ως στόχο την πληροφόρηση όλων για τη σημασία της καλής υγείας των νεφρών, της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης της νόσου». Επιπλέον, με την υποστήριξη της Astellas, υλοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με τη σημασία του ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας, τη διατήρηση της καλής λειτουργίας τους καθώς και για την αναιμία στη ΧΝΝ. Το μήνυμα της εκστρατείας είναι «η Σιωπή των Νεφρών», αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου της υγείας των νεφρών καθώς στα πρώτα στάδια της, οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

«Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, σύμμαχοι στη θεραπεία σου», ήταν το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης που υλοποίησε η Astellas Ελλάδος, για τον καρκίνο του προστάτη. Ποια είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας;

Σύμφωνα με το Let’s Talk Prostate Cancer Digital Atlas της Astellas, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη αυξάνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Συγκεκριμένα στη χώρα μας, οι νέες διαγνώσεις υπολογίζονται σε περίπου 6.500 για το 2018, ενώ οι θάνατοι περίπου σε 1.850 για το ίδιο διάστημα. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα EuropaUomo η οποία αποτυπώνει τον αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανδρών με καρκίνο του προστάτη σε όλη την Ευρώπη, η ασθένεια έχει επιπτώσεις όχι μόνο ως προς τη θνησιμότητα και την επιβίωσή τους αλλά και στην καθημερινή ποιότητα ζωής (QoL) των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη με κεντρικό μήνυμα «Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, σύμμαχοι στη θεραπεία σου. Συμβουλέψου τον γιατρό σου!», με σκοπό να επισημάνει στους ασθενείς, τη σημασία και τη συμβολή της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους αγωγής.

Ποιος ο στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας «ΕπιλοΥΕS!» η οποία «έτρεξε» στα social media;

Μια από τις δράσεις της προαναφερθείσας εκστρατείας ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη είναι και το aminated video «ΕπιλοYES!», το οποίο προβάλλεται σε ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και προτρέπει στην επιλογή υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, που θέτουν ένα πλαίσιο για τη φροντίδα του καρκίνου του προστάτη σε ολόκληρη την Ευρώπη, oι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν συμβουλές που να εξηγούν πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης, μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχή έκβαση και τη διαχείριση της νόσου. Οι προληπτικές συμβουλές περιλαμβάνουν οδηγίες για απώλεια βάρους, αυξημένη άσκηση, βελτιωμένη διατροφή και διακοπή του καπνίσματος. Ο στόχος αυτού το video είναι να παροτρύνουμε τους ασθενείς να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με συστηματική φυσική δραστηριότητα, συνήθειες που συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού και στην ανταπόκρισή του στη θεραπεία.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.