Η τεχνολογία mRNA υπήρχε σε προκλινικό στάδιο πριν την πανδημία

0

ΡαγκούσηςΖαχαρίας Ραγκούσης

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Pfizer Hellas

 

«Με στόχο να καλύψουμε την παγκόσμια ανάγκη για εμβόλια, καταφέραμε να αναβαθμίσουμε σημαντικά την παραγωγική μας ικανότητα και σύμφωνα με τις προβλέψεις η Pfizer και η BioNTech θεωρούν ότι η παραγωγή μέχρι το τέλος του 2021 θα φτάσει τουλάχιστον τις 2,5 δισ. δόσεις του εμβολίου» όπως σημειώνει ο κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης μιλώντας στο “The Doctor”.

Κύριε Ραγκούση, η ζήτηση για την «τεχνολογία» του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η Pfizer υπήρξε αντικείμενο διευρυμένης συζήτησης μεταξύ ειδικών και απλών πολιτών, υπό τον φόβο των παρενεργειών που παρουσιάστηκαν διεθνώς σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις άλλων εμβολίων. Ουσιαστικά, τι σημαίνει αυτό για το πεδίο έρευνας της Pfizer και πως επιδρά στη φήμη/εμπιστοσύνη απέναντι στο κοινό;

Η Pfizer πρωτοπορεί εδώ και έναν αιώνα στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην παραγωγή καινοτόμων εμβολίων, που έχουν σώσει μέχρι σήμερα εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Η τεχνολογία mRNA υπήρχε σε προκλινικό στάδιο πριν την πανδημία. Και μάλιστα είχαμε ήδη ξεκινήσει συνεργασία με την BioNTech για την εφαρμογή της σε εμβόλια κατά της γρίπης.

Αποφασίσαμε να την εφαρμόσουμε σε ένα εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 και –κινούμενοι πάντα με την ταχύτητα της Επιστήμης– καταφέραμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά: να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο που ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των ρυθμιστικών αρχών, και για το οποίο υπάρχουν πλέον δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας μετά τους εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως.

Το επίτευγμα αυτό μας δείχνει το δρόμο, για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικότερα και σε άλλες, ανεκπλήρωτες μέχρι τώρα ανάγκες. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη δύναμη της Επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και στη συνεργασία, για έναν κόσμο στον οποίο θα νικά η Επιστήμη και όχι η ασθένεια. Ήδη έχουμε ένα από τα ισχυρότερα χαρτοφυλάκια της ιστορίας μας, με 95 δυνητικές θεραπείες και ενδείξεις: δηλαδή, 95 ευκαιρίες για καινοτόμες λύσεις, που θα αλλάξουν τις ζωές ασθενών σε όλο τον κόσμο.

Σε μόλις 248 ημέρες, η Pfizer/BioNTech κατάφερε να αναπτύξει ένα εμβόλιο που ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα ασφάλειας των ρυθμιστικών αρχών. Το πρώτο διάστημα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις που έκαναν λόγο για καθυστερήσεις παράδοσης στη χώρα μας των πολυπόθητων φιαλιδίων. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Πόσεις δόσεις έχουν παραδοθεί και τι αναμένεται;

Η παραγωγή εμβολίων τόσο γρήγορα, σε τόσο μεγάλη κλίμακα –και πάντα με τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, όπως αυτές ορίζονται από τις ρυθμιστικές Αρχές– είναι μια τεράστια πρόκληση, στην οποία η Pfizer/ΒioNTech έχει ανταποκριθεί και συνεχίζει να ανταποκρίνεται με αξιοπιστία και συνέπεια.

Με στόχο να καλύψουμε την παγκόσμια ανάγκη για εμβόλια, καταφέραμε να αναβαθμίσουμε σημαντικά την παραγωγική μας ικανότητα και σύμφωνα με τις προβλέψεις η Pfizer και η BioNTech θεωρούν ότι η παραγωγή μέχρι το τέλος του 2021 θα φτάσει τουλάχιστον τις 2,5 δισ. δόσεις του εμβολίου.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε ανταποκριθεί επιτυχώς μέχρι τώρα σε όλες τις δεσμεύσεις μας, έχοντας παραδώσει 200 εκατ. δόσεις μέχρι αρχές Ιουνίου. Πρόσφατα, η Pfizer/BioNTech υπέγραψαν νέα συμφωνία με την ΕΕ για την προμήθεια 900 εκατομμυρίων δόσεων, με τη δυνατότητα για την ΕΕ να ζητήσει επιπλέον 900 εκατομμύρια δόσεις, για την περίοδο 2021-2023.

Σε παγκόσμιο επίπεδο και μέχρι αρχές Ιουνίου, έχουμε παραδώσει 640 εκατ. δόσεις σε περισσότερες από 100 χώρες και περιοχές, με 99% των παραδόσεων να έχουν γίνει σύμφωνα με όλες τις προκαθορισμένες παραμέτρους.

