Η ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων εναλλακτικών προϊόντων χωρίς καύση είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας

0

 

Σταυρούλα Νταηλάκη

Head of Scientific & Medical Affairs της Παπαστράτος (PMI Science)

«Το κάλεσμα για μείωση της βλάβης από το κάπνισμα είναι καθολικό, παγκόσμιο και διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας. Ακολουθούμε τις οδηγίες και κατευθύνσεις του FDA για την αξιολόγηση Αυτών των προϊόντων και θέτουμε τα δεδομένα μας στην διάθεση της επιστημονικής κοινότητας και των ρυθμιστικών Αρχών για ενδελεχή έλεγχο. Μέχρι σήμερα έχουμε περισσότερες από 430 δημοσιεύσεις» τόνισε μιλώντας στο The Doctor η κ. Σταυρούλα Νταηλάκη, Head of Scientific & Medical Affairs της Παπαστράτος (PMI Science)».

Σε πολλές συνεντεύξεις στελεχών της Philip Morris International (PMI), διαβάζουμε ότι η εταιρεία σας αλλάζει και μεταμορφώνεται ενώ μιλάτε συνεχώς για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο (Smoke Free).Πιστεύετε είναι εφικτό να υπάρξει κάποια στιγμή μια κοινωνία χωρίς τσιγάρο;

Η μητρική εταιρεία η Philip Morris International (PMI) και εμείς εδώ στην Παπαστράτος, αλλάζουμε, από πολλές απόψεις. Μετασχηματίζουμε τα προϊόντα μας, το επιχειρηματικό μας μοντέλο και, τελικά, ολόκληρο τον κλάδο των νικοτινούχων προϊόντων, έχοντας ως βασικό όχημα την επιστήμη. Οι αλλαγές αυτές είναι εμφανείς στο χαρτοφυλάκιό μας με τα προϊόντα χωρίς καύση, μια σειρά προϊόντων που αναπτύχθηκαν για ενήλικες οι οποίοι διαφορετικά θα συνέχιζαν να καπνίζουν. Σε εμάς στην Παπαστράτος, η μεγάλη αλλαγή ξεκίνησε το 2017, όταν ανακοινώσαμε την μεγάλη επένδυση στο εργοστάσιό μας και έναν χρόνο μετά, όταν σταματήσαμε να παράγουμε συμβατικά τσιγάρα και αφοσιωθήκαμε στην αποκλειστική παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού, για το IQOS. Φέτος γιορτάζουμε τα 90 χρόνια μας και ανακοινώσαμε νέα μεγάλη επένδυση σε αυτό το ίδιο εργοστάσιο για να προετοιμαστούμε για τα προϊόντα της επόμενης νέας γενιάς. Η καινοτομία γεννά καινοτομία.

Θεωρούμε ότι είναι εφικτό το τσιγάρο να γίνει παρελθόν σε 10 χρόνια από σήμερα, σε κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, εφόσον το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι υποστηρικτικό προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιλαμβανόμαστε τον ο σκεπτικισμό κάποιων για τον ρόλο μας ως εταιρεία που μπορούμε να παίξουμε ως εταιρεία σε αυτή την προσπάθεια και για αυτό το λόγο είμαστε πάντα ανοιχτοί για διάλογο με την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα, θέτοντας στη διάθεσή τους και με διαφάνεια όλα τα επιστημονικά μας ευρήματα.

Τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο «λιγότερο επιβλαβή εναλλακτικά προϊόντα» και πώς διασφαλίζετε ότι είναι λιγότερο βλαβερά;

