Μεγάλη διάκριση στις ΗΠΑ για την Ελληνίδα επιστήμονα Ελίζα Κονοφάγου

0

ΚονοφάγουΜέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών των ΗΠΑ αποτελεί η Ελληνίδα Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Ελίζα Κονοφάγου, που δέχτηκε μια από τις υψηλότερες διακρίσεις στους τομείς της υγείας και της ιατρικής ως αναγνώριση του σημαντικού έργου της.

Η Καθηγήτρια Βιοιατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Ελίζα Κονοφάγου τιμήθηκε για τις καινοτόμες μεθόδους της στην απεικόνιση υπερήχων και την εφαρμογή τους στη θεραπευτική ιατρική.

Πρόκειται για μία εξαιρετική τιμή θέση που αποδίδεται από την Ακαδημία σε επιστήμονες που έχουν επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα και αφοσίωση στο έργο. Στην ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Κολούμπια κάνει λόγο για «καινοτομίες της Ελίζας Κονοφάγου στον θεραπευτικό υπέρηχο και άλλες προηγμένες απεικονιστικές μεθόδους και εφαρμογή τους στην κλινική πράξη για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, νευροεκφυλιστικών ασθενειών και καρκίνου».Η Καθηγήτρια Βιοιατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Ελίζα Κονοφάγου τιμήθηκε για τις καινοτόμες μεθόδους της στην απεικόνιση υπερήχων και την εφαρμογή τους στη θεραπευτική ιατρική.

Ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία των ανίατων ασθενειών

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη για τα υπέροχα νέα! Νιώθω μεγάλη ευθύνη», ήταν τα πρώτα λόγο της Ελληνίδας Καθηγήτριας, η οποία έσπευσε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες της. «Χρωστάω αυτήν την τεράστια τιμή σε όλους τους εξαιρετικά ταλαντούχους μαθητές, μεταδιδακτορικούς συνεργάτες και το προσωπικό που έχουν περάσει από το εργαστήριό μου όλα αυτά τα χρόνια. Χρωστάω επίσης αυτή την αναγνώριση στους συναδέλφους και τους συνεργάτες μου, τόσο στο Columbia Engineering όσο και στο Columbia University Irving Medical Center.

Ήταν απόλυτο προνόμιο και τιμή να εργαζόμαστε σε σημαντικά κλινικά προβλήματα στα οποία εμείς ως μηχανικοί θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην επίλυση, αλλά και να επωφεληθούμε από την κλινική προοπτική για το τι μπορεί να χρειάζεται ένας ασθενής για πιο ακριβή διάγνωση, στοχευμένη θεραπεία ή καλύτερη ποιότητα ζωής. Χρωστάω επίσης στους ασθενείς στις μελέτες μας για το χρόνο τους που μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε τις τεχνολογίες μας», τόνισε μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τη σχολή της για την υποστήριξη της καινοτομίας αλλά και την οικογένειά της, τον σύζυγό της και τα δυο παιδιά της. «Με ενέπνευσαν και με στήριξαν καθημερινά για να προχωρήσω», είπε η κ. Κονοφάγου.

Ανάπτυξη νέων τεχνικών απεικόνισης

Ως επικεφαλής του Εργαστηρίου Απεικόνισης Υπερήχων και Ελαστικότητας, η έρευνα της. Ελίζας Κονοφάγου επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων τεχνικών απεικόνισης ελαστικότητας. και θεραπευτικών μεθόδων μέσω των υπερήχων. Η δουλειά της στο θεραπευτικό υπερηχογράφημα αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα νέο έδαφος στην ιατρική πρακτική και θεραπεία. Η πρωτοποριακή ερευνητική και μεταφραστική της προσπάθεια είναι μια πραγματική απόδειξη για τον αντίκτυπο της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ μηχανικής και ιατρικής.

Η κυρία Ελίζα Κονοφάγου συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελαστογραφίας, μιας τεχνικής που απεικονίζει όργανα και όγκους με βάση την ευδιάκριτη ελαστικότητά τους, για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η τεχνική έχει λάβει άδεια από κατασκευαστές απεικόνισης υπερήχων σε όλο τον κόσμο και συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση δυσδιάκριτων ή ύποπτων βλαβών.