Είναι πολύ σημαντικό για τη Pfizer/BioNTech το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να παράγουμε και να παραδίδουμε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Ποια η εμπειρία σας από τη συνεργασία ως Pfizer Hellas με τις ελληνικές αρχές, για την εισαγωγή του εμβολίου;

Στην Pfizer έχουμε δεσμευθεί να συμβάλουμε στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας παγκοσμίως, ώστε να μπορέσουμε σύντομα να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Ως Pfizer Hellas, βρεθήκαμε από την αρχή στο πλευρό των αρμόδιων αρχών της χώρας μας, αναλαμβάνοντας υποστηρικτικές δράσεις τόσο πριν την έλευση του εμβολίου, όσο και μετά την έναρξη των εμβολιασμών.

Ιδιαίτερα εστιάσαμε στα θέματα διασφάλισης της ποιότητας των εμβολίων, στο συντονισμό για την παραλαβή και την αποθήκευση των εμβολίων, στη διαρκή εκπαίδευση και την ενημέρωση των επιστημόνων και των επαγγελματιών υγείας στα εμβολιαστικά κέντρα κ.α. Παράλληλα, δημιουργήσαμε ειδική τηλεφωνική γραμμή, ώστε να μπορούμε να υποστηρίζουμε ανά πάσα στιγμή τις υγειονομικές αρχές, σε οποιοδήποτε ερώτημα ή αίτημα σχετικά με το εμβόλιο.

Θεωρώ ότι η αξία της συνεργασίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα της πανδημίας. Ένα δίδαγμα που πρέπει να πάρουμε μαζί μας, στην επόμενη μέρα και να το αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων. Στόχος μας, λοιπόν, ως Pfizer είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αναδείξουμε και να στηρίξουμε από κοινού την εφαρμογή των καλύτερων δυνατών λύσεων για τους ασθενείς.

Ήδη ξεκίνησε η έγκριση σε κάποιες χώρες για τη διάθεση του εμβολίου σε παιδιά και εφήβους άνω των 12 ετών. Ποια είναι τα επόμενα στάδια της κλινικής μελέτης που «τρέχει» η Pfizer αναφορικά με το εμβόλιο;

Πρόσφατα, ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σε εφήβους 12-15 ετών ανοίγοντας τον δρόμο στην Ευρώπη για τον εμβολιασμό των εφήβων. Αντίστοιχα, στις Η.Π.Α στον Καναδά και κάποιες άλλες χώρες έχει εδώ και καιρό εγκριθεί η χρήση του εμβολίου στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις Η.Π.Α έχουν ήδη διενεργηθεί περισσότεροι από 600.000 εμβολιασμοί σε αυτές τις ηλικίες μέσα σε λίγες ημέρες μετά την έγκριση του εμβολίου.

Στα σχέδια της Pfizer είναι και η έκδοση του εμβολίου για την Covid-19 που θα είναι ήδη αραιωμένο και θα μπορεί να φυλαχθεί για μήνες στη θερμοκρασία ενός «κλασικού» καταψύκτη, αντί για τους -70 βαθμούς που χρειάζεται σήμερα. Τι θα αλλάξει αυτό στην αντιμετώπιση της νόσου;

Η εταιρεία συνεχώς εργάζεται, ώστε το εμβόλιο ενάντια στη νόσο COVID-19 να μπορεί να φθάσει με ασφάλεια σε όλους τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ήδη έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η φύλαξη του κλειστού φιαλιδίου του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών κελσίου (δηλαδή ενός απλού ψυγείου) για ένα μήνα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι συνθήκες φύλαξης διευρύνουν σημαντικά τις δυνατότητες εμβολιασμού.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα πάντα να είναι διαθέσιμο με ασφάλεια σε όλους τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη και στόχος είναι να φθάσει τις συνθήκες φύλαξης και χρήσης των μέχρι τώρα ευρέως χρησιμοποιούμενων εμβολίων.

Η ανακάλυψη ενός φαρμάκου, όπως το χάπι κατά της Covid -19, μπορεί να σημαίνει το τέλος των lockdowns για πάντα;

Η αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 απαιτεί τόσο πρόληψη μέσω εμβολιασμού όσο και στοχευμένη θεραπεία για όσους προσβάλλονται από τον ιό. Στη Pfizer επενδύουμε και στις δύο αυτές επιλογές που θα συμβάλλουν στην ανάσχεση της πανδημίας και θα βοηθήσουν στην επιστροφή στις προ-πανδημίας δραστηριότητες.

Πέρα από τον εμβολιασμό που αποτελεί προτεραιότητα, φαίνεται να είναι κρίσιμο να έχουμε πρόσβαση σε θεραπευτικές επιλογές τόσο τώρα όσο και πέρα από την πανδημία. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση της πανδημίας θα παίξουν οι θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες θα μπορούν να χορηγηθούν στην οικία του ασθενούς, και οι οποίες θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση της νόσου και σημαντικά οφέλη για τα συστήματα Υγείας.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών & υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη. Πώς επέδρασε η πανδημία την υλοποίηση της επένδυσης στη Βόρεια Ελλάδα και σε τι φάση βρισκόμαστε σήμερα;

Η Pfizer βρίσκεται εδώ και 60 χρόνια στην Ελλάδα, στηρίζοντας τους Έλληνες ασθενείς, αλλά και συνεισφέροντας ουσιαστικά στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύουμε στην Ελλάδα και στους ανθρώπους της και δεν παύουμε να το αποδεικνύουμε, σε καλές και σε δύσκολες περιόδους.

