Πολλά υποσχόμενη η εισπνεόμενη θεραπεία για ασθενείς με λοίμωξη COVID-19

0

ΤρύφωνΘεόδωρος Τρύφων

Αντιπρόεδρος και Co CEO του Ομίλου ELPEN, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας

 

«Η ELPEN συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χρηματοδοτώντας τη διεξαγωγή της κλινικής μελέτης, φάσης ΙΙ, που διερευνά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτού του πρωτοποριακού φαρμάκου που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ για την θεραπεία έναντι του κορωνοϊού» όπως εξηγεί στο The Doctor ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος και Co CEO του ομίλου.

Κύριε Τρύφων, η ELPEN χρηματοδοτεί κλινική μελέτη, φάσης ΙΙ, που βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές, που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ στη θεραπεία έναντι του κορωνοϊού. Είστε αισιόδοξος με τα έως τώρα δεδομένα; Πότε αναμένεται η εμπορική διάθεση του φαρμάκου;

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η συγκεκριμένη εισπνεόμενη θεραπεία φαίνεται πολλά υποσχόμενη για ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Για να μην δημιουργούμε όμως υπερβολικές προσδοκίες, θα ήθελα να επισημάνω ότι βρισκόμαστε ακόμη στην κλινική μελέτη της φάσης II.

Εάν λοιπόν τα αποτελέσματα της φάσης II πάνε καλά, μπαίνουμε στην κλινική μελέτη της φάσης III. Εφόσον και σε αυτή τη φάση έχουμε θετικά αποτελέσματα τότε το φάρμακο εντάσσεται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν σε έξι-οκτώ μήνες θα έχουμε, έστω και με κάποιους περιορισμούς, ένα φάρμακο που θα χρησιμοποιείται σε κάποιες φάσεις για την αντιμετώπιση της Covid.

Σίγουρα, όμως, τα δεδομένα θα τα ξέρουμε καλύτερα αφού πραγματοποιηθεί και η κλινική μελέτη της φάσης III. Εάν αρχίσει η φάση III και δούμε ότι υπάρχει θετικό έδαφος με τα αποτελέσματα, θα συνεχίσει η ELPEN τη χρηματοδότηση και παράλληλα θα αρχίσουμε να κάνουμε πολύ πιο δομημένες συζητήσεις για παραγωγική και εμπορική συνεργασία.

Πρακτικά, πώς η ELPEN στηρίζει την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω της κλινικής έρευνας;

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά και αποφασιστικά σε αυτή την έρευνα που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο για ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο. Και εδώ θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα επελέγη να είναι η χώρα στην οποία θα γίνει η κλινική μελέτη της φάσης II με την ένταξη 90 ασθενών στο πρόγραμμα στο επόμενο δίμηνο.

Η ELPEN συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χρηματοδοτώντας τη διεξαγωγή της κλινικής μελέτης, φάσης ΙΙ, που διερευνά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτού του πρωτοποριακού φαρμάκου που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ για την θεραπεία έναντι του κορωνοϊού.

Η εταιρεία μας είναι διαχρονικά προσηλωμένη στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Επενδύει σταθερά περισσότερο από 10% του ετήσιου τζίρου της σε ερευνητικά προγράμματα.

Εδώ και 25 χρόνια η ELPEN διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργαστήριο Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Με το νέο Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας που κατασκευάζεται στα Σπάτα Αττικής, η εταιρεία συνεχίζει να παρέχει τα μέσα και το πεδίο δράσης, στηρίζοντας με συνέπεια την ερευνητική κοινότητα και το έργο της.

Τι διαφορετικό έχει η εισπνεόμενη θεραπεία αλλά και η καινοτόμα τεχνολογία των εξωσωμάτων (exosomes); Μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω;

Το πρωτοποριακό αυτό εισπνεόμενο φάρμακο χαρίζει το πλεονέκτημα της απευθείας πρόσβασης στους πνεύμονες σε σχέση με άλλους τρόπους χορήγησης. Με τη βοήθεια των εξωσωμάτων, (exosomes) ειδικές πρωτεΐνες μπορούν να μεταφερθούν στους πνεύμονες και να συμβάλλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για αυτό άλλωστε η προτεινόμενη θεραπεία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας. Αποτελεί μία καινοτόμα θεραπευτική πρόταση που αξιοποιεί νέες τεχνολογίες, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα χημικές παρεμβάσεις στον οργανισμό του ασθενούς.

Αισιοδοξούμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να θέσουν τις βάσεις για τη χρήση αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας και σε άλλες παθήσεις που απαιτούν φαρμακευτική στόχευση του αναπνευστικού συστήματος.

Την προηγούμενη χρονιά, κατά πόσο συνέβαλε η Elpen έτσι ώστε να «αλλάξουν» οι όροι στη μάχη κατά της Covid-19 με τη χρηματοδότηση της κλινικής μελέτης GRECCO-19 με τίτλο: «Χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με coronavirus disease-19 (COVID-19) για την πρόληψη εξέλιξης και των επιπλοκών της νόσου»;

Από το 1965 –έτος ίδρυσης της εταιρείας– μέχρι σήμερα έχουμε στηρίξει πολλές κλινικές μελέτες. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που αυτόν τον τρόπο επιλέξαμε για να συμβάλλουμε έμπρακτα στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση κορωνοϊού.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας η ELPEN στάθηκε αρωγός στη διεξαγωγή της κλινική μελέτη GRECCO-19 για την κολχικίνη. Μια θεραπευτική επιλογή που όπως αποδείχθηκε αποτελεί «όπλο» στην φαρέτρα για την αντιμετώπιση της COVID-19 και όπως αντιλαμβάνεστε αυτό αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση για εμάς.

Το 2021, για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνουμε την προσήλωσή μας στην αξία της έρευνας και την πίστη μας στους Έλληνες επιστήμονες υγείας χρηματοδοτώντας την κλινική μελέτη για το ισραηλινό φάρμακο. Μια εισπνεόμενη θεραπεία που δίνει βάσιμες ελπίδες για την επιβίωση των ασθενών με κορωνοϊό.

Το τελευταίο διάστημα, έχει ανοίξει περισσότερο από ποτέ η συζήτηση για επάρκεια παραγωγής φαρμάκων στην Ε.Ε. Ποιες οι θέσεις της Elpen αλλά και ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα;

Η αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της πανδημίας δημιούργησε τεράστια προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό των συστημάτων υγείας και σε σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Στη χώρα μας αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια φαινόμενα, γεγονός που οφείλεται στην ύπαρξη ισχυρής εγχώριας παραγωγικής βάσης φαρμάκων. Εν μέσω της πανδημίας, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες διασφάλισαν συνθήκες επάρκειας στα απαραίτητα φάρμακα, καλύπτοντας τις θεραπευτικές ανάγκες τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ασθενών. Αυτό δείχνει και τη στρατηγική σημασία του κλάδου για τη θωράκιση του συστήματος υγείας προκειμένου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και με επάρκεια σε ανάλογες έκτακτες περιστάσεις.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, δραστηριοποιούνται με αξιώσεις στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις σε παραγωγικές υποδομές, σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και σε προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό και η ELPEN προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.

Με στόχο την ανάπτυξη των προϊόντων της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, ήδη υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 51 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο αφορά στη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων με εξαγωγική προσανατολισμό στην Κερατέα κι ενός Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας στα Σπάτα.

Η διπλή αυτή επένδυση της ELPEN στοχεύει στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή νέων φαρμάκων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας. Η υλοποίησή της αναμένεται να δημιουργήσει 210 νέες άμεσες θέσεις εργασίας κυρίως για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και 580 έμμεσες θέσεις εργασίας. Η ELPEN απασχολεί σήμερα 1.100 εργαζόμενους σε επίπεδο ομίλου με τη συγκεκριμένη επένδυση να ενισχύει το ήδη σημαντικό αποτύπωμα της εταιρείας στον τομέα της απασχόλησης. Επιπλέον, ιδιαίτερα θετική είναι και η επίδραση που αναμένεται να έχει και στην ανάπτυξη και τη στήριξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Ο επενδυτικός προγραμματισμός της ELPEN επιβεβαιώνει έμπρακτα τη εμπιστοσύνη της εταιρείας στις δυνατότητες της χώρας μας, τη σταθερή συμβολή της στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και τη διαχρονική προσήλωσή της στο τομέα της έρευνας και παραγωγής φαρμάκων.

 

Share.

About Author

Comments are closed.