Prix Galien Greece: Αναδεικνύουμε τους σημαντικότερους επιστήμονες της εποχής μας στην Έρευνα και την Υγεία

0

Περγιαλιώτου

 

Τζένη Περγιαλιώτου
Πρόεδρος Prix Galien Greece και εκδότρια του επιστημονικού περιοδικού “The Doctor”

«Αφήνουμε πίσω μας μία από τις δυσκολότερες περιόδους της χώρας μας, όπου μαζί με όλο τον πλανήτη αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση. Η κρίση αυτή επηρεάζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης: υγεία, κοινωνικότητα, οικονομική δραστηριότητα. Εκτιμώ ότι τα πιο δύσκολα τα αφήνουμε σιγά σιγά πίσω και επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε όλα τα πιθανά περιθώρια για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το θεσμό των Prix Galien χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα και το κύρος της εκδήλωσης».

Κυρία Περγιαλιώτου, η JP Communications, η εταιρεία σας, έχει μεταξύ άλλων αποκτήσει τα δικαιώματα του θεσμού των «Νόμπελ» της φαρμακοβιομηχανίας Prix Galien για την Ελλάδα και εκδίδει και το επιστημονικό περιοδικό “The Doctor”. Πώς φτάσατε έως εδώ και τί σας ώθησε να στραφείτε προς το χώρο της υγείας;

Αν και απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ η μεγάλη μου αγάπη ήταν πάντα η ιατρική. Για το λόγο αυτό και ασχολήθηκα πολλά χρόνια με δημοσιογραφία στο χώρο της υγείας. Παράλληλα, εργάστηκα στα τμήματα πωλήσεων διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών. Με την εμπειρία μου ως δημοσιογράφος αλλά και την επαφή μου με τους ιατρούς, τα νοσοκομεία και με τη γνώση που αποκόμισα για τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακευτικών εταιρειών προχώρησα το 2010 στην έκδοση του επιστημονικού περιοδικού “The Doctor”. Λίγο αργότερα, το 2013, έφερα στην Ελλάδα το θεσμό των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien. Η καινοτομία στην υγεία, η ποιότητα, η αξιοπιστία και οι συνεργασίες με επιστήμονες κύρους, αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν για μένα προτεραιότητες και βασικές αξίες στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες.

Ανακοινώσατε ήδη την 5η τελετή απονομής των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien Greece για το 2021. Εκτιμάτε ότι λόγω συνθηκών θα υλοποιηθεί;

Αφήνουμε πίσω μας μία από τις δυσκολότερες περιόδους της χώρας μας, όπου μαζί με όλο τον πλανήτη αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση. Η κρίση αυτή επηρεάζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης: υγεία, κοινωνικότητα, οικονομική δραστηριότητα. Εκτιμώ ότι τα πιο δύσκολα τα αφήνουμε σιγά σιγά πίσω και επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε όλα τα πιθανά περιθώρια για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το θεσμό των Prix Galien χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα και το κύρος της εκδήλωσης.
Εννοείτε δηλαδή ότι η εκδήλωση σε κάθε περίπτωση θέλετε να γίνει δια ζώσης και όχι διαδικτυακά.
Ακριβώς και πόσο μάλλον η συγκεκριμένη τελετή με το ειδικό βάρος που έχει λόγω της βράβευσης της επιτροπής για την Covid-19, με το Ανθρωπιστικό Βραβείο «Pro Bono Humanum». Με το ίδιο βραβείο θα τιμηθούν οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Συνεπώς, για να υλοποιηθεί η εκδήλωση δια ζώσης, ενώ είχαμε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Έχουμε όμως εξασφαλίσει για τις 31 Αυγούστου το χώρο του Περιστυλίου στο Ζάππειο Μέγαρο, για να μπορέσουμε σε εξωτερικό πλέον χώρο να υλοποιήσουμε την εκδήλωση σε κάθε περίπτωση.

Ποιο ακριβώς είναι το πρόγραμμα της 5ης τελετής απονομής των Prix Galien Greece;

Εκτός από την ξεχωριστή βράβευση όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή για την Covid-19, στην τελετή θα βραβευθεί και θα τιμηθεί ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Γεώργιος Χρούσος, για την πολύτιμη και ουσιαστική προσφορά του στην Έρευνα και την Υγεία, που τον κατατάσσει στους σημαντικότερους επιστήμονες της εποχής μας. Επίσης, θα παρευρεθούν και θα τιμηθούν ως σημαντικοί Έλληνες του απόδημου Ελληνισμού που ηγούνται μιας από τις σημαντικότερες βιοφαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ, της Biogen Inc., ως πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αντίστοιχα, οι κ.κ. Stelios Papadopoulos και Michel Vounatsos.

Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε τον Dr. Albert Bourla που ηγείται παγκοσμίως της εκστρατείας εμβολιασμού και «λύτρωσης» από την Covid-19, όταν πριν από δύο χρόνια, στα Prix Galien Greece 2019, τον βραβεύατε με την αντίστοιχη διάκριση;

Συγκινημένη και ταυτόχρονα υπερήφανη. Συγκινημένη γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά έναν σπουδαίο άνθρωπο και ταυτόχρονα έναν επιστήμονα με όραμα για την ανθρωπότητα. Υπερήφανη, ως Ελληνίδα που έχω τη δυνατότητα να επικοινωνώ ευρύτερα στην Ελληνική επιστημονική κοινότητα αυτές τις τόσο σπουδαίες προσωπικότητες και να τους γνωρίζουν από κοντά στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Prix Galien, όπως θα γίνει και φέτος με τους κ.κ. Stelios Papadopoulos και Michel Vounatsos.


Τι άλλο περιέχει η φετινή τελετή απονομής;

Σημαντικές συμμετοχές από τους Συλλόγους Ασθενών, όπου προβάλλουν τις δράσεις τους μέσα σε δύσκολες συγκυρίες και περιορισμούς και γι΄αυτό τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Στο αμιγώς διαγωνιστικό κομμάτι του θεσμού, έχουν δηλώσει συμμετοχή πολλές εταιρείες που θα παρουσιάσουν τις σύγχρονες θεραπείες και τα διαγνωστικά εργαλεία που σώζουν ζωές και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Πρόσφατα το επιστημονικό περιοδικό “The Doctor” έκλεισε δέκα χρόνια ζωής. Πώς αποτιμάτε την παρουσία του;
Το “The Doctor” ενηλικιώθηκε και αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα μέσα επικοινωνίας των επιστημόνων υγείας, των ερευνητών, των Συλλόγων Ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας. Η αποτίμηση από όλους αυτούς που προαναφέραμε είναι πολύ θετική και το αποδεικνύει η έντονη παρουσία τους και η συμμετοχή τους σε κάθε έκδοση του περιοδικού. Ειδικά αυτή την περίοδο, όλοι οι επιστήμονες που πρωταγωνιστούν στη διαχείριση της πανδημίας, αποτελούν και συνεργάτες του περιοδικού, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα και το κύρος του “The Doctor”. Υπάρχει ικανοποίηση, όχι όμως και εφησυχασμός. Πάντα μπορούμε να βελτιωνόμαστε και αυτό θα γίνεται διαχρονικά.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ PRIX GALIEN

Τα βραβεία Prix Galien επινοήθηκαν στη Γαλλία το 1970 από έναν φαρμακοποιό, τον Roland Mehl. Ο στόχος του ήταν να αναδείξει τις σημαντικές προόδους στη φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία. Πριν τη δημιουργία των βραβείων Prix Galien, το πεδίο αυτό της έρευνας παρέμενε σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένο. Έτσι, συστήθηκε μια έγκριτη επιτροπή από κλινικούς ιατρούς, φαρμακολόγους, γενετιστές και φαρμακοποιούς. Κάθε χρόνο, τα βραβεία αποτελούν μια ευκαιρία να δοθούν τα εύσημα στα πιο σημαντικά φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα που εισήχθησαν στην αγορά καθώς και στην αναγνώριση της καλύτερης ερευνητικής ομάδας στο χώρο της υγείας. Από τη σύσταση τους, τα βραβεία Prix Galien, έχουν εξελιχθεί στον πιο σημαντικό θεσμό της παγκόσμιας φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας και έχει κατορθώσει να φέρει κοντά την Πολιτεία, την κοινωνία, τους λειτουργούς υγείας και την φαρμακευτική βιομηχανία, οι οποίοι μοιράζονται τον ίδιο κοινό στόχο: την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Γι’ αυτό το λόγο, τα βραβεία PrixGalien, θεωρούνται εφάμιλλα με τα βραβεία «Νόμπελ» και αποτελούν την υψηλότερη διάκριση στην φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία.
H σπουδαιότητα των βραβείων Prix Galien στη Γαλλία οδήγησε σε ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλες χώρες. Τα πρώτα κράτη που δημιούργησαν τα δικά τους βραβεία Prix Galien ήταν το 1982 το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ακολούθησε η Γερμανία το 1984 και η Ολλανδία το 1985. Το 1988 το Ηνωμένο Βασίλειο θέσπισε τα δικά του βραβεία Prix Galien, ακολούθησε η Ιταλία το 1989, η Ισπανία το 1990, η Πορτογαλία το 1992, ο Καναδάς το 1993, η Ελβετία το 2001 και το 2007 οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2012 θέσπισαν βραβεία Prix Galien η Πολωνία, η Τουρκία, το Ισραήλ και Νότιος Αφρική, ενώ το 2013 προστέθηκαν στη λίστα η Ελλάδα, η Ρωσία και το Μαρόκο. Το 2015 διεξήχθησαν για πρώτη φορά τα Prix Galien στη Βραζιλία ενώ σύντομα αναμένεται να ενταχθεί στη λίστα με τις διοργανώτριες χώρες και η Κίνα.

Share.

About Author

Comments are closed.