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, συνεχίσαμε απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στο brain regain που είναι πλέον και εθνικός μας στόχος.

Από το 2020 λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, μέρος του παγκόσμιου Οργανισμού της Pfizer, το οποίο ήδη απασχολεί περισσότερα από 240 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης. Παράλληλα, τον Απρίλιο ξεκίνησε και η λειτουργία του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών, μιας νέας εμβληματικής επένδυσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωσή της. Η δημιουργία του δεύτερου αυτού Κέντρου αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Pfizer για τη λειτουργία 6 Κέντρων σε όλο τον κόσμο, με στόχο την κεντρική διαχείριση υπηρεσιών για την Pfizer παγκοσμίως –για παράδειγμα, οικονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαχείρισης προσωπικού, υπηρεσίες προμηθειών κ.ά.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα έχουμε λάβει έναν ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό αιτήσεων από Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα μας. Μάλιστα, ποσοστό 15-20% των προσλήψεων που ήδη έχουν υλοποιηθεί αφορούν Έλληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στη χώρα μας για να εργαστούν στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών.

Στόχος μας τώρα είναι η αποτελεσματική λειτουργία και των δύο Κέντρων, ώστε να δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία τόσο για την εταιρία μας, όσο και για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.

covid ragkousis

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αρχίζει να τοποθετείται ξανά στον επενδυτικό χάρτη. Κατά την εκτίμηση σας, αναμένεται να δούμε και επόμενα μεγάλα βήματα στη χώρα στο εγγύς μέλλον;

Η Ελλάδα πράγματι αναδεικνύεται σε επίκεντρο μιας νέας επενδυτικής κινητικότητας, αξιοποιώντας μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Ένα από τα σημαντικότερα, είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Η χώρα διαθέτει σήμερα ένα εξαιρετικό κεφάλαιο ανθρώπων, με ταλέντο, με άρτια επιστημονική κατάρτιση και τεχνογνωσία, με φιλοδοξίες και διάθεση για πρόοδο. Έχει, επίσης, ένα αναδυόμενο, δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας, με πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και δραστήριους, εξωστρεφείς φορείς.

Οι επενδύσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη επανατοποθετούν τη χώρα μας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, προβάλλοντάς την παγκοσμίως ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερες ανάλογες επενδυτικές πρωτοβουλίες στο χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών από διεθνείς εταιρείες.

Παρόλο, όμως που ήδη υπάρχει ένα θετικό επενδυτικό momentum για τη χώρα μας, και η Πολιτεία στηρίζει έμπρακτα τις εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν, είναι σημαντικό να μην αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Είναι ουσιαστικής σημασίας να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο νέες επενδύσεις. Η επιτάχυνση των διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι πλέον απαραίτητες για να μπορέσουν μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας.

Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο που δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ανακάμψουμε από την πολυετή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας, και να διορθώσουμε παθογένειες του ελληνικού συστήματος, ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για περισσότερες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγική βάση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και συνθήκες προόδου για την νέα γενιά.

mrnaa ragkousis

Μολονότι γίνονται διαρκώς συζητήσεις για αλλαγές στο πεδίο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, θεωρείτε πως υπάρχουν δελεαστικά κίνητρα που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τα δεδομένα αυτά στη χώρα;

Η Ελλάδα έχει σημαντικές δυνατότητες και πλεονεκτήματα στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, ιδιαίτερα μάλιστα στο χώρο του φαρμάκου. Διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Αυτές οι δυνατότητες μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα στο επόμενο διάστημα, με έμφαση σε τομείς όπως η κλινική έρευνα και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Κάτι τέτοιο –πέρα από την παροχή κινήτρων– απαιτεί πάνω από όλα τη διαμόρφωση ενός πλαισίου το οποίο θα διασφαλίζει προβλεψιμότητα και διαφάνεια. Θα πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο του φαρμάκου, να επανεξεταστούν οι προϋπολογισμοί και να τεθεί όριο στον μηχανισμό επιστροφών στη λογική της συνυπευθυνότητας. Θα πρέπει, επίσης, να αυξηθεί το ποσό για συμψηφισμό μέρους του clawback με επενδύσεις, είτε στην παραγωγή είτε στην Έρευνα και Ανάπτυξη.

Η επένδυση στην καινοτομία, όμως, δεν περιορίζεται απαραίτητα στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Έχουμε πλέον μια σειρά από αναδυόμενους τομείς έρευνας, με κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των ασθενειών και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των συστημάτων υγείας προς όφελος των ασθενών: εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, Real World Evidence Data και ανάλυση δεδομένων, smart health κ.ά. Όπως επιβεβαιώνει η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

 

Share.

About Author

Comments are closed.