Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Ιατρικό Τμήμα Μenarini Hellas
To βρογχικό άσθμα είναι μία ετερογενής νόσος, που συνήθως χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών. Ορίζεται από το ιστορικό συμπτωμάτων του αναπνευστικού, όπως ο συριγμός, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος κι ο βήχας, τα οποία ποικίλουν ως προς το χρόνο εμφάνισης και την ένταση, μαζί με μεταβαλλόμενο περιορισμό της ροής του εκπνεόμενου αέρα.
Ο περιορισμός αυτός, σε δεύτερο χρόνο, δύναται να καταστεί μόνιμος. Γενικά, το άσθμα είναι μία συνήθης, χρόνια πάθηση του αναπνευστικού, με επιπολασμό που κυμαίνεται μεταξύ 1-18% του πληθυσμού, σε διάφορες χώρες, ενώ στην Ελλάδα, ο επιπολασμός της νόσου, φτάνει περίπου στο 8,5%.
Υπάρχουν αρκετοί κλινικοί φαινότυποι του άσθματος, με κάποιους από τους πλέον συνήθεις, να είναι οι εξής:
Αλλεργικό άσθμα, το οποίο είναι ο πιο εύκολα αναγνωρίσιμος φαινότυπος. Έχει έναρξη στην παιδική ηλικία και συνδέεται με ατομικό ή/και οικογενειακό ιστορικό αλλεργικών παθήσεων, όπως το έκζεμα, η αλλεργική ρινίτιδα ή οι αλλεργίες σε φάρμακα ή τροφές.
Το μη αλλεργικό άσθμα, όπου ο ασθενής πάσχει από τη νόσο, χωρίς να υπάρχει, όμως, συσχέτιση με αλλεργίες.
Το άσθμα της μεγαλύτερης ηλικίας, όπου κάποιοι ασθενείς, ιδίως γυναίκες, εμφανίζουν τη νόσο μετά την ενηλικίωση και σε κάποιες περιπτώσεις, σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία.
Άσθμα με παχυσαρκία, όπου οι ασθενείς παρουσιάζουν έντονα κι εμμένοντα συμπτώματα από το αναπνευστικό.
Διάγνωση του Άσθματος
Η διάγνωση του άσθματος, γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική του εικόνα και την πραγματοποίηση λειτουργικών εξετάσεων, με τη συχνότερα χρησιμοποιούμενη να είναι η σπιρομέτρηση. Με τη βοήθεια της σπιρομέτρησης, μετρώνται περίπου όλοι οι όγκοι, οι χωρητικότητες κι οι ροές που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.
Θεραπευτική αντιμετώπιση του άσθματος.
Σύμφωνα με τις συστάσεις GINA, η διαχείριση της νόσου πρέπει να εξατομικεύεται και να βασίζεται σε έναν κύκλο αξιολόγησης, θεραπείας και επανεξέτασης με στόχους, αφενός την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερου ελέγχου των συμπτωμάτων και της νόσου, γενικότερα, όσο και την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης παρόξυνσης στο μέλλον και κατ΄ επέκταση τη μείωση της θνητότητας από τη νόσο. Στη φαρέτρα του γιατρού, βρίσκονται διάφοροι τύποι φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά, εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, συνδυασμός εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς με βρογχοδιασταλτικό μακράς δράσης (ICS/LABA), ενέσιμοι βιολογικοί παράγοντες κλπ. Η πλέον διαδεδομένη θεραπευτική προσέγγιση είναι με συνδυασμό ICS/LABA, κατηγορία στην οποία προσφέρονται αρκετές επιλογές. Ο πλέον σύγχρονος (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από εξαετίας) από αυτούς τους συνδυασμούς (ICS/LABA), είναι ο συνδυασμός του εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς Φουροϊκή Φλουτικαζόνη με το μακράς δράσης β2 διεγέρτη Βιλαντερόλη. Αυτό το οποίο διαφοροποιεί, σε απόλυτο βαθμό, το συγκεκριμένο σκεύασμα, από τα υπόλοιπα της ίδιας κατηγορίας, είναι το δοσολογικό σχήμα, μιας κι είναι το μόνο που χορηγείται άπαξ ημερησίως.
Συμπερασματικά, το βρογχικό άσθμα είναι μία νόσος, η οποία απασχολεί αρκετούς ανθρώπους ανά την υφήλιο και περίπου 850.000 Έλληνες. Πρέπει να διαγιγνώσκεται εγκαίρως και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, ώστε να επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός έλεγχος και να μειώνεται όσο γίνεται η πιθανότητα εμφάνισης παρόξυνσης, κάτι απόλυτα σημαντικό, ιδιαίτερα στις πρωτόγνωρες στιγμές που βιώνουμε, εν μέσω της πανδημίας COVID 19. ⩙
Βιβλιογραφία
Slack RJ et al. J Pharmacol Exp Ther. 2013
Valotis A et al. Respiratory Research. 2007
GINA Asthma 2022
ΕΠΕ