Στοχεύουμε στην Έρευνα και Ανάπτυξη επιστημονικώς τεκμηριωμένων εναλλακτικών προϊόντων χωρίς καύση που είναι λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με το τσιγάρο και συγχρόνως υποστηρίζουμε ότι οι ενήλικοι καπνιστές θα πρέπει να λαμβάνουν σωστή πληροφόρηση και να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ακολουθούμε τις οδηγίες και κατευθύνσεις του FDA για την αξιολόγηση αυτών των προϊόντων και θέτουμε τα δεδομένα μας στην διάθεση της επιστημονικής κοινότητας και των ρυθμιστικών Αρχών για ενδελεχή έλεγχο. Δημοσιεύουμε την έρευνά μας σε υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά με διαδικασίες κρίσης (peer-reviewed) και μέχρι σήμερα έχουμε περισσότερες από 430 δημοσιεύσεις. Στα δύο κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας μας στο Neuchâtel της Ελβετίας και στην Σιγκαπούρη εργάζονται αποκλειστικά περισσότεροι από 430 επιστήμονες, μηχανικοί και τεχνικοί για την ανάπτυξη και αξιολόγηση των προϊόντων αυτών. Από το 2008, έχουμε επενδύσει περισσότερα από 8,1 δισ. δολάρια για Έρευνα και Ανάπτυξη σειράς νέων προϊόντων καθώς και για την επιστημονική τους τεκμηρίωση, που βρίσκεται στον πυρήνα του μετασχηματισμού μας.

Δεν είναι αντιφατικό να ισχυρίζεστε ότι είστε μέρος της λύσης του προβλήματος του καπνίσματος, όταν εσείς (η καπνοβιομηχανία) δημιουργήσατε το πρόβλημα;

Το κάλεσμα για μείωση της βλάβης από το κάπνισμα είναι καθολικό, παγκόσμιο και διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας. Το μέγεθος της PMI, αλλά και η ιστορία της Παπαστράτος δεν μας επιτρέπουν να κλείσουμε τα αυτιά μας στις ανάγκες της κοινωνίας.

Εμείς πιστεύουμε ότι, μαζί με τις καμπάνιες για την πρόληψη του καπνίσματος και τις πρωτοβουλίες για την διακοπή του, θα πρέπει να αναπτυχθεί κι ένας τρίτος, συμπληρωματικός πυλώνας που θα αφορά την μείωση της βλάβης, για όσους ενήλικους καπνιστές επιλέγουν να συνεχίσουν να καπνίζουν. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Επενδύουμε, προσλαμβάνουμε ειδικούς επιστήμονες και αναπτύσσουμε προϊόντα που είναι καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο.

Σε τι διαφοροποιούνται τα προϊόντα αυτά έναντι των συμβατικών τσιγάρων;

Το σημείο-κλειδί στα εναλλακτικά προϊόντα βρίσκεται στην απουσία της καύσης του καπνού. Αυτά τα προϊόντα δεν καίνε τον καπνό, αλλά είτε τον θερμαίνουν, είτε ατμοποιούν ένα υγρό στο οποίο περιέχεται η νικοτίνη, με αποτέλεσμα να παράγονται σημαντικά λιγότερες και σε μικρότερες συγκεντρώσεις επιβλαβείς και δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο. Η μειωμένη παραγωγή επιβλαβών ουσιών θα πρέπει να επιβεβαιωθεί για κάθε ένα από τα εναλλακτικά προϊόντα ξεχωριστά μέσω επιστημονικής αξιολόγησης. Όμως, έστω και αν επιβεβαιωθεί, η καλύτερη επιλογή είναι πάντα η πλήρης διακοπή της χρήσης προϊόντων καπνού και νικοτίνης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μειωμένης παραγωγής επιβλαβών ουσιών αποτελεί το προϊόν θέρμανσης καπνού της εταιρείας μας, που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία IQOS. Οι εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι το αερόλυμα που παράγεται περιέχει κατά μέσο όρο 90-95% χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών ουσιών σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο ενώ παρέχει στους καπνιστές παρόμοια επίπεδα νικοτίνης.