Η ομάδα της αναπτύσσει επί του παρόντος ελαστογραφία για την έγκαιρη ανίχνευση ισχαιμίας και εμφράγματος του μυοκαρδίου στην καρδιά καθώς και ηλεκτρομηχανική απεικόνιση καρδιακών αρρυθμιών, καθώς και προσεγγίσεις για την πρόληψη του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω της απεικόνισης ελαστικότητας και ροής των καρωτιδικών αρτηριών για τον χαρακτηρισμό των αθηρωματικών βλαβών. Παράλληλα, έχει επινοήσει μεθοδολογίες που ανιχνεύουν την αλλαγή στην ελαστικότητα του όγκου πριν από την αλλαγή του όγκου του όγκου με επιτυχία σε προκλινικά μοντέλα. ποντικών καρκίνου του μαστού και του παγκρέατος.

Κλινικό σύστημα υπερήχων

Οι επιτυχίες δεν σταματούν εδώ. Η κυρία Κονοφάγου και οι συνεργάτες της σχεδίασαν και εφάρμοσαν ένα κλινικό σύστημα υπερήχων. Το σύστημα στοχεύει στην ανίχνευση και παρακολούθηση χημειοθεραπείας ή υπερηχογραφικής αφαίρεσης. Το τελευταίο στοχεύει μόνο τον ίδιο τον όγκο του μαστού για αποτελεσματικό αφανισμό της ανάπτυξής του.

Το έργο έχει επίσης αποδειχθεί κομβικό για τον εγκέφαλο, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα. δύσκολο όργανο για τη χορήγηση φαρμάκων, εν μέρει λόγω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Πρόκειται για μια μεμβράνη που ευθυγραμμίζει όλα τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Λειτουργεί ως ένα τρομερό φίλτρο όλων των κυκλοφορούντων ενώσεις συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων. Η ομάδα της έδειξε ότι η προσωρινή άρση του φραγμού με υπερηχογράφημα και μικροφυσαλίδες επιτρέπει σε πρωτεΐνες, αντισώματα, χημειοθεραπευτικά φάρμακα και φορείς χορήγησης γονιδίων να διεισδύσουν μέχρι τους νευρώνες σε ασθενείς με Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ αλλά και ογκολογικούς ασθενείς.

Ποια είναι η Ελληνίδα ερευνήτρια

Αφού αποφοίτησε το 1989 από τη Βαρβάκειο Σχολή, η δρ. Κονοφάγου σπούδασε Χημεία και Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 6 [Universite de Paris VI], έλαβε το δίπλωμά της το 1992 και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακό στο Κολλέγιο Imperial του Λονδίνου ενώ πήρε το διδακτορικό της στη Βιοϊατρική Μηχανική το 1999 από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας.

Κονοφάγου

Ακολούθησαν μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Harvard, όπου και έγινε λέκτορας, ενώ το 2003 εκλέχθηκε επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στη Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπως και επίσης στο τμήμα Ακτινολογίας του πανεπιστημίου Columbia κατέχοντας τιμητικές θέσεις και στις δύο σχολές.

Στο ενεργητικό της έχει περισσότερες από 210 δημοσιεύσεις και 450 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, καθώς και πλήθος βραβεύσεων, όπως από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικών Υπερήχων και την Ακτινολογική Εταιρεία Βόρειας Αμερικής.

Σήμερα, διευθύνει το Εργαστήριο Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης του πανεπιστημίου Κολούμπια και είναι μέλος του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) της Ελλάδας.

Όπως παραδέχεται η ίδια, «η επιστήμη μπήκε στη ζωή μου από μικρή ηλικία. Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι και οι δύο γονείς μου είναι διδάκτορες, ο πατέρας μου χημικός μηχανικός και η μητέρα μου οικονομολόγος και από μικρά παιδιά εγώ και ο αδελφός μου αναλύαμε μαζί τους πλήθος επιστημονικών θεμάτων. Καταλυτικής σημασίας ήταν για μένα ένα ταξίδι που έκανα με τη μητέρα μου στις ΗΠΑ όταν ήμουν 12 ετών για δικούς της ερευνητικούς λόγους. Επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το ΜΙΤ όπου εκεί για πρώτη φορά έμαθα την ύπαρξη του πεδίου της Βιοϊατρικής Μηχανικής. Με μάγεψε αμέσως αφού συνταίριαζε τη Μηχανική με την προσφορά στον πληθυσμό μέσω ιατρικών εφαρμογών. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη στιγμή. Στα 12 μου ήξερα τι ήθελα να γίνω όταν θα μεγάλωνα».

 

Share.

About Author

Comments are closed.