Πριν ένα χρόνο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αδειοδότησε το προϊόν θέρμανσης καπνού της εταιρείας σας ως προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου. Γιατί χαρακτηρίσατε την απόφαση αυτή «ιστορική»;

Ήταν πραγματικά μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση που στηρίχθηκε αποκλειστικά σε επιστημονικά δεδομένα. Μετά από τετραετή ενδελεχή αξιολόγηση του συνόλου των στοιχείων που υπέβαλε η PMI στον FDA, ο Οργανισμός αδειοδότησε το IQOS ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου (Modified Risk Tobacco Product – MRTP) διαπιστώνοντας μειωμένη έκθεση των χρηστών του προϊόντος σε χημικές ουσίες και επισημαίνοντας ότι η απόφασή του αυτή είναι κατάλληλη για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Αυτή η απόφαση επιτρέπει την επικοινωνία σημαντικών πληροφοριών στους ενήλικους καπνιστές στις ΗΠΑ όπως ότι, το σύστημα IQOS θερμαίνει αλλά δεν καίει τον καπνό, ότι μειώνει σημαντικά την παραγωγή επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών και η πλήρης μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο στο σύστημα IQOS μειώνει την έκθεση του οργανισμού σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η αδειοδότηση αυτή αφορά την μείωση της έκθεσης σε επιβλαβείς ουσίες και όχι πιθανή μείωση του κίνδυνου ή μείωση των βλαβών στην υγεία. Όπως όμως επισημαίνεται στην λεπτομερή αναφορά του FDA, παρότι η μείωση του κίνδυνου δεν έχει τεκμηριωθεί, από το σύνολο των επιστημονικών στοιχείων που παρουσιάζονται, είναι εύλογα πιθανό να διαπιστωθεί σημαντική μείωση της νοσηρότητας ή της θνησιμότητας σε μεμονωμένους χρήστες καπνού σε μεταγενέστερες μελέτες.

Πολλοί επισημαίνουν ότι τα νέα αυτά προϊόντα εκθέτουν τους χρήστες σε νέα χημικά και με το δεδομένο ότι δεν έχουν γίνει ακόμη επιδημιολογικές μελέτες όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Τι έχετε να πείτε εσείς για αυτό;

Η ερώτηση αυτή θα πρέπει να απαντηθεί για κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα ξεχωριστά κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης του αερολύματος που παράγουν. Όσον αφορά το δικό μας προϊόν θέρμανσης καπνού, εκτιμάται ότι 99,7% του εκλυόμενου αερολύματος είναι γνωστής σύστασης. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση 95% στα μέσα επίπεδα Επιβλαβών ή Δυνητικά Επιβλαβών Συστατικών (HPHCs) συγκριτικά με το τσιγάρο αναφοράς (3R4F) και λιγότερες χημικές ουσίες στο αερόλυμα συγκριτικά με τον καπνό του τσιγάρου.

Τρεις χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στο αερόλυμά του οι οποίες δεν περιέχονταν στον καπνό του τσιγάρου αναφοράς, όμως, έχουν εντοπιστεί στον καπνό συμβατικών τσιγάρων που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μοναδικές χημικές ουσίες στο αερόλυμα του δικού μας προϊόντος θέρμανσης καπνού.

Παρότι η περιεκτικότητα ορισμένων χημικών ουσιών στο αερόλυμά του είναι υψηλότερη σε σύγκριση με εκείνη στον καπνό του τσιγάρου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αφού εξέτασε τα δεδομένα μας κατέληξε ότι «αυτές οι χημικές ουσίες είναι παρούσες σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι πιθανές τους δράσεις αντισταθμίζονται από τη σημαντική μείωση του αριθμού και του επιπέδου των επιβλαβών ή δυνητικά επιβλαβών συστατικών που βρίσκονται στα συμβατικά τσιγάρα».

Έχετε ανακοινώσει ότι η PMI προχωρά και πέρα από την νικοτίνη. Ποιος είναι ο στόχος σας;

Υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους επιθυμούμε να επεκτείνουμε τις ερευνητικές μας προσπάθειες και την ανάπτυξή μας.

Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο θα βασιστούμε στις υπάρχουσες δυνατότητές μας και θα τις επεκτείνουμε, θα αναζητήσουμε συνεργασίες με εταιρείες που διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία και αξιοπιστία στα σχετικά πεδία, και θα εστιάσουμε σθεναρά σε συγκεκριμένους τομείς ευεξίας και νοσημάτων, τους οποίους θα ανακοινώσουμε πιο συγκεκριμένα στο μέλλον.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.